Száz éve született Amrita Sher-Gil festőművésznő

India nagyjai

AMRITAAmrita Sher-Gil szikh férfi és magyar nő gyermekeként látott napvilágot. Édesapja gazdag szikh arisztokrata család sarja volt, a szanszkrit és perzsa nyelvek tudósa, filozófiai, teológusi és természettudományos képzettséggel, aki öt nyelven beszélt és úttörő szerepet játszott az indiai fényképészet megalapításában.

Amrita élete első nyolc évét Magyarországon töltötte. Hugával, Indirával boldog gyermekkort mondhatott magáénak, iskolába nem jártak, házitanítójuk tanította meg őket írni és olvasni, ebben az időben csak magyarul beszéltek. 1921-ben a család Indiába utazott. Amrita már Magyarországon is tanult festegetni, nagybátyja (az eredetileg festőnek készült indológus), Baktay Ervin útmutatásával.

Amrita Sher-Gilt a 20. század egyik legnagyobb modern festőjeként tartják számon. Nagyon művelt nő volt, 2000-ben a 20. század legjelentősebb 100 indiai személyisége közé választotta egy tudósokból álló társaság, életművének nagy részét a delhi Modern Művészetek Galériája őrzi. 1938-ban Magyarországra utazott, hogy újra találkozzon gyerekkori szerelmével, majd egy ideig Kiskunhalason is éltek, mivel férjét katonaorvosnak osztották be a helyi kerékpáros zászlóaljnál. Itt festette egyik legismertebb alkotását, Vidéki piac címmel. Ezt a művét később 69 millió rúpiáért vásárolta meg egy indiai üzletember, ezzel a kép India legdrágább festményei közé került.

Az UNESCO az idei évet vele kapcsolatban a kontinensek közti párbeszédként jelölte meg, kihangsúlyozva a női életmű egyetemes értékét is. Delhiben a National Gallery of Modern Art is megünnepelte születésnapját, levetítve Navina Sundaram, Amrita unokahúga A Family Album című dokumentumfilmjét. Jelen volt több neves személyiség, többek között az indiai kulturális miniszter is. Navina Sundaram a magyar kultúrközpontban is összeállított egy kiállítást az Amrita gyerek- és ifjúkorát megelevenítő magyarországi fotókból, rajzokból és levelekből. Halála után festményeit Indiában nemzeti kincsekké nyilvánították.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*