A szantálfa története és használata

Indiától kaptuk

A szantálfa a védikus idők óta ismert értékes és különleges növény. A legendás szantál spirituális, művészeti, tudományos és kozmetikai jelentőséggel bír. A szantálfa illata évezredek óta nem vesztett népszerűségéből. A füstölő és az illóolaj hatalmas kínálatában is a szantálfa aromája az egyik legkedveltebb. A teafaolaj mellett a szantálfa illóolaj a leghíresebb a világon. Azt kérdezné: a szantálfa illóolaj mire jó? Utánajártunk hát, összeszedtük mindazt, amit a szantálfa használatáról tudni érdemes.

Szantálfa története

A szantálfa az isteni természet egyik illatos alkotása. A szantál az egyik legnépszerűbb illatesszencia, talán azt is bátran kijelenthetjük, hogy az illatok királynője. Az indiai szantálfa veszélyeztetett faj, 15 év kell a betakarítható méret eléréséhez. Az ősi időkben kellő tisztelettel bántak vele. A spirituális élet egyik kelléke volt, a belőle nyert értékes olaj gyógyító tulajdonságai és gazdag illata miatt nagy értéket képviselt. A hindu templomokban és a gazdagabb otthonokban is gyakran láthatunk szantálfából készült szobrokat, melyek valamely istenséget ábrázolják.

A SZANTÁLFA TÍPUSAI: VÖRÖS SZANTÁLFA ÉS A FEHÉR SZANTÁLFA
A szantálfa örökzöld, félparazita, de nagymértékben nem sérti a gazdanövényt. A kereskedelmi kapzsiság okozta, hogy a veszélyeztetett növények piros könyvébe került. Jelenleg a szantálfa Indiában veszélyeztetett fajnak számít, és szigorú intézkedésekkel kell védeni.

A közismert fehér szantálfa 15 métert is elérheti. Nemes illata és gyógyhatása miatt rendkívül közkedvelt. A vörös szantál egy könnyed, gyönyörű színű fa. Magassága 4 és 9 méter között van, száz évig is élhet. Legfőbb értékét a gazdag piros színének köszönheti. A fehér szantálfával ellentétben nem aromás, de a gyógyászatban ez a fajta is nagyon hasznos.

szantalfa fustolo

MINŐSÉGI SZANTÁL FÜSTÖLŐ EGYENESEN INDIÁBÓL A LEGJOBB ÁRON A BHARATA WEBSHOPBAN>> SZANTÁLFA FÜSTÖLŐ

A SZANTÁLFA ÉRTÉKE
Az ősi időkben a szantálfa olyan értéket képviselt, mint a jáde vagy az arany. Az illatos fa évről évre egyre ritkábbá és drágábbá válik. Ma a szantálfa olaj literenként több ezer dollárba kerül. A vörös szantál bútorok, szobrok értékes alapanyaga.

Indiában van is egy mondás, ami arra utal, hogy értékes dolgot nem érdemes alantas módon használni. A közmondás szerű kijelentés: A szantálfa nem tüzelőfa.

szantálfa idézet

A SZANTÁL ILLATA MIHEZ HASONLÍTHATÓ?
A szantál illata édes, balzsamos. Enyhén a tömjénre emlékeztető. Ezt az egzotikus illatot nehéz leírni, mert különlegesen finom és gazdag aromájú. A határozott szantál illat sokáig érezhető, ezért a parfümipar a nők és férfiak számára készített termékeihez egyaránt használhatja.

A tiszta szantálfa illata energizáló. Mámorító illata a modern francia parfümökkel vetekszik. A szantálfa növeli a parfüm erejét, hogy az illat gyorsabban és hosszabb ideig terjedjen.

A SZANTÁLFA GYÓGYHATÁSA
A szantálfa gyógyhatása szerteágazó. Illóolaja gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, görcsoldó. Az Ájurvéda évezredek óta használja számtalan betegség kezelésében és megelőzésében. A szantálfa kivonatok nagymértékben megakadályozzák a fekélyek kialakulását.

Nyugtató hatású, stresszoldó, csillapítja a fejfájást. Összekapcsolja, egyensúlyba hozza a csakrákat. Hidratálja a bőrt, pihenteti és nyugtatja az idegrendszert. Hagyományos gyógymód torokfájás és gégegyulladás esetén is.
(lásd: A szantálfaolaj a gyógyászatban és a kozmetikában)

A FÜSTÖLŐK KIRÁLYNŐJE
A szantálfa por a szantál füstölőpálcika alapanyaga. Hosszú ideig és tisztán ég. A szantál füstölő hatása nem csupán legenda. Az elmét megnyugtatja, segít koncentrálni, a tudatot felemeli a hétköznapi síkról.

