fbpx Ki Jane Goodall, és miért vegetáriánus? - Bharata Kultúrtér

Ki Jane Goodall, és miért vegetáriánus?

Híres vegetáriánusok


Dr. Jane Goodall egy súlyos témájú könyv elolvasása után lett vegetáriánus. A Peter Singer, ausztrál filozófus állatok védelmében írt könyve gyökeresen megváltoztatta életét. Mutatjuk, ki Jane Goodall, és miért érdemes rá odafigyelni.

Jane Goodall világhírű angol tudós, etológus, aki a természettel, főleg az állatvilággal való kapcsolatunk helyreállításáért küzd mind a mai napig.

Közel 60 éves környezetvédő munkája eleinte arra fókuszált, hogy megvédje a csimpánzokat a kihalástól. Később bejárta a világot, előadásokat tartott az élőhelyek fenyegetettségéről és a környezeti válságokról. Idős kora ellenére továbbra is mindent megtesz az élővilág és a bolygó jóléte érdekében. Ehhez hozzátartozik a vegetáriánus életmód. Sőt, ha teheti vegán étrendet követ.

Mi az oka, hogy egyre többen hívják fel a figyelmet a húsmentes táplálkozás szükségességére? Vajon miért gondolkodik el rajta egyre több ember, hogy ► miként legyen vegetáriánus?

A 2020-as és egyik szenzációja ahogyan David Attenborough berobban az Instagram világába. Néhány hét alatt többmilliós követőre tett szert. Mint aki előkíszítette életművének megosztását. És lám, fontos dolgot közölt: ► David Attenborough a vegetáriánus táplálkozás mellett kampányolt.

Élete és munkássága

A 26 éves Jane Goodall 1960 júliusában utazott a mai Tanzánia területére. A vad csimpánzok kevéssé ismert világa vonzotta. Nem kalandtúra volt. A gombe-i erdőben számtalan nehézséget vállalt, hogy helyben megfigyelhesse az állatok életét.

A csimpánzok összetett társadalmát szomszédként, mint tudós megfigyelő vizsgálta, és nemcsak a faj jellegzetességei érdekelték. Az egyedek viselkedési és érzelmi világának csodája is vonzotta.

Világszerte utazik, könyveket ír. Üzenete mindenkit ösztönözhet, az együttérzés és cselekvés globális ereje árad belőle, melyet ő így fogalmazott meg:

„Arra a következtetésre jutottam, hogy mindannyiunknak egyszerűen meg kell próbálnunk egy kicsit szentekhez illő módon élnünk.”

Miután feladta gombéi életét, a világot járva előadásokat tart, felhívja a figyelmet a veszélyeztetett fajokra és a környezetvédelem fontosságára.

„Földünk nem engedheti meg magának a nyugati világ meggondolatlan fogyasztási lázát, amely mohó csápjaival körbe öleli a földgömböt. Túl nagy az ára, amit ráadásul javarészt a gyerekeinknek kell majd megfizetniük.”

Ezért vegetáriánus Jane Goodall

Jane Goodall azok közé az állat- és természetvédők közé tartozik, akik alapjaiban reformálják meg korábbi téves nézeteiket. Ennek első lépése a vegetáriánus étkezésre való váltás volt.

Jane Goodall idézet

Jane Goodall akkor lett vegetáriánus, miután elolvasta Peter Singer, ausztrál filozófus állatok védelmében írt könyvét. Ha otthon marad, ha nem utazik annyit, akkor vegán ételeket fogyaszt. A témával kapcsolatban szigorúan írt:

„Számomra az ember legsúlyosabb bűne a kegyetlenség. Ha elfogadjuk, hogy egy élőlénynek vannak érzései, amik között a fájdalom is szerepel, s ha ennek tudatában mégis szándékosan bántjuk őt, minden esetben bűnösök vagyunk. Legyen szó akár emberről, akár állatról, ha megtesszük, magunkat aljasítjuk le vele.”

Goodall egy riportban beszélt arról, hogy az emésztőrendszerünk alkalmasabb a növények feldolgozására. Kijelentette: miután vegetáriánus lett, sokkal jobban érzi magát. Úgy véli, a vegetáriánus étrendnek köszönhető, hogy a mai napig könnyedén utazik. 86 éves! Röviden beszélt a gyárgazdaságok kegyetlenségéről és az erdőirtásról is.

A remény gyümölcsei. Kalauz az ésszerű táplálkozáshoz c. könyvében többek között arról is ír, miért káros húst adni a gyerekeinknek. Részlet a műből:

„Az állatoknak igenis van jellemük, tudnak meggondoltan cselekedni és megoldani feladatokat, s van lelkük is, vannak érzelmeik.”

