fbpx Takshila: a világ első egyeteme - Bharata Kultúrtér

Takshila: a világ első egyeteme

India nagyjai

India hosszú és tiszteletre méltó múltra tekinthet vissza a felsőoktatás területén is. Már az ókorban közismert volt, hogy ez az ország adott otthont a világ első egyetemének. Takshilában vagy Takshashilában (ma Pakisztán), amely nagy kereskedelmi csomópont is volt. Itt, a Vitasa folyó partján i.e. 700-ban olyan oktatási központ nyílt, mely egyaránt fontos szerepet töltött be nemcsak a védikus, de a hindu és a buddhista kultúra területén is.

Oktatási központ 60 különböző kurzussal

Nem volt olyan jól szervezett egyetem, mint a később Nalandában megnyíló, sőt némi vitát is kiváltott, hogy egyáltalán egyetemnek tekinthető-e. Pedig ebbe a felsőoktatási intézménybe a világ minden tájáról jöttek a diákok. Több mint 10.500-an tanultak itt, Babilónia, Szíria, Görögország, Arábia és Kína is küldött ifjakat. A nagy görög történetíró, Hérodotosz is megemlíti, hogy tanulmányaik kibővítése érdekében sok görög diák érkezett ide. A hagyomány szerint ebben a városban szavalták el először a nagy eposzt, a Mahábháratát.

Az egyetem több mint 60 különböző kurzust kínált a tudományok különféle területeiről, többek között a matematika, orvostudomány, ájurvédikus gyógyászat, politika, hadviselés, asztrológia, csillagászat, zene, vallás és filozófia is jelen volt. A Védák és a 18 művészet is szerepelt a tantárgyak között, valamint a különféle készségek, mint pl. az íjászat, vagy az elefántokkal kapcsolatos tudomány. Emellett jogi ismereteket és természetesen jógát, meditációt is oktattak. Külön részleg specializálódott a gyógyszertan tudományára.

Általában egy diák 16 évesen lépett be Takshashilába. Saját választott tantárgyát közvetlenül a tanárától tanulta, s ha nem tudta kifizetni az iskola költségeit, akkor ledolgozta oktatója házában.

Panini, a híres szanszkrit nyelvész, Charaka, az orvostudomány kimagasló alakja is ezen az egyetemen tanult. Az iskola hírnevéhez nagyban hozzájárult Kautilya, ismertebb nevén Chanakya Pandit is. Ő az, aki később megírta híres államvezetési, gazdaságpolitikai értekezését, az Artha-sasztrát, valamint aforizma-gyűjteményét a Niti-sasztrát. Nemcsak diák, de az egyetem tudós tanára is volt, s a nagy uralkodó, Chandragupta Maurya tanácsadója, majd minisztere lett.

Takshlia az UNESCO által már a világörökség része.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*