Mivel a szantál stresszoldó, ez megmutatkozik a füstölő égetésekor is. Szellemi munkához, tanuláshoz és meditációhoz egyaránt ajánlott. Szantálfa füstölő kíséri az imát a buddhista, hindu, taoista, szufi és sok más spirituális gyakorlatban, hogy emlékeztessen minket a mennyei otthon illatos birodalmára.

PRÓBÁLD KI A SZANTÁLFA FÜSTÖLŐNKET AZ OTTHONODBAN! >> SZANTÁLFA FÜSTÖLŐ

SZANTÁLFA ILLÓOLAJ
Hagyományosan illatos olajként használják a bőr egészségének helyreállításában és táplálásában. Ez a relaxáló olaj harmonizáló és megnyugtató hatással van, amely csökkenti a feszültséget és zavartságot. Ideális depresszió, félelem, stressz, idegi kimerültség, krónikus betegség és szorongás állapotában.

A SZANTÁLFA ILLÓOLAJ MIRE JÓ?
Párologtatóba cseppentve hasznos a légúti problémák kezelésére is. A szantálfa illóolaj a bőrápolás elsőrendű segítője. Nem szabad közvetlenül a bőrre kenni, csupán hordozóanyagba, krémbe keverve. Masszázskor is bázisolajba kell csepegtetni, segíti az ellazulást.

A SZANTÁL HASZNOSÍTÁSA
A szantálfa faanyagát és a belőle nyert illóolajat is használják. A termékek közé tartoznak a füstölők, a mantrázáshoz használatos imalánc gyöngyei, bútorok és a faragványok. Indiában régen a templomok ajtaja, az oltár vagy az istenség szobra is készülhetett szantálból.

Faragott mitológiai jelenetekkel borított nagy tároló dobozok készültek belőle. Az értékes fa legkisebb részét is feldolgozzák, ajándéktárgyakra, például könyvjelzőkre vagy kulcstartókra. A legapróbb rész finomdarálás után szantálporként hasznosítható.

A szantálfából vízgőz-desztillációval nyerik ki az illóolajat. A gyógyászat egyik ősi alapanyaga, és a kozmetikai ipar is előnyben részesíti. Illatos olajként, illat kivonatként és illatosított gyógyszappanként dolgozzák fel.

SZANTÁL A VÉDIKUS RÍTUSOKBAN
A szantálfát több ezer éve használják spirituális szertartásokhoz. A szantálfa füstölő és illóolaj segíti a lelki meditációt, az elme magasabb szintű összpontosítását. Az ember figyelmét az élet rejtélyének szemlélése felé irányítja. Számtalan vallási szentírásban hivatkoznak használatára.

Mindig nagyra becsülték, mert az egyetlen olyan terápiás szer, amely egyidejűleg működhet a személy létének minden szintjén: tisztítja a testet, az elmét és felüdíti a lelket. A szantálfa stimuláló hatással van a toboz és az agyalapi mirigyekre, valamint a harmadik szemre. Ezért sok hindu a homlokán, a “harmadik szem fölött” pasztaként használja a szertartásokkor.

Szantál a védikus szertartásokon

A hindu papok szantálfa pasztát készítettek, hogy díszítsék az istenség murtiját, kegyszobrát. A szantál paszta hűsítő hatású, ezért a tisztelet kifejezéseként ezzel kenték be a szentéletű bölcsek homlokát is. A homlokra különböző szimbolikus jelöléseket is festettek vagy Gangesz agyaggal vagy szantál péppel.

A Szentírás, például a Bhagavad-gítá is nagyra értékeli a tulajdonságait. A szantálfa paszta minden hindu rituálén szentségként jelenik meg. A legtehetősebbeknék gyönyörűen faragott szantálfa könyvtartók láthatók, ezeken nyugszik a védikus irodalom valamely szent könyve.

MILYEN A JÓ SZANTÁLFAOLAJ?
Az olaj halványsárga színű, nem mérgező, nem irritáló. Míg a tiszta szantálfaolaj nagyon drága, a hígított forma – mint például a 25%-os jojoba olaj keverék – előnyös a meditációkor és a fürdéskor is.

