fbpx George Bernard Shaw, a vegetáriánus megmondó zseni - Bharata Kultúrtér

George Bernard Shaw, a vegetáriánus megmondó zseni

Híres vegetáriánusok

George Bernard Shaw, a dublini születésű író a XX. század ikonikus alakja. Az egyetlen személy, aki Oscar-díjat és Nobel-díjat is nyert. A zseniális Shaw az egyik legragyogóbb modern drámaíró és kritikus, Shakespeare után az ő műveit játsszák leggyakrabban az angol nyelvű színházakban. 25 éves korától szenvedélyes vegetáriánus volt. Amikor érdeklődtek, miért lett az, így felelt:

„Miért kell megkérdezned, hogy számoljak be a tisztességes étkezésről? Ha az állatok leperzselt holttestét fogyasztanám, akkor kellene megkérdezned, miért tettem ezt!”

Íme, néhány frappáns és elgondolkodtató George Bernard Shaw idézet a vegetarianizmusról.

„Huszonöt évig kannibál voltam”

G. B. Shaw művelt emberként olvasta a szintén vegetáriánus Shelley műveit is. Ébresztő hatású volt számára a következő sor, melyet Shelley egy megálmodott vegetáriánus ünnep kapcsán írt:

„Soha többé nem mocskolhatja be madár vagy állat vérének mérges patakja az emberi lakomát.”

G. B. Shaw egyik vallomását idézzük:

„Huszonöt évig kannibál voltam, azután lettem csak vegetáriánus. Shelley nyitotta ki a szememet, tőle tanultam meg, milyen barbár vagyok a táplálkozásban, de a gyakorlatban csak 1880-ban vagy akörül változtathattam az életmódomon, amikor Londonban megnyíltak az első vegetáriánus éttermek. Vegetarianizmusom furcsa hatást vált ki kritikusaimból. (…)

George Bernard Shaw idézetek

1897. február 13-i számában a londoni Vegetáriánus egy újság cikket közölt, melyet így kezdett:

„George Bernard Shaw vegetáriánus. Feladatainak ellátása során gyakran kell dolgoznia egészségtelen körülmények között, és szembe kell néznie minden időjárási kihívással. Mégis minden figyelmes idegen megfordul egy másodpercre, ha megpillantja Shaw férfias alakját az utcán.”

A kritikusok kritikusa

„A kritikus igyekszik végigcsinálni szokott, mutatós tollgyakorlatát, de torkára megy a vágóhidakon kiömlő vér, s felrémlenek előtte a vásárcsarnokok iszonyú hullahegyei. Ez az egész műfelháborodás a húsevő mardosó önvádja olyan valaki láttán, aki élő bizonyság arra, hogy sem hús, sem hal, sem baromfi nem okvetlenül szükséges az életben és az irodalomban elérendő sikerhez.”

„Amikor egy ember megöl egy tigrist, azt sportnak hívják, amikor viszont a tigris akarja elpusztítani az embert, azt kegyetlenségnek nevezik.”

George Bernard Shaw a magyar nyelvről

Elterjedt egy számunkra kedvező legenda, mely szerint George Bernard Shaw rendkívül elismerően beszélt a magyar nyelvről. Ennek semmilyen bizonyítható alapja nincs.

Az író nem foglalkozott idegen nyelvekkel, a neten található idézet ráadásul nem is illik Shaw racionális stílusához.

George Bernard Shaw művei

George Bernard Shaw 1925-ben irodalmi Nobel-díjat kapott „munkájáért, amelyet az idealizmus és mély emberiesség jellemez, s melynek ösztönző szatírája gyakran egyedülálló költői szépségben mutatkozik.” A Pygmalion forgatókönyvét Oscar-díjjal jutalmazták.

Shaw szabadgondolkodású humanista volt, aki fáradhatatlanul küzdött az állatjogokért is. Rendkívüli energiával alkotott: 65 színjáték és magyarázó bevezetéseik, a számtalan feljegyzés, esszék, áttekintések, történetek és több ezer levél az írott életmű.

Nagy távolságokra tett sétákat, s gyakran megállt, hogy az út mentén írjon. Előadóként a saját szavával „gyáván” kezdte, de káprázatos szónokká vált. Célja az volt, hogy rámutasson a képmutatásra, a társadalom igazságtalanságaira, és törekedjen minden lehetséges szempont javítására. Arra ösztönözte az embereket, hogy vállalják a felelősséget saját döntéseikért.

Shaw etikai, nem pedig gazdasági okok miatt lett vegetáriánus. Kevesen tudják, de hazájában a George Bernard Shaw vegetáriánus szakácskönyv mind a mai napig megvásárolható. Tartalmazza az író kedvelt ételeit, a töltött padlizsánt, a zöldség-krokettet, de kedvenc pudingjait és fagylaltjait is.

George Bernard Shaw, a pacifista

Shaw vegetarianizmusát pacifista meggyőződése is elősegítette, mivel a háborút és mindenféle kegyetlenséget ellenzett. Nézetei miatt a háború idején rendkívül népszerűtlen volt. meggyőződéssel hirdette, hogy az állatmészárlás közvetve a háborút készíti elő.

