Sir Jagadishchandra Bose (1858-1937) Bengáli polihisztor: fizikus, biológus, botanikus, régész, valamint sci-fi író. Apja helyettes bíró volt Faridpurban, nagyon sokat segítette a szegényeket és a rászorulókat.

Sir Jagadishchandra Bose

Jagadishchandra Bose fektette le a kísérleti tudomány alapjait az indiai szubkontinensen. A vezeték nélküli kommunikációt, amely a rádió alapja, elsősorban Bose, és nem Marconi nevéhez kell kapcsolni, ő volt a rádiózás atyja, és nem az olasz tudós – ismeri el a modern tudomány. Azonban ahelyett, hogy annak idején megszerezte volna a kereskedelmi hasznot, Bose nyilvánosságra hozta kutatási eredményeit, annak érdekében, hogy mások is fejleszthessék a kutatást.

Már1895-ben nyilvános bemutatót tartott az elektromágneses hullámok segítségével, 1896-ban jeleket továbbított közel egy mérföldes távolságra. Úttörő volt a mikrohullámú készülékek területen is. Számos élen járó felfedezést tett a növényélettan területén is. "Ami az angol nemességnek a köszvény, az az indiai arisztokrácia számára a diabétesz" – írja orvosként jóval később, 1908-ban Jagdishchandra Bose. Bose közeli barátja volt a Rabindranath Tagore.

 

Joomla SEF URLs by Artio