fbpx Millió zarándok - Bharata Kultúrtér

Millió zarándok

Impressziók

Reggel körmenetre indulunk. Kissé tartok a nagy tömegtől. A személyesebb, átlátható társaságnak vagyok a híve. Hajnalban fenntartásokkal érkezem a megbeszélt találkozóhelyre. Vajon oda lehet-e figyelni a lelkiségre ilyen hatalmas tömegben? Nem azzal telik-e majd a mai nap, hogy mindig várni kell valakire, vagy mindenféle ügyes-bajos dolgokkal foglalkozunk?

Leveles Zoltán fotója

Leveles Zoltán írása

„A legegyszerűbb dolgok a legszokatlanabbak, és csak a bölcsek láthatják meg őket.” (Paulo Coelho)

Igyekszem láthatatlanná válni, de ahogy odasomfordálok, már mosolyogva üdvözölnek. Egy ideig még várakozunk. Sorra érkeznek a kisgyermekes családok, szerzetesek, idősek és fiatalok. Valaki egyedül, elcsendesülten szemlélődik. Mások baráti beszélgetésekbe elegyednek. Egy hangszerekkel felszerelt csoport énekelni kezd, sorra csatlakoznak hozzájuk. Egy színesre pingált teherautó közeledik, egyenesen a kolostor felé. Olyan hangosan dudál, akár egy hajókürt. Betolat a kolostor udvarába. Több zsák krumplit, rizst dobálnak rá, s végül óriásüstökkel púposra pakolják. A sofőr beugrik a volán mögé, és mintha versenyre készülne, hosszan megszólaltatja kürtjét, majd elhajt. Az erősen remegő platóra felkapaszkodtak néhányan, s elégedett vigyorral biccentgetnek. Mint megtudtam, ők a szakácsok.

Elég egy kedves mosoly

Föl-alá sétálgatok a tömegben. Úgy tűnhet, mintha keresnék valakit. Pedig csak méregetem az embereket. Ahogyan járkálgatok, kontaktust kereső, érdeklődő szempárokkal találkozom, és mosolyogva le is szólítgatnak. Ki vagyok, honnan jövök, ki a mesterem, hogy érzem magam, meddig maradok… Attól tartottam a legjobban, hogy a nagy tömegben én leszek a legmagányosabb. Már az elején megdől ez az aggály. Nem kell hozzá sok. Csak vegyék észre az embert, ne kapják el a tekintetüket, vagy ne serénykedjenek körülöttem elfásult arccal. Elég egy kedves mosoly, vagy néhány jó szó, és az idegen máris jól érzi magát. Az emberek nyitottságától magam is megnyílok. Már én is kérdezgetek, s a nagy rácsodálkozástól alig veszem észre, hogy már elindultunk. A gyalogos körmenet tempója és az ének intenzitása fokozódik. Templomokat és szent helyeket keresünk fel.

Mintha megszállnánk a zarándokhelyeket. Bevonul a nagy tömeg, mindenki leül a földre, és hallgatjuk a tanítást. Aztán halad a körmenet tovább. A tömeg ügyet sem vet az egyre erősebben perzselő napra. Az egész délelőtt így telik. Dél körül, amikor már elviselhetetlenné válik a hőség, egy puszta közepén fekvő kolostorhoz érkeztünk. Nagy meglepődésemre ott állt a reggeli teherautó, s mellette az étellel teli óriásüstök. Az érkező tömeg megszállja a kutat, és fegyelmezetten, egymással szembe, hosszú sorokba leülünk a porba.

Egyszerű, de mennyei ízek

A szárított levéltányérok és az agyagcsuprok pillanatokon belül előttünk teremnek. Vödrökből tálalnak. Kicsuri, azaz csípős zöldséges rizs felesborsóval, és paradicsomos csatni, ami csípős paradicsommártás. Egyszerű, de mennyei ízek. Repetát is osztanak. Hamar megebédelünk.

A levéltányérokat és az agyag csészéket a rizsföld szélére dobjuk. Kézmosás után mindenki árnyékos hely után kutat. Leteríti törülközőszerű ruhadarabját, a gamcsát vagy a lungit, és hamar az igazak álmát alussza. Mint a csintalan napközis, délutáni pihenés helyett ücsörgök magamban, és a nagy tömeget figyelem.

Akár egy nagycsalád, mintha mindannyian a testvéreim volnának. Nem telt bele egy óra sem, míg így magamban töprengtem, amikor a szerzetesek fennhangon énekelni kezdenek. A megfáradt zarándokok föltápászkodnak, és tanítóik köré gyűlnek, hogy részt vegyenek a délutáni tanításon.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*