150 éve született Vivekánanda szvámi

India nagyjai

Viveákananda Chicago i tartózkodása idején Az évforduló alkalmából a Vishwa Hindu Parishad (VHPA) megszervezte a World Without Borders (Világ Határok Nélkül) programot Chicagóban. A két napos rendezvényen, több mint 2000 ember vett részt. Az eseményt több mint 35 helyi szervezet közösen támogatta.

Az VHPA elnöke, Shri Jyotish Parekh üdvözölte a több mint 500 küldöttet. A program kiemelte a hindu Szanátan Dharma dicsőségét, ami az ember örök életfeladatát, az önmegvalósítást és az istenkeresést jelenti.

A küldöttek összegyűltek abban a teremben, ahol annakidején Szvámi Vivekánanda beszélt, ez a hely az Art Institute of Chicago, ahol Vivekánanda átadta történelmi üzenetét 120 évvel ezelőtt.

1893-ban a Vallások Parlamentjén különböző felekezetek képviseltették magukat. Vivekánanda így kezdte beszédét: „Büszke vagyok arra, hogy olyan valláshoz tartozom, amely türelmet és egyetemes elfogadást tanít a világnak.”

Idézte a hindu szentírást, a Bhagavad-gítát, mely szerint: „Mindenkit aszerint jutalmazok meg, amilyen mértékben átadja magát Nekem. Óh, Prithá fia, mindenki, minden tekintetben az Én utamat járja!”

Hatalmas elismerést kapott, hallgatósága felállva tapsolt és ünnepelt.

Később meghívták a Harvard keleti filozófia tanszékére, valamint a Columbia Egyetem szanszkrit tanszékének vezetői posztjára is. Angliában és Franciaországban hasonlóképpen elismerték. Könyveket írt, a filozófia és a jóga mestere lett. Nyugat és Kelet eredményeinek összehangolásán munkálkodott, úgy gondolta, a fejlett technikai vívmányokat India tudná használni, Nyugat pedig átvehetné India ősi bölcsességét, melyre oly nagy szüksége van.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*