fbpx A sampon eredete India - Bharata Kultúrtér

A sampon eredete India

Indiától kaptuk

Elgondolkodott már valaha azon, honnan ered a sampon? Túl kell látnunk a gyárkéményeken, a levendulamezőkön. A sampon eredete egy különösen izgalmas helyre röpít minket, Indiába.

Tipp: Amennyiben a hajápolásról szeretne többet megtudni, olvassa el Az indai hajápolás témában írt cikkünket!

A sampon évszázadok óta az indiai hajápolás része

A hajápolás minden ember életében fontos szerepet játszik. A sampon eredete nem csak történelmileg vezet be minket az indiai kultúrába, de megtanulhatjuk, miként ápolják évezredek óta az indiaiak a hajukat.

A gyarmatosítás meghatározó esemény volt India történelmében. Sok termék importálódott az indiai néptől, többek között a sampon is. A sampon eredete Indiára vezethető vissza. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen rengeteg indiai találmány képezi napjaink szerves részét.

A szanszkrit champa szóból eredő shampoo angol kifejezés a fejbőr masszírozását jelenti. Az angoloknak feltűnt, hogy az indiai fodrász a fejet masszírozva fejezte be a hajvágást.

Az indiaiak már a 16. században gyümölcsrostokból, hibiszkuszból és más gyógynövényből készítettek keveréket, amit a hajukba és a fejbőrbe masszírozva használtak. Így tartották frissen, erősen és fényesen hajukat évszázadokon át.

Amikor a sampon ideája és terméke eljutott az európai országokba, nem volt elérhető a piacokon, csak a gazdag és nemes családok férhettek hozzá. A hajápolás még a 19. században igazán luxusnak számított. A 20. század elején a Times magazin írt egy cikket arról, miszerint a heti kétszeri hajmosás az ideális. Ekkor került fokozottabban piacra és terjedhetett el a sampon, és az indiai hajápolás fortélyaira is jobban felfigyeltek.

Biosampon

Önnek is elege van már a boltban kapható ezerféle samponból? Tapasztalta már minden előnyét és hátrányát a kémiai elemekkel telített samponoknak?

Készítsen inkább házilag biosampont! A biosampon csak természetes adalékanyagokat tartalmaz. Az elkészítése egyszerű és az eredmény 100%-ban megbízható.

A biosampon tartalmazhat gyógynövényeket hajtípusnak megfelelően, hordozó- és illóolajokat. A hordozóolajok közül leggyakrabban mandulaolajat vagy jojobát használnak.

A természetes samponok visszaadják a haj egészségét és fényét. A házilag is elkészíthető samponok színezékektől és vegyszerektől mentesek lesznek. Bármilyen hajtípusra jók, sőt ajánlatosak.

Összegzés

Mindent egybevetve, az indiaiak mindig is tudták, hogyan őrizzék meg egészségüket. A hajápolás is idetartozik. A történelem igazolja önmagát, ahogyan az indiai gyógynövények hatásai is.

Most, hogy megtudtuk a sampon Indiából származik, ne töltsünk több fölösleges időt a boltok kozmetikai polcai előtt. Ha van egy kiváló természetes biosampon receptje, ne habozzon, ossza meg mindenkivel!

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*