A világ egyik legerősebb embere Patrik Baboumian, a vegán testépítő!

Híres vegetáriánusok

A világ legerősebb vegánja, Patrik Baboumian köszöni, jól van. Mint mondja, a vegán étrend elfogadása volt a legjobb döntés, amit valaha hozott. A 41 éves atléta pályafutása során számos súlyemelési és testépítő versenyen nyert, sőt még világrekordokat is felállított. Baboumian teljesen növényi alapú étrendet követ. Vegetáriánus volt, de már majdnem egy évtizede vegán, és az állati jogok szószólója. Jelenleg egy olyan képregényen dolgozik, amelynek főhőse az állatok védelmezője.

Számos tanulmány kimutatta már, hogy a növényi élelmiszerek elősegítik a jobb atlétikai teljesítményt. 2015-ben Baboumian feleségével, Katy Statetzny-vel könyvet írt a sporttáplálkozásról. A könyv célja egyrészt a vegán életmód pozitívumának bemutatása. Másrészt a témával kapcsolatos sztereotípiák kiküszöbölése.

Patrik Baboumian, a vegán testépítés története

Baboumian 14 éves korában döntött a súlyemelés mellett, azóta edz. Életrajzi dokumentumfilmjében megemlítette, hogy eleinte „valamiféle hős akart lenni”, majd az motiválta, hogy adott esetben segíteni tudjon az embereknek. Patrik amerikai-német állampolgár, pszichológus végzettséggel rendelkezik. Amikor a kezdetekről kérdezték, így válaszolt:

„Úgy éreztem, becsapom magam, amikor húst eszem, mivel képtelen lennék saját kezűleg megölni egy állatot. Gondoltam, őszintének kellene lennem magammal, és abbahagyom a húsevést.”

Sportolóként a táplálkozás és az egészség életmódjának kiemelt része. Vegán erősemberként az a célja, hogy példájával pozitív módon befolyásolja a többi sportolót, és ösztönözze az embereket a vegán étkezésre. 2011-ben, mint vegetáriánus megnyerte a német legerősebb ember címet. Még abban az évben vegán lett. Azóta is felvilágosító kampányt folytat: az erőt nem a húsevés adja.

„Nehéz döntés volt, mert akkoriban nem tudtam, hogy a veganizmus működik-e nálam vagy sem. De visszatekintve ez volt a legjobb döntés, amit valaha hoztam.”

Patrik Baboumian sikerei

A világ legerősebb embere nem eszik húst? Pontosítsunk: Patrik Baboumian Németországban a legerősebb, a világon az egyik legerősebb ember. Baboumian 20 éves korában 1999-ben elnyerte a német testépítő bajnok címet. Ugyancsak birtokolja a nehézsúlyú rönkemelés német rekordját, amelyet egymás után négyszer megnyert. Úgy vélte vegán étrendje fokozza meglévő erejét, segítve a nehezebb emeléseket és a gyorsabb gyógyulását.

2007 és 2015 között több versenyen nyert, és több világrekordot ért el. Baboumian számos emelő-szám világrekordere. 2012-ben elnyerte az European Open bajnoki címet, és személyes győzelemmel végezze a Bench 210 kg, Squat 360 kg és Deadlift 360 kg versenyt.
Baboumian a leghosszabb ideig tartott kinyújtott karokkal 20 kg-os súlyt. A 2012-ben teljesített egyperces 26,14 másodperces ideje 2017-ig verhetetlen maradt.

„Ez egy üzenet mindazoknak, akik azt gondolják, hogy az állati termékek fogyasztása ad erőt. Rengeteg növényi eredetű fehérjeforrás van, és a tested köszönetet mond neked, ha abbahagyta a halott ételekkel való táplálkozást.”

– mondta akkoriban Baboumian. 2013-ban új Guinness világrekordot állított fel, amikor tíz métert tett meg 555,2 kg-os súllyal a vállán. James Cameron híres vegán sportolókat bemutató dokumentumfilmjében a The Game Changers-ben is szerepelt.

Patrik Baboumain vegán testépítő a világ legerősebb embere
Patrik Baboumain vegán testépítő a világ legerősebb emberei közé tartozik

Az egyik legerősebb ember a világon

Patrik Baboumian etikus vegán, és teljesen növényi alapú étrendet követ. 2005 óta vegetáriánus, 2011-ben vegán lett. Etikai okok késztették erre, s mindent megtesz, hogy eloszlassa az emberek vegán életmóddal kapcsolatos előítéleteit, téves ismereteit. Könyveket is írt, előadásokat tartott, most pedig egy képregényt készít és különféle helyszíneken beszél a témáról: etikai választásként támogatja a veganizmust.