Az olaj alkímiai tulajdonsága szerint hordozza a virág tiszta lényegét, lehetővé téve, hogy elterjedjen a környezetben annak éteri esszenciája. A gőzlepárlás az egyik legjobb módszer a növényi anyagok olajainak kinyerésére. Mivel nem vegyi folyamat, így a termék természete nem változik.

Két egyedülálló tulajdonsága van: könnyedén keverhető bármilyen természetes illóolajjal, még azoknál is, amelyek sokkal erősebb illatúak, mint például a jázmin, a levendula és a borsmenta; és magas forráspontja 300 ° C, ami azt jelenti, hogy nagyon tartós a parfüm. A szintetikus szantálfa olajok általában alkohol alapúak. Még akkor is, ha eredetileg hasonló illatot kapnak, gyorsan elpárolognak és eltűnnek.

A szantálfa olaját a parfümiparban semleges olajként kezelik, amely férfiak és nők parfümjeire is alkalmas

SZANTÁL BÚTOR
A szantál bútor nem csupán gazdag berendezési tárgy, a szertartásokhoz, a rítusokhoz is használták és használják. Indiában a szantálfából oltárokat faragnak, képkeretszerű kis polcot vagy kisebb asztalokat a puja szereknek.

A szantálfa igencsak alkalmas faragásra, a hagyomány szerint szent tárgyak, valamint más kézműves díszek alapanyaga is.
Még mindig érdemes a finoman faragott bútorokat megvenni – bár a mai magas árak miatt ma már luxuscikknek számít.

SZANTÁLFA POR
A szantálfa por az alapanyaga annak a különleges pasztának, krémnek, melyet Indiában a mindennapokban, de főleg a templomi szertartásokon használnak. Az újszülötteket hagyományosan úgy köszöntik, hogy homlokukra az Istenhez tartozás jelképeként szantálfa pépből tilakot festenek.

SZANTÁL SZAPPAN
A szantál szappan valamennyi bőrtípushoz, sőt az érzékeny bőrre is ajánlott. Ismertetett gyógyhatásai miatt kiváló bőrápoló: nemcsak hidratál, de a zsíros bőr faggyútermelését is szabályozza. A pattanások megelőzése szantál szappannal egyszerűvé válik. A híres Mysore szandálszappan két százalék szantálfaolajat tartalmaz.

SZANTÁL SZOBROK
A szantál faragás művészetét Karnatakában évszázadok óta gyakorolják. A fa könnyen faragható. Világhírűek a bonyolult részletekkel, kivételes finomsággal kidolgozott figurák. Az aranyszínű fából készült varázslatos szobrok készülnek Isten valamilyen formájának könnyedén elegáns remekművű megjelenítése. A szantálfa faragás egy ősi hagyomány, mindig része volt az indiai kultúrának és örökségnek, a Rámájana is említést tesz róla.

SZANTÁLFA ÉS A TEMETÉSI SZERTARTÁSOK
A szantálfa illatát és India népének vallási életét aligha lehet elválasztani.

A szantál a hindu temetés egyik kelléke

Temetéskor az elhunyt uralkodók és a gazdag emberek holttestét szantálfa illóolajjal bebalzsamozták, és a halotti máglyát is illatos szantálfából rakták.

ÖSSZEGZÉS
A szantálfa leginkább enyhén muszkos aromája, valamint fantasztikus gyógyító tulajdonsága miatt közkedvelt. Tartós illata és gyógyhatású tulajdonságai révén a szantálfa olaj több ezer termékben is használható, beleértve a kozmetikumokat, a krémeket és illatanyagokat. A parfümöt egykor isteni művészetként és kézművességként gyakorolták. Minden egyes alkotóanyagnak különös jelentése és jelentősége volt.

Idővel ezt a finom nyelvet elfelejtették, és csak a parfümgyártás kereskedelmi szempontja maradt meg.

A szantálfa világszerte több milliárd ember számára fontos, szellemi és kulturális okokból. Indiában őshonos, de más országokban is megtalálható. Napjainkban főleg Ausztráliában létesítenek szantálfa ültetvényeket. A dél-indiai Karnataka állam az indiai szantálfa-termesztési régiók több mint felét tartalmazza. Ma különösen Bengaluru a szantálfa kereskedelem központja.

Dr. Anantha Padmanabha, a világ legnevesebb szantálfa-szakértője szerint tizenhat fajta szantálfa van világszerte. Az indiai fajta, a Santalum album, a legtermékenyebb és a legjobb minőségű fa és olaj. Úgy tartják, hogy használóját tisztább tudatállapotba emeli.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*