fbpx Sarvepalli Radhakrishnan miniszterelnök, tanár, filozófus és irodalmár - Bharata Kultúrtér

Sarvepalli Radhakrishnan miniszterelnök, tanár, filozófus és irodalmár

India nagyjai

India második elnöke, dr. Sarvepalli Radhakrishnan, a legendás tanár, filozófus és államférfi, a 20. század egyik legnagyobb gondolkodója volt. Születésnapját tanárnapként ünneplik Indiában.

Kalkuttai hivatali ideje alatt szorosan együttműködött Rabindranath Tagoreval. Előadásokat tartott Chicagóban, három évig az Oxfordi Egyetemen vallásprofesszorként dolgozott. 1933 és 1937 között, öt egymást követő évben Radhakrishnant irodalmi Nobel-díjra jelölték. Vegetáriánus volt, magas kort ért meg. Kiadta a Bhagavad-gitához és az Upanisádokhoz írt kommentárjait.

„Amikor azt gondoljuk, hogy már tudunk valamit, abbahagyjuk a tanulást.” E szavakat India első alelnöke és második elnöke, dr. Sarvepalli Radhakrishnan mondta, és nem értett ezzel egyet. A huszadik századi India egyik legkiválóbb embereként tartják számon. Radhakrishnan 45 éve, 1975. április 17-én halt meg. Emlékére az Oxfordi Egyetem ösztöndíjakat és a Radhakrishnan Emlékdíjat alapított.

Radhakrishnan, a világhírnév és egyszerűség embere

Radhakrishnan 1888. szeptember 5-én született Madras közelében, Délkelet-Indiában. A telugu brahmin család tagjaként a legmagasabb hindu kaszthoz tartozott. Ennek ellenére szülei rendkívül szegények voltak. Így került 8 éves korában egy német misszionárius iskolába. Elképzelhető, mit hallott tanáraitól India ősi kultúrájával kapcsolatban.

Rövid önéletrajza, „Az igazság keresése” címmel jelent meg, ebben bevallja, hogy tanárainak hozzáállásától mélyen megsérülve úgy döntött: „megtudja, mi él és mi halott” a hinduizmusban. Ez vezette az indiai filozófia és vallás kritikai tanulmányához, és a hinduizmusnak egész életén át tartó védelméhez − az „informálatlan nyugati kritika” ellen.

Sarvepalli Radhakrishnan még a legfontosabb nemzeti szereplőként is egyszerűen élt, mindvégig vegetáriánus életmódot folytatott. Magas ember volt, és a turbán, amelyet szinte mindig viselt, ezt még inkább kihangsúlyozta. Fiatalon nősült, a hagyományos elrendezett házassági minta szerint. Felesége 1956-ban halt meg, 51 éves házasság után. Egy fiuk és öt lányuk volt.

Amikor India elnökévé vált, sokan azt akarták, hogy születésnapját nemzeti nappá tegyék. Azt válaszolta:

„Ahelyett, hogy születésnapomat ünnepelnék, büszke lennék arra a kiváltságra, ha szeptember 5-ét tanári napnak tekintenék.”

Azóta lett születésnapja a Tanárok napja Indiában. őrá emlékeznek és mindarra az ismeretlen tanárra, akik fáradhatatlanul dolgoznak az ország jövőjének felépítésében.

Radhakrishnan idézet

Sarvepalli Radhakrishnan sikeres pályafutása

Radhakrishnan diplomamunkáját a Vedanta etikájáról, az egyik legfontosabb hindu szöveg kapcsán írta. Azonnal meg is kapta akadémiai kinevezését. A következő lépés „Rabindranath Tagore filozófiája” c. könyve volt, és a fiatal tudós jelentős tudományos elismerésben részesült.