A 2018-as TEDx-beszédében Baboumian megjegyezte:
„Ha jobbá szeretnénk tenni a bolygót, akkor mi vagyunk az egyetlen faj, amely megoldást jelenthet, amely képes erre.”

A vegán testépítés igenis, működik!

A vegán testépítés, de maga a vegán étkezés megemlítése is sokszor kiváltja ezt a reakciót: „No, és mi a helyzet a fehérjével?” Pedig az, hogy az energiakifejtéshez vagy erőbevetéshez nagy mennyiségű húsra vagy állati fehérjére van szükség, csak mítosz.

Baboumian fehérjeforrása: szója-fehérje, szójatej és tofu, magvak, diófélék valamint hüvelyesek. Étrendje rizst, burgonyát, zabpelyhet, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A magas fehérjetartalmú vegetáriánus ételek között szerepel a falafel és vegán kolbász is. A paprika alacsony zsír, de rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt a súlyemelők étrendjének általános alkotóeleme.

Különféle shaket és smoothie-t készít, különféle turmixot iszik, hiszen a testépítők nem tudnak annyi szilárd táplálékot elfogyasztani, amennyire szükségük van ehhez az erőkifejtéshez. Vitaminokat és étrend-kiegészítőket is fogyaszt az étkezések között. Patrik Baboumian egy YouTube-csatornáján szereplő videóban elmagyarázta, hogy folyamatosan változtatja az étrendjében a vegán recepteket. Ennek célja a táplálkozás és a teljesítmény további optimalizálása.

Miért nem működne a vegetáriánus testépítés?

Az American Medical Association folyóirat már 1961-ben kijelentette, hogy a szívbetegség kilencven-kilencvenhét százaléka, amely az Egyesült Államokban a halálesetek több mint felének oka, vegetáriánus étrenddel megelőzhető.

Egy összehasonlító állóképességi teszt sorozatban, amelyet dr. Irving Flsher (Yale) végzett, a vegetáriánusok kétszer olyan hatékonynak tűntek, mint a húsevők. Dr. Iotekyo és V. Kilpani, a belgiumi Brussles Egyetemen végzett tanulmánya kimutatta, hogy a húsevőkkel összehasonlítva a vegetáriánusok kétszer-háromszor hosszabb ideig tudtak fizikai feladatokat elvégezni, mielőtt kimerültek volna.

Az is tény, hogy számos potenciálisan veszélyes vegyi anyag van jelen a húsban és a húskészítményekben. Ezekkel a fogyasztók általában nincsenek tisztában.

„Az állatokat nyugtatók, hormonok, antibiotikumok, gyógyszerek folyamatos adagolása mellett hizlalják. Noha ezek a vegyszerek jelen vannak a húsban, a törvény nem írja elő, hogy fel kell tüntetni a csomagoláson.”

A világ egyik legerősebb embere képregényt készít

Patrik Baboumian képregénye üzenetet közvetít olvasóinak.

A világ legerősebb embere képregényt készít

Az „Earthraiser: Voice for the Voiceless” lenyűgöző történet, melyben a főhős 8 kilométeres körzetben fizikálisan átérzi az állatok szenvedését. Az ötlet kivitelezéséről így számolt be:

„Nem a veganizmusra, hanem a megoldandó problémára: a szenvedésre helyezem a hangsúlyt. Mi lenne, ha lenne olyan hős, aki szuperhatalma révén úgy érzi mások szenvedését, mintha a sajátja lenne? Ez arra kényszerítené hősünket, hogy harcoljon az ellen, ami felesleges szenvedést okoz a világban.”

Sikeres kampányt folytatott, és a finanszírozási költségekre összegyűlt pénz lehetővé teszi, hogy a tervezett 50 oldal bővüljön. Ha a kampány eléri a 20 000 eurót, a képregény 60 oldalas lesz.

Patrik Baboumian, a világ egyik legerősebb emberének üzenete

„Harcolok azokért, akik nem tudnak harcolni magukért.”

„Amikor a vegánok egy vegán világról álmodnak, mindenki úgy tesz, mintha egy utópikus és irreális paradicsomot szeretnénk. De amit kérünk, az nem a paradicsom, csupán arra kérjük az embereket, hogy hagyják abba világunk pokollá tételét: a földön minden ember és állat joga az élet.”

„A vegán életmód az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb dolog, amit megtehetsz a bolygó és a saját egészséged érdekében.”

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*