fbpx Ásatások Dvárakában - Bharata Kultúrtér

Ásatások Dvárakában

Indiától kaptuk

Ősi épületek maradványait találta meg Dvárakában a víz alatt és aszárazföldön az Archeological Survey of India (ASI) víz alatti kutató csoportja. Alok Tripathi azt mondja, még nem állapították meg, mik az Arab tengerben talált épületmaradványok.

„Kevés maradt meg belőlük. Nem merném sem falnak, sem templomnak nevezni. Egy nagyobb épület részei.” – mondta Dr. Tripathi, aki egyébként szakképzett búvár.

Dváraká tengerparti város Gudzserát Dzsamnagar kerületében fekszik. A modern Dvárakát hagyományosan a Mahábháratában Krisna városaként említett Dvárakával vagy Dváravatival azonosítják. Egykor kikötő volt, egyes tudósok szerint az eritreai tenger Periplusában említett Barka sziget. Az ősi Dváraká elmerült a tengerben, ezért fontos kutatási terület. Az ásatásokat 1963-ban kezdték el a Deccan College és a gudzseráti kormány régészeti osztálya, H.D. Szankalia vezetésével. Sok száz éves tárgyakat találtak.

Az ásatások folytatódnak

Az ásatások második fordulójára 1979-ben kerített sort az ASI, S.R. Rao irányításával. Jellemző, fényes vörös árunak elnevezett kerámiát talált, amely több mint 3000 éves. Az eddigi eredmények alapján 1981-ben kezdték keresni az elsüllyedt várost az Arab tengerben. Tudósok és régészek 20 éven át, folyamatosan dolgoztak ezen a helyen.

Az UAW 2007 januárjában kezdte el ismét a kutatásokat Dvárakában. Dr. Tripathi mondja: „Holisztikus módon akarjuk meghatározni a helyszín korát, ezért egyidejűleg kutatunk a tenger alatt és a Dvárakádis templom közelében, hogy a leleteket azonnal össze lehessen hasonlítani.”

Az ásatások célja, hogy a helyszín régiségét tárgyi emlékekkel is meg lehessen alapozni. A tenger alatt az ASI szakképzett archeológusai és a tengerészet búvárjai közösen keresik az épületek maradványait. Gvalior, Laknau, Pune, Vadodara, Váránaszi és Bikanér diákjai segítik az ASI-t. Eddig több régi épület romjait találták meg a Dvárakádis templom udvarában, köztük egy kör alakút.

A képen a mai Dváraka leghíresebb zarándokhelye, a Dvarakadhis templom látható.

Forrás: The Hindu

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*