fbpx Werner Heisenberg, az öreg Buddha - Bharata Kultúrtér

Werner Heisenberg, az öreg Buddha

Hírességek Indiáról Tudomány

„A mai fizika és a keleti miszticizmus világnézete között megdöbbentő a párhuzamosság” – mondta Werner Heisenberg Nobel-díjas elméleti fizikus. Ő a kvantummechanika egyik megalapítója, akinek alapvetően fontos elméleti felfedezései átformálták a modern fizika szemléletét. Heisenberget idős korában csak Buddhának titulálták, mert egyre inkább keleti szemszögből nézte a világ dolgait.

Werner Heisenberg és Fritjof Capra

Fritjof Capra elméleti fizikus személyesen is találkozott Heisenberggel. Capra akkor dolgozott A fizika taója című, azóta már világhírű bestsellerré vált könyvén. Érthető módon kíváncsi volt Heisenberg keleti filozófiával kapcsolatos gondolataira. A találkozóról így számolt be:

„1972-ben ismerte meg a modern fizika egyik óriását, akinek a Fizika és filozófia című könyve döntően befolyásolta gondolkodásomat, és valójában meghatározta egész tudós és írói pályafutásom.”

Heisenberg arról is beszélt, hogy nemcsak jól ismerte a kvantumfizika és a keleti gondolkodás párhuzamait. A tudományos munkáját − legalábbis tudatalatti szinten − az indiai filozófia befolyásolta.

Heisenberg és Rabindranath Tagore

1929. október 4-én Heisenberg ellátogatott a Kolkata Egyetemre, ahol az egész kar nagy tisztelettel fogadta. Még aznap délután meglátogatta a Nobel-díjas indiai költőt, Rabindranath Tagore-t. Pár napot a vendégeként töltött. Tudományról és az indiai filozófiáról beszélgettek. Azt tapasztalta, hogy a fizikai valóság néhány vonása, melyek nyugaton még átláthatatlanok voltak, az indiai spirituális hagyományok alapját képezték.

A Tagoréval folytatott beszélgetések után Heisenberg ezt mondta:

„Miután elbeszélgettünk az indiai filozófiáról, a quantum fizika néhány addig őrültnek tűnő ötlete hirtelen érthetővé vált. Ez nagy segítség volt számomra.”

A Heisenberg-Tagore találkozóról egy másik beszámoló is készült, melyben a szerző elmondja:

„Nem emlékszem, mi volt ennek a beszélgetésnek a lényege, de Heisenbergre nagy hatással volt a költő megvilágító személyisége, amely a régi idők prófétájára emlékeztette.”

Werner Heisenberg idézetek

„A ’lélek’ a lényegi rendre utal, a lények benső magjára, akiknek a külső megnyilvánulásai különbözőfélék.”

Heisenberg 1974-ben beszédet tartott, melyet később Tudományos és vallási igazság címen tett közzé:

„Bár meg vagyok győződve arról, hogy a tudományos igazság a maga területén legyőzhetetlen, soha nem tartottam lehetségesnek, hogy a vallásos gondolkodás tartalmát elvessem. Életem során ezért újból és újból arra kényszerültem, hogy a két gondolkodási terület kapcsolatáról elmélkedjek, mert soha nem kételkedtem annak valóságában, melyre mutatnak.”

„Az volt a szerencsém, hogy egyszer munkája közben megleshettem a Jóistent a válla fölött.”

Részlet egy 1971. július 9-i leveléből:

„Az ókori keleti tanítások és a filozófiai következmények közötti rokonság a modern kvantumelmélet (…) újra és újra elbűvöl.”

Werner Heisenberg Nobel-díjas elméleti fizikus. Ő a kvantummechanika egyik megalapítója, akinek alapvetően fontos elméleti felfedezései átformálták a modern fizika szemléletét.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*