fbpx Charaka a világ első orvosa - Bharata Kultúrtér

Charaka a világ első orvosa

India nagyjai

Míg Susruta a sebészet, Charaka (Csaraka) az orvostudomány atyja. India méltán büszke Takshilára, mely a világ első egyeteme volt, több kiválóság mellett Charaka is itt tanult. Ő a szerzője a mintegy 8400 versből álló, híres Csaraka Szamhitának. Annak az orvosi kézikönyvnek, mely nagy részletességgel írja le az anatómiai, patológiai, diagnosztikai eljárásokat és a különböző betegségek kezelését, a szív és keringési rendszerek funkcióit.

Az ájurvéda nyolc fő orvosi szakterülete

Az ájurvéda nyolc fő orvosi szakterületet különít el: Shailya Chikitsa (műtét), Shaalakya Chikitsa (fej, szem, orr, torok), Kaaya Chikitsa (mentális betegségek) Kaumarbhrutya Chikitsa (gyermekgyógyászat), Agada Tantra (toxikológia), Rasaayana Tantra (gyógyszertan),Vaajeekarna Tantra (reproduktív orvoslás). Az ájurvédát ismertető Csaraka Szamhitá szerint minden természetes anyagot lehet orvosságként is használni. Vegyszerek nélkül gyógyították a betegségeket.

Lefordították különböző nyelvekre, szerzője mind az arab, mind a római birodalom egészségügyi hatósága előtt nagy elismerésnek örvendett. A műben nemcsak egészségmegőrzésről és gyógyításról, hanem az ezzel szorosan összefüggő kérdésekről, az emberi kapcsolatok szabályairól, életmódról, táplálkozásról vagy az erkölcsről is szó van.

Az életet meg lehet hosszabbítani a megfelelő életmóddal

Charaka szerint az egészség és a betegség nem előre meghatározott, és az életet meg lehet hosszabbítani a megfelelő életmóddal. Mivel az ájurvédikus rendszerben a megelőzés előkelőbb helyet foglal el, mint a kezelés, nagy hangsúlyt fektet a természetes életmódra, amelyhez természetesen az erkölcsi élet is hozzátartozik, mint például a nem ártás elve, a vegetariánus táplálkozás.

Charaka rendkívül jártas volt a fiziológia vagy a fejlődéstan területén egyaránt, és jól látta a dolgok ok-okozati összefüggéseit. A „jobb megelőzni, mint gyógyítani” doktrína szerinti a következő utasítása is:

Először tanulmányozni kell minden tényezőt, beleértve a környezetet is, amely befolyásolja a betegséget, majd felírni a kezelést. Sokkal fontosabb megakadályozni a betegség előfordulását, mint keresni a gyógymódot.

Vagbhata az ájurveda tudós Charaka tanítványa volt. Költői nyelven írt, 7120 könnyen érthető szanszkrit verset tartalmazó könyvei összefüggően bemutatják az ájurvédikus tudást. Vagbhata szerint, a betegség 85%-a gyógyítható orvos nélkül; csak 15%-ban van szükség doktorra. Írásait már számos nyelvre lefordították, Indiában a tananyag része az ájurvédikus főiskolán.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*