fbpx Hamvas Béla indiai szálai - Bharata Kultúrtér

Hamvas Béla indiai szálai

Hírességek Indiáról

Hamvas Béla kétségkívül a XX. század meghatározó filozófiai egyénisége magyar olvasóközönség számára. A védikus irodalom egy-egy műve gyakran keze ügyébe került. Önmagában misztikum, hogy azokban a viharos évtizedekben, kertész vagy éppen raktáros álruhába bújva ilyen komplex életművet hagyott maga mögött. Hamvas ékes példa arra, hogy a testet lehet korlátozni szabadságában, de a szabad szellemet, a szabad gondolkodást sohasem.

Elek Mohini ebben a cikkben Hamvas Béla és a Védák kapcsolatát járja körbe. Tipp: Ismerd meg a Védikus irodalom alapjait előadásainkon a Bharatában>> Asrami programok

Hamvas Béla a védikus irodalom ismerője

Élete bizonyíték arra, hogy a szabad gondolkodás nem függ a környezettől. Hamvas abban az időben, amikor ez nem volt népszerű, tanulmányozta a védikus irodalmat:

“A Védákat sokan olvasták, de kevesen értették. Nehéz megérteni és elmagyarázni. Pedig alapigazság, hogy egy Véda van, ahogy egy a Lét és egy az Isten.”

Milyen volt Hamvas Béla?

Amikor Dúl Antal (Hamvas életmű kiváló ismerője és közvetítője) először találkozott Hamvas Bélával nem ismerte fel rögtön benne a mestert, csak mikor kék szemébe nézve a mélységet meglátta, akkor jött rá, hogy az egyik legnagyobb gondolkodó egy átlagember maszkja mögé bújva. Hamvas türelmesen, érdeklődve hallgatta a fiatal Dúl Antalt, aki hol mesélt, hol kérdezett.

Amikor a válaszadásra került sor azzal kapcsolatban, hogy, hogy lehet a világ káprázat úgy, hogy mi észre sem vesszük, Hamvas ezt válaszolta: Istent könnyű felismerni de, hogy mi ez a szamszára (születés és halál körforgása), azt nehéz.

Hamvas Béla, védikus irodalom, szamszára

Hamvas Béláról, munkásságáról sok mindent lehet tudni. Filozófiai és intellektuális képességei sem ismeretlenek a kor embere számára. Keresőként és tanítóként minden ősi kultúra legmélyére leásott és híres művében a Scientia Sacrában fűzte fel azokat egy közös fonálra. Minden tradíció tartalmazza a valóság egy szeletét és mesterien találta meg a közös eredetét a világ nagy tradícióinak.

A védikus irodalmat így jellemezte:

“Nem filozófia, nem vallás, nem mítosz és nem költészet. A Véda maga az éberség, ami fölébreszt abból az álomból, ami ideköt az anyagi létbe, megmutatja a dolgok valódi értelmét. Amit a Védák leírnak az egy metafizikai tudás, ami az emberiség létének szellemi bázisa.”

A védikus irodalom tanulmányozása által felébred a létről való tudás, ami az emberiség zsigereiben van. Ez olyan alaptudás, amit az ember nemhogy tud, hanem nem tud nem tudni.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*