Amikor a Kalkutta Egyetem alelnöke meghívta a mentális és erkölcsi tudományok professzori posztjára, Radhakrishnan a Mysore-i egyetemen tanított. Az egyetem hallgatói virágokkal díszített kocsiban vitték az állomásra, úgy búcsúztatták kedvenc tanárukat. Dr. Radhakrishnan Kalkuttában jelentette meg kétkötetes munkáját, az „Indiai filozófiát”. Ez segítette az indiai bölcselet beépítését a világ egyetemein folytatott tanulmányokba.

Radhakrishnan volt az első indiai, aki az Oxfordi Egyetemen tanszéket kapott. Három évet töltött itt, s megírta a „Keleti vallások és nyugati gondolatok” c. munkáját. 1952-ben az ország alelnökévé vált. Híres mondási közé tartozott: „A legrosszabb bűnösnek is van jövője, miként a legnagyobb szentnek is volt múltja.”

1954-ben C. Rajagopalacharival együtt gondolkodott a független India jövőjéről. 1962-ben, 74 évesen lett India elnöke. Az öt éves ciklus után visszavonult. 1975-ben neki ítélték a Templeton-díjat: „Isten egyetemes valósága, amely minden ember szeretetét és bölcsességét magában foglalja” elképzeléséért.

Sarvepalli Radhakrishnan, az államférfi

A külföldön töltött ideje alatt gyakran kihasználta a lehetőséget, hogy India gyarmati uralom alóli törekvéseiről beszéljen. Indiába való visszatérése után legszebb munkái közül kiadott néhányat, ezek között szerepelt a Szükségünk van a vallásra, a Hindustan szíve és A jövő civilizációja.

Nemcsak bölcs emberként ismerték, sok anekdota őrzi finom humorát is. Közülük az egyik leghíresebb: Amikor Görögország királya 1962-es állami látogatásakor megjelent delhi repülőterén, Radhakrishnan, az újonnan kinevezték indiai elnök így üdvözölte: „Felség, te vagy az első görög király, aki vendégünkként érkezett. Mert Nagy Sándor meghívás nélkül jött!”

Amerikába is hívták, a Chicagói Egyetemen az összehasonlító vallástudomány oktatójaként dolgozott. Közben politikusokkal tárgyalt.

Sarvepalli Radhakrishnan és John F. Kennedy
Sarvepalli Radhakrishnan és John F. Kennedy

Lélektápláló idézetek Sarvepalli Radhakrishnantól

„A különböző vallások összeillenek, és ha nem akarják folytatni a konfliktusokat vagy a versenyt, akkor fejleszteniük kell a megértés szellemét, amely lebontja az előítéleteket és a félreértéseket, és összekapcsolja őket, mint egyetlen igazság változatos kifejezéseit.”

„Ha nem vonjuk össze a szeretetbe azokat, akik őszintén hisznek Istenben, és meg akarják tenni az akaratát, ha továbbra is kitartunk egymás teológiai meggyilkolásánál, akkor csak az emberek Istenbe vetett hitét gyengítjük.”

Gandhiról rendkívül elismerően írt:

„Büszkeségünk, hogy a történelem egyik legnagyobb alakja nemzedékünkben élt, velünk járt, beszélt velünk, megtanította nekünk civilizált életmódját.”

Sarvepalli Radhakrishnan, a kulturális hídépítő

Sarvepalli Radhakrishnan a modern India egyik kiemelkedő filozófusa volt, országa vallási és szellemi örökségének nyugati világába vezető tolmácsa. Jóval az indiai rendes nyugdíjkorhatár elérése után lépett be a politikába, de már korábban is egyedülálló kulturális hídépítő szerepet töltött be a keleti szellemiség és a nyugati racionalizmus között.

Hozzájárult a klasszikus hindu szövegek és szentírások széles körben való megértéshez, ezzel a nyugati világ téves felfogását is szerette volna korrigálni. Sokfelé utazott és tartott előadásokat Nyugaton, és tiszteletbeli diplomákat szerzett a világ több híres egyetemén is.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*