fbpx A koronavírus a Földanya sikolya - Bharata Kultúrtér

A koronavírus a Földanya sikolya

Impressziók

Nyílt levél a koronavírusról. Üzent a Földanya.

Mit tanulhatunk a koronavírustól?

Leveles Zoltán nyílt levele

A koronavírus történelmi fordulópont. Sokkal komolyabban kell vennünk, mint eddig tettük. Ez a világjárvány egy fontos mérföldkő az emberiség történetében. Miként 1854-ben az indián nagyfőnök jóslata is egy fordulópont lehetett volna az emberiség számára. Akkor az indián nagyfőnök segélykiáltása süket fülekre talált. Ki hallja meg ma a koronavírus formájában érkező sikolyt, a Földanya sikolyát?

A Földanya segítségért kiált. Változásért, tiszta levegőért és tiszta vizekért. A védőmaszk − amit Földanya szánk elé kényszerített − egy fontos jelzés, hogy elmúlt a tartalmatlan frázisok, az üres szavak korszaka. Itt az ideje a szánk helyett a fülünket használni: meghallani a Földanya hangját.

Az indián nagyfőnök szavai szerint a Föld nagyatyáink pora, melyet unokáinktól kaptunk kölcsön. Mit mondunk majd az unokáinknak és azok unokáinak, hogy miért van elszennyezve az óceán, miért történt meg a globális felmelegedés? Miért nem tudtuk megállítani annak ellenére, hogy Földanya a koronavírus formájában is jelzett nekünk.

Ideje szembenézni a tényekkel. Drasztikus változtatásokra van szükség.

Vagy önként változtatunk, vagy a kíméletlen átalakulást a Földanya teszi meg.

Az egészség, a tiszta levegő, a tiszta ivóvíz és a vegyszermentes étel alapvető emberi jog. A betegségek elleni küzdelem alapja az erős immunrendszer.

Hogyan lehetne erős az immunrendszerünk, ha mikroműanyaggal és vegyszerekkel mérgezett ételeket kell fogyasztanunk? Az egészséges életmód alapvető emberi jog, nem pedig a gazdagok kizárólagos lehetősége.

Mi értelme egy olyan növekedésnek hitt folyamatot fenntartani, ahol nem az emberi egészség megőrzése és a Földanya megóvása a legfőbb szempont?

Át kell értékelni a gazdasági növekedés jelenkori tévhitét. Való igaz, ilyen kényelemben soha nem élt az ember, mint ma – a Föld sok országában, de nem mindenhol. Mások fizettek jólétünkért. A gazdasági felemelkedés ellenére a boldogsági index folyamatosan csökken. A depresszió népbetegség. Az elmúlt évszázad koncepciója szerinti gazdasági gyarapodás ára nemcsak az általános egészségi állapot romlása, hanem környezetünk tönkretétele is.

Földanyához való viszonyunkat teljesen más alapokra kell helyezni. Ennek meg kell mutatkoznia a gondolkodásban, az indítékokban, a tettekben. Be kell látnunk, hogy azonnali, gyökeres változásra van szükség a táplálkozásunkban, vásárlási szokásainkban és ipari termelésünkben egyaránt.

A nagyipari hústermelés egyértelműen a globális felmelegedés fő oka, melynek következménye a vírusok egyre nagyobb elterjedése. Továbbá, az ártatlan állatok kihasználásával és lemészárlásával járó hústermelés hatására az állatokat nem érző lényeknek, hanem tárgyaknak látjuk. Ezek után nem kell csodálkozni, ha a Földanyában sem az élőlényt, csak a kihasználható lehetőségeket látjuk.

A műanyagipar is visszafordíthatatlan környezeti károkat okoz. Néhány éven belül nagyobb tömegű műanyag úszik majd a vizeinkben, mint amennyi hal. Lehetővé kell tenni, és minden lehetséges módon támogatni a műanyagmentes életet.

Meg kell hallanunk végre Földanya sikolyát! A koronavírus üzenet számunkra, hogy elérkezett a zsákutcából való visszafordulás ideje. Ehhez szükség van az egyéni eltökéltségre, a saját életünkben történő változtatásra. Elengedhetetlen a helyzet súlyosságának megértése minden szinten.

Az egyszerű hétköznapi emberek mellett a közéleti személyiségek, gazdasági szereplők, politikusok, művészek, tudósok is érintettek. Elvárjuk tőlük, hogy minden lehetséges módon segítsenek nekünk az egészségünk és a Földanya megmentésében. Mindannyiunknak lépnie kell, hiszen mindnyájan a Földanya gyermekei vagyunk. Saját magunk, és a még meg nem született következő nemzedék érdekében is mindenkinek válaszolnia kell Földanya reagálására.

Politikai, vallási, nemzeti és társadalmi hovatartozástól függetlenül mindannyiunk közös érdeke, hogy megtegyük végre a szükséges lépéseket. Eljött az idő, hogy alapvető módon átalakítsuk az életünket − egyénileg és kollektíven.

Ez a Földanya üzenete. Halljuk meg kétségbeesett sikolyát!
A fejlődés lehetősége a miénk. Mi döntjük el, hogy változtatunk-e vagy sem.
A mai döntésünktől és lépéseinktől függ, hogy 3 vagy 6 generációval később, hogyan emlékeznek majd ránk.

Úgy, mint akik nem hagytak életteret a jövőnek, és műanyaggal teli óceánokban halott halak és bálnák temetőit hagyták magunk után? Akik tetteinek köszönhetően a növényvilág is erősen megritkult, akik miatt számtalan állatfaj kihalt? Akik miatt nincs tiszta ivóvíz, és elpusztultak az esőerdők?

Vagy pedig úgy emlékeznek majd ránk, mint azokra, akik igenis meghallották Földanya sikolyát, és 2020-ban tettek egy nagy lépést, mellyel visszafordították a megállíthatatlannak tűnő pusztulás kerekét.

„Kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” – az 51 éve elhangzott, azóta már szállóigévé vált mondat ma is aktuális. Egy kicsi, de határozott lépéssel, a teljes szemléletváltással hatalmas és valódi fejlődés lehetősége előtt áll az emberiség.

Leveles Zoltán nyilatkozata

INDIA KLUB ALAPÍTVÁNY | Adó 1% Adószám: 19561383-2-43

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*