Yehudi Menuhin, a zene jóságos fejedelme

Híres vegetáriánusok

Yehudi Menuhin briliáns hegedűjátékos, karmester, fesztiválszervező muzsikus, zenepedagógus. Az egyetemes zene „jóságos fejedelmé”-nek nevezték. 1939-ben olvasott egy könyvet a táplálkozás és a betegségek kapcsolatáról. Ekkortól jobban odafigyelt arra, milyen táplálékot fogyasszon. Alapvető humanista beállítottsága is az erőszakmentes életmód felé vezette. Az 1985-től már nemcsak svájci, hanem brit állampolgárságú, főrendi címmel is megtisztelt művész, vegetariánus volt, és a jóga megszállottja. Mélységesen hitt abban, hogy a muzsika képes összekötni a kultúrákat.

menuhin-yogaYehudi Menuhint nevezték a zene „jóságos fejedelmé”-nek. Nemcsak virtuóz hegedűjátékosként, karmesterként és zenepedagógusként emlékeznek rá, hanem korunk egyik példamutató humanistájaként is tisztelik. 1985-ben megkapta a brit állampolgárságot is, majd a főrendi címet.

Azt már kevesen tudják, hogy Sir Yehudi Menuhin rendszeresen jógázott és vegetariánus volt. Miután olvasott egy könyvet a táplálkozás és a betegségek kapcsolatáról az erőszakmentes élet híve lett. Mint környezetvédő is ismert volt, felhívta a figyelmet a bio-élelmiszerekre, valamint a fehér rizs, fehér kenyér, finomított cukor fogyasztásának veszélyére.

Életrajzírója, Humphrey Burton mondta:

„Soha nem volt csak zenész, már nagyon korán mással is akart foglalkozni, és zenéjét az emberiség számára felajánlani.”

Mély emberségéért Yehudi Menuhint több ország becsületrendjével is kitüntették, és számos lovagrend tagjává választotta. Az emberi jogok harcosa volt, megkapta a Nehru Békedíjat is a nemzetközi megbékélésben vállalt kiemelkedő szerepéért. Azt mondta, a béke a jógából jön.

1951-ben – mint írta – egy találkozás változtatta meg az életét. Új-zélandi koncert turnéja alatt, amíg egy csontkovács várótermében üldögélt, megpróbálta kitölteni az időt, míg a húga kezelésen volt. Talált egy kis jóga könyvet, mely óriási hatásal volt rá. Így emlékezett visza:

„Belebotlottam a kulcsba, mely kinyitja a régi rejtélyt, teljesítményemben óvatossá tett, a fizikai könnyedségre ösztönzött, mely hiányzott a nevelésemből. Utat mutatott a jövő hegedű-játékához.”

India függetlenné válása után nem sokkal, a miniszterelnök, Nehru nyílt felhívást intézett a világ legjobb zenészeihez, meghívta őket az újonnan függetlenné vált országba. Yehudi Menuhin két hónapos körutat szervezett, és a koncertek bevételét felajánlotta az éhezők megsegítésére Madrasban. India kultúrája és vallása egyre közelebb került hozzá. „India az ősi forrás, az anyaország” – mondta.

1952-ben Menuhin Nehru személyes vendégeként nála tartózkodott, a közös érdeklődési pont a jóga volt. A híres történet szerint a miniszterelnök négyszemközti barátságos jóga-ászana versenyre hívta, s a komornyik, amikor belépett, hogy bejelentse a vacsorát, mindkettejüket fejenállva találta.

Túrája során találkozott Ravi Shankar szitár virtuózzal, és meggyőzte őt, hogy végre nyugaton is koncertezzen. Ravi Shankar népszerűsége jelentős következményekkel járt a következő évtizedekben a zenei életben és a vegetarianizmus terén egyaránt. Később közös felvételt is készítettek.Yehudi Menuhin

Yehudi Menuhin a jógát Iyengartól, a kiváló jóga gurutól tanulta. Naponta jógázott, 15-20 percet állt a fején.

Mestere könyvének előszavában a következőket írta a jógáról:

„Jellegéből adódóan elválaszthatatlanul kapcsolódik az egyetemes törvényekhez: az élet tisztelete, az igazság, a türelem mind elengedhetetlen tényezője a helyes lélegzésnek, az elme nyugalmának és a töretlen akaratnak. A jóga velejárója az erkölcsi tisztaság. Ezért átfogó, hiánytalan törekvést kíván, mely magába foglalja és formálja a teljes emberi lényt. Nem mechanikus ismétlésről van szó és nem ajak-szolgáltatásról, mint a jó szándékú formális imák esetében. Természete miatt ez minden alkalommal, minden pillanatban élő cselekedet.”

Lord Menuhin a jógát koncertek előtt pihenésre is használta. „Kutatásom során a jóga segített, hogy tudatosan megértsem a hegedűjáték mechanikáját. (…) A jóga volt az én iránytűm.” Amikor Albert Einstein hallotta őt játszani, így szólt: „Most már tudom, hogy van Isten az égben.”

Hat lecke című könyvében egy teljes fejezetet szentelt a jógának, kihangsúlyozta, hogy ezek a gyakorlatok fontos rutint adnak minden feltörekvő hegedűművésznek. „Amikor kisfiú voltam senki nem kérdezte, honnan jön az energia. Föld, olaj, szén, levegő mintha kimeríthetetlen lenne. Most rá kell döbbennünk, hogy életünk nagyon is függ nemcsak a természet, de a bennünk lévő egyensúly helyreállításától is. Riasztó ütemben éljük fel a szellem, az egészség, a bátorság és a hit tartalékait. Ennek szerény, de mégis hatékony ellenszere a nyugodt jógagyakorlat.”

„A jóga azt jelenti: összekapcsolódás, összhang. Célja a végtelennel való harmónia… Számomra a jóga elsősorban a belső béke mércéje. A jóga segít egészségesnek maradni, hogy többet tegyek és jobban csináljam a feladatomat.”

Az 1970-es évek elején Yehudi Menuhin az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsának elnöke lett. Életrajzírója szeint „az egyik állandó témája az volt, hogy szükség van valamiféle parlamentre, mely gondoskodva hangot ad a némáknak, küldöttei képviselik az ég madarait, a tenger halait és a meg nem született nemzedéket.”

Yehudi Menuhin a humanista azt kérdezte: „Miért nem része tantervünknek az együttérzés, oktatásunk elválaszthatatlan része? Együttérzés, áhítat, csodálat, kíváncsiság, magasztalás, alázat – ez az igazi alapja minden valódi civilizációnak. Már nem csupán egyházak által őrzött kiváltság, hanem mindenkié, minden gyermeké, minden otthoné iskoláé.”

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*