fbpx Nanotechnológia a középkori Indiában - Bharata Kultúrtér

Nanotechnológia a középkori Indiában

Indiától kaptuk

Az Agastya Samhita ősi szövegében leírja az elektromos akkumulátor készítésének módját, valamint azt, hogy a vizet oxigénre és hidrogénre lehet bontani. Amikor mi a gravitációról beszélünk, Newtonra gondolunk, bár a Surya Sidhanthában már olvashatunk róla.

A római kor mesteremberei is tudtak valamit, amit mi csak most kezdünk újra felfedezni: arany és ezüst nanorészecskéket, nanoszálakat tartalmazó üveget állítottak elő.

Új tudomány-e a nanotechológia?

Robert F. Curl Nobel-díjas vegyész azt mondja, hogy nem. Indiában már a középkorban ismerték a nanofémeket, ez tette lehetővé, hogy az arab kovácsok elkészítsék a híres damaszkuszi acél kardokat, amelyek sokkal erősebbek és élesebbek voltak, mint a korábbi fegyverek.

A tudós világot ugyancsak foglalkoztató nanotechnológiát Indiában már a 16. században használták – igaz, tudtukon kívül. Azt az anyagot, amit „damaszkuszi acélnak” hívunk, először itt kell keresni.

A damaszkuszi kard

A damaszkuszi kard nyersanyagát az indiaiak állították elő, s a bányászott vasércet exportálták. Curl azt mondta, hogy egészen a 18. század közepéig, a híres acél kard ettől a különleges anyagtól függött. Amikor a 18. században betiltották a bányászatot, ez a technológia elveszett.

Lehetséges, hogy a mesteremberek csak az ösztöneikre hagyatkoztak, de tény, hogy a damaszkuszi acélok elektronmikroszkópos vizsgálata nagy mennyiségű nanocsövek jelenlétét mutatta ki.

Az elemi szén közreműködése a nano tudományban és technológiában című megbeszélésen a Nobel-díjas Robert F. Curl azt mondta: a szén nanotechnológiája sokkal idősebb, mint a szén nanotudománya.

Mik ezek a nanoanyagok, nanoszerkezetű anyagok? Az elnevezés a görög nanosz szóból származik, amely törpét jelent. A nagyon kicsi nanorészecskék elektrosztatikus töltésük miatt alkotnak különleges védőréteget.

Nanotechológi a mai Indiában

A nanotechnológia egyik központja Bangalore. Vezető szakemberek, mint Arindam Ghosh és Yamuna Krishnan a Nature Nanotechnology nemzetközi folyóiratban publikáltak tájékoztató cikket. Az átlagember nem is sejti, hogy a nanoanyagok milyen széles körben használhatók. A víz tisztításától kezdve a hétköznapi életen át az orvostudományig számtalan helyen.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*