fbpx Vivekánanda szvámi - Bharata Kultúrtér

Vivekánanda szvámi

India nagyjai

Vivekánanda szvámi neve az 1893-as Chicagóban tartott Vallások Világparlamentjén vált közismertté. A város művészeti intézetében emléktábla őrzi beszéde kezdőszavait, melyekkel nyomban megnyerte a résztvevők szívét: „Amerikai nővéreim és fivéreim!”

Olyan ékesszólással beszélt a hinduizmusról és a védánta filozófiáról, hogy azonnal lenyűgözte hallgatóit. A Vallások Parlamentjén különböző felekezetek képviseltették magukat. Vivekánanda így beszélt: „Büszke vagyok arra, hogy olyan valláshoz tartozom, amely türelmet és egyetemes elfogadást tanít a világnak.”

Idézte a hindu szentírást, a Bhagavad-gítát, mely szerint:

„Mindenkit aszerint jutalmazok meg, amilyen mértékben átadja magát Nekem. Óh, Prithá fia, mindenki, minden tekintetben az Én utamat járja!”

Beszéde után hatalmas elismerést kapott, hallgatósága felállva tapsolt és ünnepelt.

Itt ismerkedett meg Nikola Teslával, a kiváló tudós nagy hatást gyakorolt rá. Többször is találkoztak.

Később meghívták a Harvard keleti filozófia tanszékére, valamint a Columbia Egyetem szanszkrit tanszékének vezetői posztjára is. Angliában és Franciaországban hasonlóképpen elismerték. Könyveket írt, a filozófia és a jóga mestere lett. Nyugat és Kelet eredményeinek összehangolásán munkálkodott, úgy gondolta, a fejlett technikai vívmányokat India tudná használni, Nyugat pedig átvehetné India ősi bölcsességét, melyre oly nagy szüksége van.

Idézetek Vivekánandától

Az elme fokozatosan és szisztematikusan ellenőrzésünk alá vonható. Az akaratot lassú, folyamatos és kitartó gyakorlattal meg kell erősíteni. Ez nem gyerekjáték, nem egy divathóbort, amit egy napra ki próbálunk, aztán a következő nap félrelökünk. 

Legyünk őszinték. Életünk energiájának kilenctizedét arra használjuk, hogy megpróbáljuk elérni, hogy az emberek azt gondolják rólunk, amik nem vagyunk. Okosabb lenne ezt az energiát arra fordítani, hogy azzá váljunk, amik lenni szeretnénk.

A Bhakti-Jógában az első lényeges követelmény, hogy őszintén és intenzíven akarjuk Istent. Mindent akarunk, kivéve Istent, mert mindennapi vágyainkat kielégíti a külső világ. 

Ha gyűlöletet és féltékenységet bocsátasz ki, akkor kamatos kamattal fognak visszatérni hozzád. Nincs az a hatalom, mely el tudja téríteni őket; ha egyszer mozgásba hoztad őket, akkor el is kell viselned őket.

A gyakorlás abszolút elengedhetetlen. Minden nap óránként leülhetsz és hallgathatsz engem, de ha nem gyakorolsz, akkor egy lépéssel nem jutsz tovább. Minden a gyakorláson múlik. Soha nem értjük meg ezeket a dolgokat, amíg nem tapasztaljuk meg őket. Magunknak kell látnunk és éreznünk őket.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*