fbpx Srinivasa Ramanujan, az indiai matematikai zseni - Bharata Kultúrtér

Srinivasa Ramanujan, az indiai matematikai zseni

India nagyjai

Srinivasa Ramanujan (ejtsd: Srínivásza Rámánudzsan, 1887–1920) 20. századi indiai matematikus. Magasabb tanulmányok folytatása nélkül jelentős felfedezéseket tett a matematikában. Zseninek tartották, aki főleg a matematikai analízis és kombinatórikus számelmélet területén alkotott.

1912–1913 között tételeit ismertető leveleket küldött különböző matematikusoknak. Egy ilyen levelet kapott akkoriban a világ egyik legnagyobb matematikusa, G. H. Hardy, aki átnézve a levél több tucat állítását, döbbenten jött rá, hogy ezek között olyanok is akadnak, amelyek eszébe sem jutottak addig senkinek. Az elkövetkező években Rámánudzsan G. H. Hardy professzor tanítványaként 3900 különböző tételt, összefüggést fedezett fel.

Srinivasa Ramanujan

Srinivasa Ramanujan születésnapja

Srínivásza Rámánudzsan születésnapja, december 22-e Indiában a Nemzeti Matematika Napja. A tudományos világ 2012-ben ünnepelte Srínivásza Rámánudzsan, a matematika varázslójának 125. születésnapját. India akkori miniszterelnöke, Manmohan Singh beszédében kijelentette:

„Az olyan zseni, mint Rámánudzsan még a legkedvezőtlenebb körülmények között is ragyog.”

Srinivasa Ramanujan élete

Rámánudzsan, akit az egyik legnagyobb matematikai zseniként ünnepel a tudomány, egy szegény brahmin családban született Tamil Naduban. Hároméves koráig alig szólalt meg, ezért anyja elvitte anyai nagyapjához, aki tanítani kezdte. A padlóra szórt rizsszemek közé rajzolta a tamil ábécé jeleit. A gyerek kezét fogva hangosan kimondta azokat.

A gyerek hamarosan már ismerte a 12 magánhangzót, a 18 mássalhangzót és a kombinációjukat alkotó további 216 jelet. Matematikai csodagyerek volt, aki 12 évesen már befejezte tanulmányait a fejlett trigonometria terén, és saját tételein dolgozott. Nagyon vallásos volt, elmondása szerint Isten segítette a matematikai tételek felfedezésében:

„Számomra nincs értelme az egyenletnek, hacsak nem Isten eszméjét fejezi ki.”

Spirituális nevelését főként anyjától kapta. Meggyőződéssel vallotta, hogy tudását Námagirinek köszönheti, aki a hívők oltalmazójának, Naraszimhának, Visnu egyik inkarnációjának felesége volt. Elmondása szerint Námagiri istennő segítette álmában a matematikai tételek felfedezésében. Az istennőt családjuk védőszentjének tartották, szülei is hozzá imádkoztak.

Srínivásza Rámánudzsan, a rejtélyes indiai matematikus zseni a róla készült film által került a köztudatba. Fiatalon, 32…

Közzétette: Bharata Kultúrtér – 2020. március 26., csütörtök

Srinivasa Ramanujan szigorúan vegetáriánus volt

Rámánudzsant szerény, hallgatag és szégyenlős embernek írták le, kifinomult modorral. Spártai életmódot folytatott, még Angliai tartózkodása alatt is szigorúan vegetárius maradt. Gyakran főzött a szobájában saját maga számára vegetáriánus ételeket.

Nagyon koncentráltan dolgozott. Felesége, Dzsánaki visszaemlékezése szerint időnként felkelt éjfél után, hogy a csendes és hűvös órákban folytathassa tanulmányait. Néha emlékeztetni kellett az evésre. Az ételt kis golyókba gyúrták, és a keze mellé tették, így enni tudott anélkül, hogy a gondolatmenete félbeszakadt volna.

Titokzatos hagyaték

Még a halálos ágyán is okozott meglepetést: egy rejtélyes puzzle-t. Abban az időben a „fekete lyuk” még ismeretlen fogalom volt. A leírtakat akkoriban senki sem tudta értelmezni. Most a kutatók azt bizonyítják: Rámánudzsannak igaza volt, képlete megmagyarázná a fekete lyukak viselkedését, ami a világegyetem keletkezésének kutatásában is új távlatokat nyithat.

Az ember aki ismerte a végtelent Srinivasa Ramanujan film

Srínivásza Rámánudzsan életéről dokumentumfilmet készítettek, mely magyar szinkronnal is látható. Kiemelkedően szép operatőri munka teremti meg a képi világot. A film megmutatja a gyarmatosító brit birodalom lenéző magatartását is. Rámánudzsan szenvedését Angliában nemcsak a napfény és a tiszta, vegetáriánus étel hiánya okozta.

A film az ateista, hideg úriember, Hardy és a mélyen vallásos, szerény Rámánudzsan szembeállítására hegyeződik ki. A téma jóval többet rejt magában, mint ami a filmen megmutatkozott. A film címe: Az ember, aki ismerte a végtelent. Eredeti címe: The Man Who Knew Infinity. A 2016-ban bemutatott angol film 11 millió USA dollárból készült, és nagy sikert aratott.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*