Navigáció

Indiától kaptuk

A navigáció, a hajózástan művészete ősi indiai gyökerekre vezethető vissza. 6000 évvel ezelőtt a Szindu folyó partján alakult ki. A navigáció szó eredete a szanszkrit navgatih. A haditengerészet szó is a szanszkritból származik.

A védikus időszak

Arról már olvashattunk, milyen fantasztikus mozgású volt a vimana, az indiai régmúlt űrhajója. Az óind kultúra rendkívül fejlett volt.

A védikus időszakot hatalmas gazdagság és jólét jellemezte. A tudás elsődleges forrását a Védák jelentették. Ez egy együttműködő társadalom volt, melyhez anyagi jólét is tartozott.

Az arany (szanszkrit hiranya) nemcsak értékes, hanem bőven előforduló kincs volt ebben a korban. A Szarasvati és a Indus folyók medréből nagyon sok aranyat vontak ki. A Rigvéda úgy írja le a Szarasvati folyót, mint Hiranyavartani-t, aranyutat. A Szindhut pedig Hiranmayiként, vagyis aranyból készültnek, és direkt hivatkozik a folyómeder aranylelő helyeire is.

A kereskedelem szükségessé tette a hajózást

A szerteágazó kereskedelem is része volt ennek a civilizációnak, mely magába foglalja a hajók használatát. A Rigvéda többször hivatkozik arra, hogy a hajók átszelik a „Szamudra”-t. Több bizonyíték is van, hogy már az ősi időkben kifejlesztették a hajózás művészetét. Georg Bühler, német orientalista azt mondta:

Az ősi indiai írásokban vannak olyan szakaszok, melyek bizonyítják az Indiai-óceánon való korai hajózást, továbbá a valamivel későbbi kereskedelmi utak előfordulását a Perzsa-öböl mentén, illetve a folyókon. Márpedig nemzetközi kereskedelem csakis a nemzeti hajózás segítségével fejlődhetett ki.

Sir John Malcolm, a skót államférfi és történész, aki a Kelet-indiai Társaság szolgálatába lépett, a következőket írta:

Az indiai hajók olyan bámulatra méltóan alkalmazkodnak ahhoz a célhoz, amely megkívántatik, hogy ellenállhatatlan ez a magasrendű tudományuk. Az európaiak az Indiával való két évszázados kapcsolat alatt sem voltak képesek erre.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*