„Egy doboz Kentucky sült csirke árában sosincs benne a kár, ami a nagyüzemi gazdálkodás környezetszennyező tevékenysége okoz. A vákuumcsomagolt hús árán a boltban nem látszanak azok a betegségek és fertőzések, amiket az üzemekben tenyésztett állatok húsától kaphatunk.”

Van e Jane Goodall könyv magyarul?

Több Jane Goodal könyv is olvasható magyarul, és róla szóló dokumentumfilmek is elérhetőek. Ízelítőül néhány munkája:

  • Jane Goodall–Marc Bekoff: Az utolsó pillanat. Az élővilág megóvásának tíz parancsolata.
  • Jane Goodall: A remény gyümölcsei. Kalauz az ésszerű táplálkozáshoz
  • Jane Goodall–Phillip Berman: Amíg élek, remélek. Lelki utazás

Ebben a könyvében Goodall saját különleges életéről sőt lelki megtapasztalásairól ír. Nyíltan beszél, hitéről, vallja, hogy mindannyian ugyanannak a teremtőnek a gyermekei vagyunk.

„Milyen szomorú, hogy sokan azt gondolják, a tudomány és a vallás kölcsönösen kizárják egymást.”

Mi a Jane Goodall intézet?

A Jane Goodall Intézet az Antarktisz kivételével a világ összes kontinensén megtalálható. Jane Goodall 1977-ben alapította meg Kaliforniában, hogy ezzel is támogassa a gombei kutatást. Non-profit szervezet, mely az állatvilág kutatását, a természetvédelmet és a környezeti nevelést tartja szem előtt.

Jane Goodall Magyarországon is tartott előadást. A tudós környezetvédő munkásságának 50. évfordulóján alakult meg a magyar Jane Goodall Intézet.

Mi a Jane Goodall tanösvény?

A Jane Goodall Intézet önkéntesei alakították ki Budapest II. kerületében, a Hármashatárhegyi repülőtér melletti Vörös-kőváron a hat táblából álló, egy kilométer hosszú tanösvényt.

Dr. Jane Goodall magyarországi látogatásakor itt személyesen engedett vissza két korábban befogott siklót. A Tanösvény célja, hogy védelmet nyújtson az itt élő állatoknak és növényeknek.

Ki rendezte a Jane Goodall filmet?

A National Geographic archívumában több mint 50 évig rejtőző tekercsekből készült a
Jane − Egy élet a csimpánzok között c. film. A díjnyertes rendező, Brett Morgen alkotása. Morgen több mint 100 órányi, soha nem látott felvételből állította össze, melyet a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban rögzítettek.

Elmeséli Jane történetét, akinek csimpánzkutatása kihívást jelentett a férfiak által uralt tudományos világban. A legendás zeneszerző, Philip Glass gazdag zenekari aláfestése meghitt portrét rajzolt Jane Goodallról, a világ egyik legelismertebb természetvédőjéről.

Jane Goodall idézetek

„Míg a természet szépsége gazdagítja az emberi lelket, a mesterségesen létrehozott világ olyan gyakran tűnik csúfnak és a lélek számára sivárnak!”

„Mindenki számít.
Mindenkinek megvan a maga szerepe.
Mindenki képes változtatni a dolgokon.”

„Továbbra is pusztítjuk egyetlen otthonunkat, számtalan más fajt fenyegetünk, és hozzájárulunk a bolygó egészségének fenntartásához szükséges élet gazdag biológiai sokféleségének feloldásához.”

„Túlságosan kizsákmányoljuk a Földet, túl sokat fogyasztunk és pusztítunk a bolygónkból.”

„Teljes szívvel hiszek abban, hogy az emberek összhangban élhetnek a természeti világgal, és hogy rendkívüli emberi értelmünk, bár nagy kárt okozott, üdvösségünk is lehet. Azt is hiszem, hogy csak akkor érhetjük el valódi lehetőségeinket, ha okos agyunk és emberi szívünk összhangban működik.”

Összegzés

Dr. Jane Goodall angol főemlőskutató és természetvédő, kivételes egyéniség, aki környezettudatosságra nevel. Az állatok szeretete nem csak szép szavakban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy vegetáriánus, sőt ha teheti, vegán életmódot követ.

Számos módin írt és nyilatkozott a természet tiszteletben tartásának szükségességéről. A nevét viseli a Jane Goodall Intézet, és ő a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója.

„Használjuk életünk ajándékát arra, hogy a világ egy jobb hely legyen.”

Jane Goodall egész életével arra mutatott példát, amit híres mondatában megfogalmazott.

Kedvet kaptál a vega konyhához? Segítünk!

Mutatunk néhány gyorsan elkészíthető és döbbenetesen egyszerű vega húsmentes receptet. Írd meg a cikk alatt, hogy sikerült!

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*