fbpx Subrahmanyan Chandrasekhar - Bharata Kultúrtér

Subrahmanyan Chandrasekhar

India nagyjai

Nobel-díjas fizikus, asztrofizikus és matematikus.

Lahorban született, Brit-Indiában, egy tízgyermekes hindu család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot. Apja kormányhivatalnok, és egy kitűnő karnatikus zenei hegedűművész volt, aki több könyvet írt a zenéről. Anyja a család nevelése mellett irodalmi műveket fordított tamilra. Nagybátyja, Chandrasekhara Venkata Raman az 1930-as fizikai Nobel-díj kitüntetettje.

Subrahmanyan Chandrasekhar az egyetemi évei után az indiai kormány ösztöndíjával Cambridge-ben és (Paul Dirac tanácsára) a dán Koppenhágában tanult tovább. 1933-ban szerezte meg a PhD fokozatot. 1936-ban megházasodott, feleségéről így írt:

“Lalitha megértése, támogatása és bátorítása életem központi tényezője.”

1937-ig Cambridge-ben kutató ösztöndíjas volt. Nevéhez fűződik a Chandrasekhar-határ kiszámítása, amely határérték egy csillag magtömegére vonatkozóan megszabja, hogy egy csillag fehér törpeként végzi életét vagy szupernovaként szétrobban. A Londoni Királyi Társaság tagjainak életrajzi visszaemlékezéseiben T. J. Taylor így ír róla:

„Hozzá hasonló tehetség valószínűleg nem lesz több.”

Subrahmanyan Chandrasekhar 1937-től kutatómunkatársként és professzorként dolgozott a Chicagói Egyetemen. Amerikában halt meg.

A NASA egy 1999-ben indított – és jelenleg is nagy sikerrel működő – röntgenműholdat nevezett el róla a nagy tudós tiszteletére.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*