fbpx Leonardo DiCaprio vegán. És úgy tűnik, igaza van - Bharata Kultúrtér

Leonardo DiCaprio vegán. És úgy tűnik, igaza van

Híres vegetáriánusok Kultúra


Leonardo DiCaprio vegán. Úgy tűnik, elsősorban vegán, és amellett Oscar-díjas és többszörös Golden Globe-díjas színész. A neves környezetvédelmi aktivista 2014-től az ENSZ békekövete.

DiCaprio célja, hogy ne a kihasználás erősödjön, hanem létrejöjjön végre egy harmonikus kapcsolat ember és természet között.


Azon gondolkodsz, hogy felhagysz a húsevéssel? Mutatunk hozzá néhány infót. > Hogyan legyünk vegetáriánusok?


Leonardo DiCaprio vegán. No, de miért?

A környezetvédelem és az állatok iránti együttérzése miatt Leonardo DiCaprio vegan. Moby vegán zenész és aktivista is megerősítette, hogy DiCaprio növényi étrendet követ. Ebben a környezetre gyakorolt káros hatások mellett a haszonállatok embertelen kezelése is közrejátszott. A színész beruházásai révén is jelzi vegán életmódját. A Beyond Meat vegán húsmárka, valamint a csicseriborsó alapú vegán snack márka, a Hippeas egyik kiemelt befektetője.

A klímavédelem aktivistájaként ismert Leonardo DiCaprio hallatta a hangját az Amazonas esőerdeiben pusztító tüzek miatt is. A 2019-es amazonasi erdőtüzekben 900 ezer hektáron pusztítottak a lángok. 2020-ban Ausztráliában ennek többszöröse, 5,9 millió hektár égett porrá.

Leonardo DiCaprio a pusztító amazóniai tűzvészek idején is arra kérte rajongóit, hogy csökkentsék a húsfogyasztást. A tűzesetek ugyanis a szándékos erdőirtásokhoz kapcsolódnak, a Föld oxigénellátását elősegítő fákat az állattenyésztés területének bővítése érdekében vágják ki.

A színész szerint a vegán életmód megelőzné az erdőirtást, a felmelegedést, az egyre szűkösebb keretek között levő ivóvíz ipari elhasználását, s nem utolsó sorban segítené az egészséges életmódot.

A klímaharcos Leonardo DiCaprio nem hagyja szó nélkül

Leonardo DiCaprio elkötelezett környezetvédő, aki rendszeresen használja információs csatornáit a klímaválság tudatosságának növelésére. Nyíltan támogatta a 16 éves Greta Thunberg környezetvédő aktivistát az éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezéseiben. Facebook oldalán is gyakran jelennek meg ilyen bejegyzései:

„Támogatni fogom azokat az egyéneket, szervezeteket és koalíciókat, akik elkötelezettek a hosszú távú változás elérésében.”

Leonardo DiCaprio

2016-os Oscar-beszédében, a díj átvételekor mondta:

„Az éghajlatváltozás valós, most történik. Egész fajunkra nézve ez a legsürgetőbb veszély.”

Alapítványa milliókkal segíti a természet megóvását célzó projekteket. Környezetvédelemmel kapcsolatos dokumentumfilmeket is készített. Az Oscar-díjas színész számára fontos az őslakosok jogvédelme is:

„Ecuadorban idén második alkalommal két nagy olajvezeték áll a repedés szélén, megmérgezik a folyókat és az őslakos közösségeket a Föld egyik legszebb ökológiai helyén. Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen. Az őshonos közösségek ennek azonnali leállítását akarják, véget akarnak vetni az olajvállalatok büntetlenségnek. Álljunk melléjük.”

Ezt kell tudni Leonardo DiCaprio alapítványáról

Leonardo DiCaprio 1998-ban létrehozott alapítványának célja az élővilág sokszínűségének megőrzése. Együttműködik más szervezetekkel. Több környezet- és állatvédelemmel foglalkozó megmozduláshoz adta a nevét, segítette munkájukat vagy kampányokban szerepelt.

Leonardo DiCaprio vegán idézet

Az amerikai Global Green elnökségi tagja, tiszteletbeli elnökségi tag az International Found for Animal Welfare nevű szervezetben, mely szintén az állatok jólétéért dolgozik. A Természeti Erőforrásokat Védő Tanácsban (Natural Resources Defense Councilban) kuratóriumi tag.

Leonardo DiCaprio gyűlöli az orvvadászatot, mely ma már szervezett bűnözés keretében zajlik.

Saját vagyonával, adományok gyűjtésével személyes megjelenésével egyaránt küzd a különféle állatfajok megmentéséért, legyenek azok a klímaváltozás miatt veszélyeztetett jegesmedvék vagy az illegális elefántcsont-kereskedelem áldozatai.

Kampányolt az antarktiszi vizek védelme, a bálnák, kardszárnyú delfinek, fókák és pingvinek életterének megóvása érdekében is.

A klímavédelem aktivistájaként ismert Twitter-üzenetben gratulált a Golden Globe-gála szervezőinek, mert 2020-ban a vegán menü mellett döntöttek.

DiCaprio 2020 január másodiki Facebook bejegyzésében reagált az örvendetes hírre. Több százan innét értesültek a ritka eseményről.

Így írta be magát Leonardo DiCaprio a filmtörténetbe

Leonardo DiCaprio 19 évesen kapta első Oscar-jelölését, ezt követően több kasszasikerű filmje volt. Nem fogad el bármilyen szerepajánlatot, Több sikert könyvelhet el magának: a legjobb mellékszereplő, legjobb férfi főszereplő, a legjobb drámai színész.

A Titanic főszerepével rendkívüli népszerűségre tett szert. Kolléganőjével, Kate Winslettel 2009-ben a Titanic tragédiájának utolsó túlélőjének helyet biztosítottak egy idősek otthonában, és minden költségét kifizették.

Végül, hosszú idő után DiCaprio a kezében tarthatta a méltán megérdemelt kis szobrocskát. 2015-ben A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért megérkezett a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díja.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*