Leölt állatok élő sírjai vagyunk,
Akiket étvágyunk kielégítése végett mészároltak le.
Lakomáinkon sohasem jut eszünkbe tűnődni azon,
Hátha az állatoknak is lehetnek olyan jogaik,
mint az embereknek.
Vasárnap azért imádkozunk, bárcsak
világos lenne a lépteinket
Vezető ösvény, amelyen járunk,
Betegek vagyunk a háborútól, nem akarunk harcolni,
És mégis halottakat zabálunk.
Úgy élünk, mint az undorító varjak, és húst eszünk,
Nem törődve azzal a szenvedéssel és fájdalommal,
Melyet sportból vagy játékból
Védtelen állatoknak okozunk.
Hogyan is reménykedhetünk hát abban,
Hogy ezen a világon elérjük a békét,
Melyért – mint mondjuk – annyira aggódunk,
Letaglózottak hekatombái fölött imádkozunk
Istenhez a békéért, míg az erkölcsi törvényt gyalázzuk.
Így nemzi a kegyetlenség saját ivadékát – a háborút!

A vegetáriánus G. B. Shaw magas kort ért meg

Archibald Henderson, Shaw három kötetes életrajzának szerzője 1924-ben, amikor Shaw már hatvannyolc éves volt, egy riportot készített az akkor már világhírű íróval. Kérem, mondja el nekem, hogyan sikerült ilyen fiatalosnak maradnia? – hangzott az egyik kérdés. Íme a válasz:

„A többi ember idősebbnek látszik, mint ahány éves. Mit lehet elvárni olyan emberektől, akik holttesteket esznek, és szeszes italokat fogyasztanak?”

G. B. Shaw kegyetlennek érezte az állatok élelmezésre való használatát, tudta, hogy hús nélkül is egészséges életet élhetünk.

„Úgy döntöttem, a testem nem lesz az elhullott állatok rothadó holttesteinek temetője.”

Shaw magas kort ért meg, 94 évesen távozott, miután leesett cseresznyeszedés közben a létráról.

G. B. Shaw anekdoták

G. B. Shaw életével kapcsolatban több anekdotát is ismerünk:

Egyszer súlyosan megbetegedett. Az orvosok azt tanácsolták, egyen tojást és húst, máskülönben meg fog halni.

Szigorú vegetáriusként megtagadta az orvosi utasítást, akik így nem vállaltak felelősséget az életéért. Ekkor G. B. Shaw szólította személyi titkárát. Az orvosok jelenlétében diktálta le utolsó kívánságát:

„A helyzetem felelősségteljes: az életet felajánlották számomra azzal a feltétellel, ha marhahúst eszem. De a halál jobb, mint a kannibalizmus. Az akaratom tartalmazza a temetésre vonatkozó útmutatásokat, amelyeket nem gyászos követők, hanem ökrök, juhok, baromfik, valamint egy élő halakból álló kis utazó akvárium kövessen. Az állatok mindegyike fehér sálat viseljen annak az embernek a tiszteletére, aki inkább elpusztult, mintsem megegye a társait.”

Vele kapcsolatos az a történet is, amikor vendégségbe hívta néhány ismerősét, és az asztal lábához oda volt kötve néhány élő állat, talán egy nyuszi vagy csirkék. Neki kihoztak egy szépen feldíszített vegetáriánus tálat, a többieknek meg az üres tányért és késeket.

Shaw felszólította döbbent asztalszomszédjait, hogy az ő ételük ott van megkötve, ha képesek megölni, máris ehetik. Természetesen senki sem tudta megtenni.

George Bernard Shaw a Vegetáriánus Társaság egyik ülésén kijelentette:

„A bölcsek és a szentek, valamint még jó néhány ember elhagyta a húsevést”

Majd − nem tagadva meg szatirikus egyéniségét − így folytatta: ő maga is bölcs; és valószínűleg egy idő múlva szentté fog válni.

A vegetáriánus George Bernard Shaw idézetek

George Bernard Shaw idézetek – középpontban a vegetarianizmus

„A lelki beállítottságú ember nem eszik holttesteket.”

„Tele vagyok mindenféle rossz érzéssel, azaz tele volnék, ha húst ennék, teát innék, vagy más efféle közkeletű szamárságot csinálnék.”

„Ez félelmetes! Nemcsak az állatok fájdalmáról és haláláról van szó, hanem arról is, hogy az ember elfojtja magában a legmagasabb lelki befogadóképességet, és saját − önmaga iránti együttérzésből, könyörületből fakadó − érzéseinek figyelmen kívül hagyása által kegyetlenné válik.”

„Elvágjuk a borjú torkát, és felfüggesztjük, kivéreztetjük, hogy a borjúszelet fehér legyen. Odakötözzük a libákat egy ketrechez, és étellel tömjük őket, mert szeretjük a májbetegség ízét. Feldaraboljuk a madarakat, hogy díszítsük a női kalapokat; a háziállatokkal is kegyetlen módon járunk el. A legszörnyűbb kínzások mellett élünk, abban a reményben, hogy majd felfedezünk valamilyen varázslatos gyógymódot saját betegségeinkre.”

„A teremtménytársakkal szemben a legszörnyűbb bűn az, hogy nem utáljuk őket, csak közömbösek vagyunk velük: ez az embertelenség lényege.”

„Ha egy másik bolygóról érkező lények a földre szállnának, olyan lények, akik magasabb rendűnek tartják magukat, úgy, ahogy te az állatokkal szemben tekinted magad, vajon elismernéd a téged uraló jogukat? Olyanokat, amelyekkel te az állatok fölé helyezed magad?”

Összefoglalás

Azért gyűjtöttünk össze néhányat George Bernard Shaw híres idézeteiből, mert az író néhol erősen, de rendkívül szuggesztíven fogalmaz. Így talán felébreszti a vegyes táplálkozást folytató olvasót, és étrendje megváltoztatására készteti.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*