fbpx A kígyók és létrák társasjáték Indiából származó játék - Bharata Kultúrtér

A kígyók és létrák társasjáték Indiából származó játék

Indiától kaptuk

Hogy hogyan tanítottak az ókori Indiában? Többek között játékkal. A mai Snakes & Ladders (Kígyók és létrák), a közismert angol kockadobásos számjáték is onnét származik.

A kígyók és létrák társasjáték lényege

A társasjáték megalkotását egyes kutatók a szent életű költő, Gyandev nevéhez kötik, de i.e. a 2. században már játszották Mokshapat néven. Eredetileg a gyerekek erkölcsi oktatására használták. Idővel a játék több módosításon is átment, de a jelentése megmaradt. Vagyis: az embernek jó tetteket kell véghezvinni, hogy lelkileg feljebb emelkedjen, míg a bűn a mélybe húzza.

A kígyók képviselték a gonoszságot, a létrák az erényeket. Olyan állomások szerepeltek, mint például a hit, nagylelkűség, megbízhatóság, jóság, tudás, a másik oldalon a hiúság, büszkeség, közönségesség, arrogancia, lopás, adósság, részegség, düh és kapzsiság, vagy akár a gyilkosság. A vesztes az újra születés ciklusába került, a győztes felszabadult. A felsorolásból is látszik, hogy az eredeti hindu játékban több volt a kígyó, mint a létra, arra emlékeztetve a játékost, hogy nehéz az erény útján megmaradni. Dél-Indiában piacokon és a templomok főbejárata előtt is árulták.

A gyarmati uralom második felében került Angliába, és a viktoriánus szemlélet rögtön megváltoztatta. Sajnálatos módon megfosztották vallási és erkölcsi szempontjaitól, a létrák és kígyók számát pedig kiegyenlítették. 1943-ban vezették be Amerikában Vízesés és létrák címmel.

Bár az eredeti óind szemlélet a mai játékban kicsit sérült, mégis elmondhatjuk, hogy nagy hatást fejtett ki, hiszen maga a snakes and ladders összetétel egy olyan angol kifejezéssé vált, ami átvitt értelemben létbizonytalanságot, szerencse vagy balsors hirtelen bekövetkeztének lehetőségét jelenti.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*