fbpx Amrita Sher-Gil festőművésznő - Bharata Kultúrtér

Amrita Sher-Gil festőművésznő

India nagyjai

Amrita Sher-Gil szikh férfi és magyar nő gyermekeként látott napvilágot. Édesapja gazdag szikh arisztokrata család sarja volt, a szanszkrit és perzsa nyelvek tudósa, filozófiai, teológusi és természettudományos képzettséggel, aki öt nyelven beszélt és úttörő szerepet játszott az indiai fényképészet megalapításában.

Amrita gyermekkora

Amrita élete első nyolc évét Magyarországon töltötte. Hugával, Indirával boldog gyermekkort mondhatott magáénak, iskolába nem jártak, házitanítójuk tanította meg őket írni és olvasni, ebben az időben csak magyarul beszéltek. 1921-ben a család Indiába utazott. Amrita már Magyarországon is tanult festegetni, nagybátyja (az eredetileg festőnek készült indológus), Baktay Ervin útmutatásával.

1929-ben az ő bíztatására Párizsba ment tanulni, 16 évesen a híres École des Beaux-Arts diákjaként kezdett festészetet tanulni. Anyjával való keserédes kapcsolta és a tudós apa mellett nem csoda, hogy Amrita nagyon fogékony, érzékeny lány lett.

Amrita Indiában

Amikor Amrita először Indiába költözött, megdöbbentette az ottani szegénység. Ennél sokkolóbb csak a gyarmatosító brit arisztokraták viselkedése és a kettő közti kontraszt volt. Mégis szeretett itt élni: „Európa Picassóé, Matissé, Braque-és még sok más művészé, India azonban kizárólag az enyém” – mondta. Indiát otthonának érezte, ezt az öltözködése is mutatta: szárit hordott. Már csak azért is, hogy világosabb bőre miatt ne keverjék össze a lehetetlen viselkedésű nyugati nőkkel. A 21 éves Amrita ezt írta egyik levelében:

„Most döbbenek rá, hogy csupán az egyszerű embereket tudom igazán becsülni, azokat, akik hűek a gyökereikhez.”

Amrita Sher-Gil világhírű festőművésznő

Amrita Sher-Gilt a 20. század egyik legnagyobb modern festőjeként tartják számon. Itthon kevesen ismerik nevét. Nagyon művelt nő volt, 2000-ben a 20. század legjelentősebb 100 indiai személyisége közé választotta egy tudósokból álló társaság. Életművének nagy részét a delhi Modern Művészetek Galériája őrzi.

1938-ban Magyarországra utazott, hogy újra találkozzon gyerekkori szerelmével, majd egy ideig Kiskunhalason is éltek, mivel férjét katonaorvosnak osztották be a helyi kerékpáros zászlóaljnál. Itt festette egyik legismertebb alkotását, Vidéki piac címmel. Ezt a művét később 69 millió rúpiáért vásárolta meg egy indiai üzletember. Ezzel a kép India legdrágább festményei közé került.

India elismert művésze

Volt egy év, melyet az UNESCO vele kapcsolatban a kontinensek közti párbeszédként jelölt meg. Kihangsúlyozták a női életmű egyetemes értékét is. Delhiben a National Gallery of Modern Art is megünnepelte születésnapját, levetítve Navina Sundaram, Amrita unokahúgának A Family Album című dokumentumfilmjét.

Jelen volt több neves személyiség, többek között az indiai kulturális miniszter is. Navina Sundaram a magyar kultúrközpontban is összeállított egy kiállítást az Amrita gyerek- és ifjúkorát megelevenítő magyarországi fotókból, rajzokból és levelekből. Halála után festményeit Indiában nemzeti kincsekké nyilvánították.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*