fbpx A vrindávani nagy titok - Bharata Kultúrtér

A vrindávani nagy titok

Impressziók

Meddig emlékezhetek még Vrindávanra? A gyönyörű Góvinda és Madan-mohan templomra, s a legkedvesebb Gopináth templomra, ahol abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy magam is részt vehettem a felújítási munkálatok előkészítésében. Vakolhattam, középkori törmelékből színpadot építhettem.

Leveles Zoltán írása

Tipp: Spirituális programok és előadások

Az élet színpada

A színpad, mint mondják Vrindávanban, valós. A színészek is létezőek, akárcsak a nézők. A játék az, ami illuzórikus. Különféle szerepeket játszanak el a színészek, melyekről mindenki tudja, hogy csak játék, mégis megsiratják, vagy éppen együtt mulatnak a szereplővel. A színész azonban a darab végén leveti jelmezét, s hazatér, valódi önmagává válik.

Hasonlóan, az anyagi világ utasa is eljátssza szerepeit, eleget tesz kötelezettségeinek. Igyekszik tökéletessé válni szerepeiben, jó apává, férjjé lenni stb. Mégis tisztában van azzal, hogy eredeti önazonossága nem megegyező az átmeneti, földi megjelölésekkel. Szerepét eljátszva eredeti formájába bújik majd, s visszatér a Legfelsőbbhöz.

Ilyenekről beszélnek Vrindávanban

Ilyesfélékről beszélnek Vrindávanban, miközben mézédes bhadzsanok, vaisnava énekek dallama szűrődik ki a templomok kapuin. Ez a varázslat bűvöl a Radha Raman templom környékén is. Az ilyen megigézésnek képtelenség volna ellenállni. S ott énekelnek a szentek az oltár előtt, akiknek minden kincse a Legfelsőbb, vrindávani nevén Krisna, a mindenkit vonzó.

Ilyenekről táncolnak Vrindávanban

Táncelőadásra készülnek. Odisszi táncot mutatnak be Krisnának. A katarzishoz a zene önmagában is elég volna. Ó, azok a gyönyörű, földöntúli mozdulatok! S minden lépés Krisnáról szól, az ő életét, transzcendentális játékait, kedvteléseit beszélik el. Krisna gyerekkorában sokat csintalankodott, mégis mindenki kedvence volt. Ezeket a csínytevéseket táncolták el a helyi odisszi tánciskola gyermekei.

Krisna egy alkalommal, amikor a háziasszonyok vízért mentek, belopakodott pajtásaival a kamrába, hogy megdézsmálja a joghurtos és a vajas csuprokat. Csakhogy pici volt még és nem érte el a magasra helyezett edényeket. Társai lehajoltak, hogy Krisna felmászhasson a hátukra, így elérte a finomságokat. S az apró táncosok négykézlábra ereszkedve tartották a hátukat, hogy a Krisnát alakító táncos rájuk lépve hozzáférjen a joghurthoz.

Aztán, amikor megszerezte a finomságot, megkülönböztetés nélkül szétosztotta barátai és a majmok között.

A vrindávani nagy titok

Ennyi hát a nagy titok. A Transzcendens rátalál mindarra, amit rejtegetünk és őrizgetünk. Megtalálja a módját, hogy odaférkőzzön, és megszerezze, s aztán mindenki osztozhat örömében.

Híveit hívja segítségül, hogy hozzáférjen a sötét kamrában rejtegetett mennyei ízekhez. Ugyanis csak ők rendelkeznek a legédesebb finomsággal, az isten iránti odaadással, mely belül rejtőzködik az elsötétült emberi szívek kamrájában.

Krisna azonban bensőséges társaival megtalálja a módját, hogy hozzáférjen ezekhez a kincsekhez. Hadd tartsam a hátam én is, ha Ő is azt szeretné. Bárcsak asszisztálhatnék, s eszköze lehetnék, szeretetének eszköze lennék!

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*