fbpx Hogy került Nicholas Roerich Indiába? - Bharata Kultúrtér

Hogy került Nicholas Roerich Indiába?

Hírességek Indiáról


India rajongóként nem mehetünk el Nicolas Roerich orosz festő munkássága mellett. Ki volt Roerich, hogy csak úgy fogta magát, felkerekedett és meg sem állt Indiáig? Indiai évei alatt eszméletlenül misztikus képeket festett a Himalájában. Mutatjuk nem mindennapi történetét, melyet India szerelmeseként ismerned kell.

„Himalája, engedd meg, hogy még egyszer kifejezzem neked őszinte csodálatomat.” −Nicholas Roerich

Ki volt Nicholas Roerich?

„Nicholas Roerich − India nagy orosz barátja”

Olvasható egy síremlék feliratán a Himalája hófödte csúcsai között. Roerich nemzedékének legtehetségesebb festőjeként vált ismertté. Nemcsak művész volt, tudós, gondolkodó, író és utazó is egy személyben.

Közel 20 évet töltött Indiában, a Himalája nyugati részén, a festői Kullu-völgyben, ahol több száz figyelemre méltó festményt készített, és megalapította a himalájai kutatóintézetet.

Nicholas Roerich 30 tanulmányt és közel hétezer vászonból álló hatalmas életművet hagyott hátra. Többször is jelölték Nobel-díjra.

Nicholas Roerich élete Szentpétervár és Amerika között

Nicholas Roerich Szentpéterváron, jómódú orosz családban látta meg a napvilágot. A tehetséges fiatalember egyazon időben végezte jogi és művészeti tanulmányait, melyeket európai körút követett.

Megismerkedett Muszorgszkij unokahúgával, a tehetséges zongoristával és műfordítóval, Helena Saposnyikovával. A házasság jól sikerült.

Roerich generációja legtehetségesebb festőjévé vált. Az orosz balett jelmez és díszlet tervezőjeként is sikert aratott. Eleinte Oroszország ősi múltja vonzotta, mert a régészet egész életében érdekelte. Az orosz szentek és legendák elevenedtek meg képein.

A világ kulturális örökségének részeként kezelte. Ezt az életszakaszt az októberi forradalom zárta le.

Roerich elkeseredve látta hazája jövőjét, és családjával 1918-ban nyugatra emigrált, 1920-ban pedig Amerikában telepedtek le.

Így került egy orosz festő a Kullu-völgybe

Első közép-ázsiai expedíciójára a hagyományok feltérképezés miatt indult. A vallás, a nyelv, a kultúra érdekelte, első könyvében írt minderről.

Roerich festménye „Út Sambhaláig”
Roerich  „Út Sambhaláig” című festménye a Himalájának szentelt gyűjtemény egyike. Számára a hegyek a természet szent alkotásai voltak. 

Útja végén, 1928-ban a Himalája egyik varázslatos vidékére, a Kullu völgyébe érkezett. Itt telepedett le családjával, s megalapította a mind a mai napig működő híres kutatóintézetét. Idősebb fia, George híres tibetológus lett. Fiatalabb fia, Svetoslav apja halála után annak szellemi örökségét gondozta a később létrehozott múzeumban.

Roerich Békeszerződése

1935 áprilisában a béke és a nemzetközi testvériség szellemében alkotta meg Békeszerződését, melyet az amerikai kontinens 22 nemzete, majd India és a balti államok el is fogadtak.

Roerich minden ország kultúrájának egyetemes tiszteletét kívánta alapértelmezett cselekvésként megvalósítani. Olyan kiváló személyiségek helyeselték, mint Albert Einstein vagy George Bernard Shaw.

Nicholas Roerich − India nagy orosz barátja

Nicolas Roerich spirituális meggyőződésében az orosz ortodoxia mellett megtalálható a teozófia a buddhizmus, a hinduizmus és az agni-jóga filozofikus tanítása is. Ez utóbbit Roerich „az élő etika rendszerének” nevezte.

Egyik méltatója így írt róla:

„A Roerich féle hitrendszer szíve a kezdet és vég nélküli univerzum hindu koncepciója, mely a teremtés körforgásában nyilvánul meg, amiben az isteni energia hatására feloldódnak az anyagi formák. Az emberiség egészére vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy civilizációk jönnek és mennek, míg az egyéni élet szintjén a lélek reinkarnációjában tükröződik.”

Nicholas Roerich múzeum, Manali -India

Manali a Kullu-völgy északi részén fekvő kisváros. A Nicholas Roerich Múzeum kiemelkedő zarándokhely azok számára, akik a Himalája nagy orosz festője előtt akarnak tisztelegni.

A művészeti galériának otthont adó épület egykor Nicholas Roerich rezidenciája volt. A festő számos indiai munkáját, Kullu, Spiti és Lahaul csodás tájairól készült festményeit a földszinten helyezték el.

A múzeum felső szintjén pedig a művész saját szobái láthatók. Itt van Roerich Himalájáról szóló eredeti műve is. A szeretett hegyek bölcs idézetekkel való bemutatása.

Az indiai Kullu völgy Nicholas Roerich választott hazája

Nicholas Roerich a Himalája varázslatos, óriás csúcsai között, a Kullu völgyben találta meg otthonát. Itt készült több mint ötszáz festménye, melyek nemcsak Észak-India szépségét mutatják be, hanem misztikus hatásuknál fogva mélyen elgondolkoztatnak.

Nicolas Roerich festménye: lótusz
Nicolas Roerich misztikus festménye: A lótusz

Indira Gandhi annak idején a Kullu-völgyben találkozott a Roerich családdal. Később így idézte fel:

„Emlékezetem szerint Roerich széles körű tudással és óriási tapasztalatokkal rendelkező, nagy szívű ember volt, akit mélyen befolyásolt mindaz, amit megfigyelt.”

Roerich műveinek szín- és formavilága elemi erővel illusztrálta a fenség, a magasztosság látványát a „Himalája-élményt”. Nicholas Roerich Kulluban halt meg. Hamvait a havas csúcsok között szórták a szélbe.

A hamvasztás helyén, emléktábla áll, melyen ez olvasható:

„1947 december 15-én Maharashi Nicolas Roerichet, India nagy orosz barátját a tűz oltalmára bízták.”

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*