fbpx Angol repülőgép mérnök, majd hindu misztikus - Bharata Kultúrtér

Angol repülőgép mérnök, majd hindu misztikus

India nagyjai

Srí Mádhava Ashish (1920-1997), egy előkelő hindu misztikus, aki úgy kezdte életét, mint a régi tiszti osztály egy hagyományos tagja. Neve Alexander Phipps, apja az indiai hadsereg ezredese volt, dédapja pedig egy skót uraság. Édesanyja is magas társadalmi osztályhoz tartozott, egy Campbell lány volt.

A magas, sötét hajú, jóképű fiatalembert szelíd modor és sugárzó egyéniség jellemezte. A Chelsea műszaki egyetem repüléstechnikai mérnöki szakán tanult. A második világháború kitörésekor öccse csatlakozott a Királyi Légierőhöz, és nem élte túl a háborút. Phipps megjavított egy repülőgépet, kiment Indiába, hogy folytassa ugyanazt a feladatot, amit a testvére.

Madrász hatása

1944-ben meglátogatta Madrászban Ramana Maharshi ásramját, mely mélységesen mély benyomást tett rá. A háború befejezésekor Indiában maradt, elindult, hogy megtalálja a guruját. Mirtola lett a végcél, egy távoli ásram a Himalája közelében. A bengáli szent, Srí Jasoda Mai és egy angol tanítványa, Srí Krisna Prem, a korábbi Cambridge-i filozófia diplomás és első világháborús vadászpilóta vezette. Számtalan látogató kereste fel a lelki oázist és a birtokon levő gyönyörű templomot.

Phipps megváltoztatta a nevét, a felavatásakor Srí Mádhava Ashish, vaisnava szerzetes lett. Természetesen rögtön vegetariánussá vált, szabadidejét meditációval töltötte. Miután Srí Krisna Prem 1965-ben elhunyt, ő lett a felelős a kolostorért, és a közel száz tanítványért. „A régi igazságokat kell kifejezni új módon” – mondta Ashish.

„Az utolsó angol szent”

Igyekezett kialakítani az egyensúlyt a külső és belső élet között. A saját meditációja és a filozófia tanítása mellett a gyakorlati életben is részt vett, felelősnek érezte magát a mezőgazdaság javításáért. Amennyire lehetséges, a Mirtola ásram önellátó volt, búzát, árpát, rozsot, csemegekukoricát és gyümölcsöket termeltek. A farm adott tejet, vajat. Az ásram gazdasága lett a hely, ahol a helyi kultivátorok működtek, valamint az ásás, az öntöző csatornázás vagy az ültetés új módszereit tanulták.

A gyakorlati életben minden cselekedetét, a fejést, a mezőgazdasági munkát, az asztalos tevéknységet vagy a kiterjedt levelezést a szeretet koncentrációjával végezte, mint egy belső felajánlást. Srí Mádhava Ashish jelentős szerepet vállalt a környezet, a Himalája tisztaságának megóvásában is. 1992-ben az indiai kormány a megtisztelő Padma Shri díjjal tüntette ki. Több könyvet is írt, mielőtt a rák megölte. Egy indiai nekrológ „az utolsó angol szent”-ként emlegette.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*