fbpx Repüléstechnika az ókori Indiában - Bharata Kultúrtér

Repüléstechnika az ókori Indiában

Indiától kaptuk

Bharadvaja a Jantra Szarvaszva c. művében a repüléstechnika és az űrkutatás megdöbbentő részleteiről beszél. Háromféle légi járművet különböztet meg: amelyik a Földön egyik helyről szállítja utasát a másikra; amelyik bolygóközi utazást tesz lehetővé; s amelyik egyik univerzumból képes a másikba repülni.

A repüléstechnika különféle rejtelmeiről is ír. Állítása szerint a repülő jármű a napsugár és a menetszél vagy elektromos energia segítségével láthatatlanná tehető. Ír a másik repülő járműben történő beszélgetések lehallgatásának lehetőségéről is, sőt leírja a másik légi jármű belsejében történő események meglátásának technikáját is. Leírásait és terveit a repüléstechnikai mai mérnökei csodálattal tanulmányozzák.

A mű szerzője

Bharadvaja egyike a tisztelt védikus bölcseknek (rishik) az ókori Indiában. Híres tudós, közgazdász és egy kiváló orvos volt. Számottevő az ősi indiai irodalomhoz való hozzájárulása, főként a Puránák és a Rigvéda esetében. Jelentős szerepet játszott abban, hogy betekintést nyerjünk az akkori indiai társadalomba.

Bharadvaja volt az apja Dronacarjának, a Mahábhárata egyik fő karakterének, aki a Pandava és a Kaurava hercegek harcászati oktatója volt. A Rámájanában tizennégy éves száműzetésük kezdetén Ráma, Sita és Lakshmana is találkozik vele az asramájában.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*