fbpx Névadója egy püspök és egy indiai bráhmana - Bharata Kultúrtér

Névadója egy püspök és egy indiai bráhmana

India nagyjai

Jasoda Mai (1882-1944), lánynevén Monica Roy egy bengáli kormánytisztviselő lánya volt. Születésekor épp náluk vendégeskedett egy keresztény püspök, aki reggel azt javasolta, hogy az újszülöttet hívják Monicának, mert éjjel volt egy álma Szent Ágoston anyjáról, Szent Mónikáról.

Miután a lemondott életrendbe lépett Jasoda Maiként hívták. Ha teljes nevét és titulusát nézzük, akkor ő Srí Krisna Szévika Srí Srí Jasoda Mai Vairaginí, ami szabad fordításban valahogy így hangozna: Krisna szolgálója, a lemondásban élő Jasoda anya úrnő.

Különleges házasság

Amikor Monica elérte a házasulandó kort, férjhez ment Dr. Gjanendra Nath Chakravartihoz, a híres Lucknow Egyetem első alelnökéhez. Elrendezett házasság volt ez, egy nála sokkal idősebb férfival, akinek első felesége meghalt, és volt egy hatéves kislánya. Monicának annyira tetszett a kislány, hogy gondolkodás nélkül beleegyezett a házasságba.

Hiába szeretett volna saját gyermeket, nem került áldott állapotba. Végül egy asztrológus kijelentette, hogy csak akkor van erre remény, ha örökbe fogadnak néhány gyermeket, utána lehet saját is. Az elkövetkező húsz évben a házaspár negyven gyermeket fogadott örökbe, és négy gyermekük született.

Indiában Monicát nem tartották szépnek, mert a bőre sötét volt. De Párizsban látták arcvonásait, és kijelentették, ő a legszebb nő. Amikor meglátogatta a párizsi világkiállítást, teljest pompájában ragyogott, megrakott nehéz arany díszekkel, ezért úgy gondolták, hogy ő Madagaszkár királynője.

A szerzetesi út

Chakravarti jogot tanult, s mivel magas eszményei voltak, mélyen csalódott a gyakorlati jogi életben, így munkáját az oktatás területén folytatta. Abban az időben, amikor férje elérte a nyugdíjas kort, Monica kezdte egyre jobban érezni a világegyetem spirituális jellege és a napi ügyek közötti konfliktust.

Ezért nem meglepő, hogy Monica azon kezdett gondolkodni felhagy a családos élettel, és a lemondást, a szerzetesi utat választja. Építtetni akart egy Krisna templomot, amiről gyermekkora óta álmodott. A férje több ok miatt is engedélyezte, hogy elhagyja a családot. Orvosai azt mondták neki, hogy éljen a tengerparton, mert az magas a vérnyomása. Feleségének pedig el kellett mennie a hegyekbe, mert mellhártyagyulladása volt.

Hindu szerzetesként

Srí Yashoda Mai Monica 1930-ban, hindu szerzetesként a Jasoda anya nevet kapta. A híres vrindávani Rádhá Raman templom papjától, Bal Krisna Gószvámítól kapott beavatást, így tanítványával Krisna Premmel (lásd: Vadászpilótából szent életű szerzetes) együtt a gaudíja tanítványi lánchoz kapcsolódtak.

Később Jasoda Mai a Himalája lábainál, néhány kilométerre Almorától, létrehozott egy ásramot. Hatvan hektáron egy gazdaságot. Mirtola, más néven „Uttar Vrindávan” közepén egy Rádhá-Krisna templom áll. Jasoda Mai lett az alapítója és a lelki vezetője. Sokan keresték fel, és kérték lelki útmutatását.

Jasoda Mai 1944-ben távozott ebből a világból, így Krisna Prem lett az ásram vezetője. Az ásramot később Jasoda Mai egy másik angol követője működtette, Srí Mádhav Ashish, akiről a cikk harmadik részében az „Angol repülőgép mérnök, majd hindu misztikus” címmel lehet olvasni.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*