Ella Wheeler Wilcox korának egyik legnépszerűbb írója, költője volt. Versei számtalan magazinban és folyóiratban megjelentek. Könyvei egymás után láttak napvilágot. Szerelmi házasságot kötött.

Úgy tűnik, sikeres élete volt. Mégsem maradt a kor nőideáljának szűk keretében. Mire befejezte a középiskolát, az egész államban jól ismert költőként tartották számon. 1867-ben elkezdte tanulmányait a Wisconsin egyetemen, de hamarosan abbahagyta, hogy teljesen az írásnak szentelje magát.

Tipp: ez is érdekelhet: Legszebb indiai versek és Kedvenc hindu költők.

Kellár Márta írása

 

Ella Wheeler Wilcox indiai vonatkozása

"India - a Védák földje. Ezek a kimagasló művek nemcsak a tökéletes életmód vallásos gondolatait tartalmazzák, hanem azokat a tényeket is, melyeket a tudomány azóta bebizonyított.

Elektromos áram, rádium, elektronika, léghajó mind ismertek voltak a bölcsek számára, akik a Védákat megalkották."

 

Ella Wheeler Wilcox Indiája

Ella Wheeler Wilcox népszerűségét bizonyítja, hogy volt olyan esszéfüzete, mely 50 000 példányban kelt el. Verseiben az a hite tükröződött, hogy végül a jó legyőzi a gonoszt. Munkái az „Új Gondolatok” néven ismert filozófiai mozgalom eszméit népszerűsítették. Lényege, hogy az embert isteni szellemű lényként tekintse, akinek feladata az egészséges lelki élet megélése. A mozgalom filozófiájához természetesen a jóga és a meditáció is szorosan kapcsolódott.


Magánélete ugyanakkor nem volt mentes tragédiáktól. Fia meghalt, szeretett férjétől hosszú boldog házasság után választotta el a halál. Nehezen dolgozta fel. Sokat elmond szemléletéről, hogy Indiába utazott, hogy könnyebben felejtsen. Vonzotta az indiai eszmerendszer. Verseiben is felbukkan a karma, a pozitív gondolkodás, a vonzás törvénye, a személyes teljesítmény fontosságának gondolata.

Új gondolat, közös érzés című, 1908-ban megjelent kötete feltárta a keleti vallások, a hinduizmus és a buddhizmus lelki vonatkozásait. A könyv az általános témák mellett, mint a házasság, a nők, a szülők stb. az emberi élet úgynevezett nagy kérdéseivel foglalkozott. Például az Isten-tudatos élet megvalósításával. Hangsúlyozta, hogy minden ember maga építheti a személyiségét.

Ella Wheeler Wilcox a vallásról és a spiritualitásról

Azt is tárgyalta, mi a különbség vallás és a spiritualitás között, és hogy a lelkiség többet ér a szertartásos vallásosságnál. A Bhagavad-gítát a valóban új gondolatok teljességeként jellemezte.

 

Ella Wheeler Wilcox Indiája


Talán úgy tűnik, semmi újat nem mondott. De ne felejtsük el, hogy még csak 1908-at írtak, és női szerzőként sokkal nehezebben érvényesülhetett.

De beszéljenek inkább Wilcox szavai

Ella Wheeler Wilcox idézetek

A gyomnövény tulajdonképpen egy nem kedvelt virág.

A csend bűne, amikor tiltakozni kellene,
Gyávát csinál az emberből.

Minden tettel egy magot vetsz el, bár a termést talán még nem látod.

Sem az esély, sem a sors, sem a végzet nem képes eltéríteni, megakadályozni vagy szabályozni egy határozott lélek eltökéltségét.

Nincs hirtelen bejárat a Mennybe.
Lassú az emelkedés a szeretet útján.

Egy hajó Keletre, másik Nyugatra tart, bár ugyanaz a szél hajtja. Ez a vitorlakészlettől függ, az szabja meg, merre megy, nem a förgeteg. A vitorlázat határozza meg a célt, nem pedig az élet vihara. A tengeri szélhez hasonló a sors. Az életen át való utazásunkkor a lélek dönti el a célt...

Ella Wheeler Wilcox: Ahogy keresztül mész az életen

Kellár Márta fordítása

 

Az életen áthaladva ne a hibákat keresd,
És ha megtalálod őket,
Bölcsen, kedvesen magadat vaknak tetesd,
Kutasd az erényt mind mögött.
Éjszaka fénysugár bújik meg a felhők fölött,
Valahol az árnyékukban rejtezik.
Jobb, ha egy messzi csillagot kutatsz,
Mint a napfoltok foltjait.

Az élet áramlata örökké kavarog
Isten óriás óceánján.
Ne állítsd erődet a folyó ellenébe,
Gondolván, megváltoztatod, ahogyan mozog.
Ne pazarolj átkot a világegyetemre,
Ne feledd, jóval előtted már létezett.
Apró lényed ne harcoljon a viharral szemben,
Hajolj meg, és hagyd, hogy tovamenjen.

A világ soha nem fog igazodni,
Sem megfelelni szeszélyes megjegyzéseidre.
Néhány dolog megromlik egész életedre,
Jó, ha hamar rájössz e bölcs ismeretre.
Ostobaság harcolni a Végtelennel szemben,
És végül veszteni a küzdelemben;
A bölcsebb ember Isten tervébe illeszkedik,
Miként a víz formálódik az edénybe.