fbpx Greta Thunberg, a vegán klímaaktivista - Bharata Kultúrtér

Greta Thunberg, a vegán klímaaktivista

Híres vegetáriánusok


Greta Thunberg klímaaktivista szinte gyereklányként néhány hét alatt világhírűvé vált. 16 évesen a pénteki iskolanapot ellógva a svéd parlament előtt üldögélt egy táblát tartva, melyen a klímavédelemre fókuszált. Komoly háttérrel jött, hiszen a vegán táplálkozás híve, s mint tudjuk az éghajlati válság egyik oka a hústermelés. Greta Thunberg példája tömegmozgalommá fejlődött. Más országok fiataljai is csatlakoztak, helyi szinten próbálták a politikusok figyelmét felkelteni a változás szükségszerűségére.

Greta Thinberg iskolai sztrájkja az éghajlatért
Greta Thinberg iskolai sztrájkja az éghajlatért

Greta Thunberg az ENSZ Éghajlat-változási konferenciáján is szót kapott. Emlékezetes felszólalásában elcsukló hangon az éghajlati válság kezelését követelte. Kampánya idővel nemzetközi elismerést vívott ki. Sőt két illetékes a Nobel-békedíjra is jelölte. Január 3-án van a születésnapja, ezzel a cikkel köszöntjük őt.

Greta Thunberg és az Asperger-szindróma

Greta Thunberg 11 éves volt, amikor megállapították nála az Asperger-szindrómát. Ez nem egy súlyos betegség, a legtöbben leküzdik hátrányait, és gond nélkül beilleszkednek a társadalomba. Egyes becslések szerint az esetek 30-50%-át nem is diagnosztizálják. Sokakra átlagos vagy magas intelligencia jellemző.

Azért érdemes erről kicsit többet tudni, mert Gréta támadói ezt a szindrómát is felhasználták, hogy negatív képet fessenek a diáklányról. Jó példa dr. Vernon Smith, a Chapman Egyetem közgazdasági professzora, akinek szintén Asperger-szindrómája van. 2002-ben a kísérleti közgazdaságtan területén elért eredményeiért Nobel-díjat kapott. Kijelentette:

„Nem éreztem semmiféle társadalmi nyomást, hogy olyan dolgokat tegyek, amilyeneket más emberek, és így nyitottabb voltam a gazdasági problémák más szempontjainak vizsgálatára. Nem mindenkinek kell egyformán gondolkodnia.”

Greta Thunberg, a svéd diáklány

Greta Thunberg édesanyja operaénekes, édesapja emberjogi aktivista. Amikor az Asperger-szindrómát közölték lányukkal, ő először súlyos depresszióba esett, enni sem volt hajlandó. Édesapja elmondása szerint a helyzet akkor kezdett kicsit javulni, amikor áttért a vegán étrendre, melyet később a szülők is követtek.

„Tanáraink olyan filmeket mutattak nekünk, ahol az óceánban műanyag szemétből összeállt szigetek úsztak, vagy éhező jegesmedvéket és így tovább. Sírtam a vetítés alatt. Osztálytársaim is aggódtak, de amikor a film véget ért, más dolgokkal foglalkoztak”

– mesélte Greta.

Egy kamaszlány a világ elé lép

Mi váltotta ki Greta Thunberg sztrájkját, és hogy vált egy generáció szimbólumává? 2018 júliusában, Svédországban rendkívüli hőhullám és szárazság volt. Hatalmas erdőtüzek keletkeztek, 42 tűzről érkezett bejelentés, s nem mindegyiket tudták eloltani. A legerősebbnél végül egy sugárhajtású vadászgép 3000 méteres magasságból speciális bombát dobott le, és így a robbanás elvonta az oxigént.

Greta 2018. augusztus 20-án elindította iskolai sztrájkját. Megjelent a svéd parlament előtt, kézzel rajzolt tábláján ezzel a felirattal: „skolstrejk för klimatet” − Iskolai sztrájk az éghajlatért. Néhány nap múlva már tizenöt fiatal ült körülötte. Rövid időn belül a világ több száz országában ezreket inspirált tettekre a jó cél érdekében. A világhálón milliók követik bejegyzéseit.

Gréta csupán 16 éves volt, amikor megkezdte missziónak is beillő tevékenységét: felhívta a közvélemény figyelmét a súlyos klímaválságra. Talált valamit, ami hasznossá és boldoggá tette. Apja nemrégiben egy BBC-nek adott interjúban kifejtette, hogy ez mindegy orvosságként hatott rá. Ugyanakkor aggódott a lányát ért durva beszólások és a róla írt hamis hírek miatt, amin Gréta csupán nevet.

Greta Thunberg „öko őrült”?

Thunberg leginkább kritizált mondata sok helyen megjelent a világhálón: „Elloptátok a gyerekkoromat az üres szavaitokkal” – vádolta a politikusokat, akik nem tesznek komoly lépéseket a válság leküzdésére. Ez a kijelentés teátrálisnak hatott, mikor a neten ezzel szembeállították azoknak a harmadik világbeli gyerekeknek a képét, akiknek dolgozniuk kell a megélhetésükért, vagy éppen háborús övezetben szenvednek. Bár az is az igazság része, hogy Gréta azt is hozzáfűzte: szerencsés, hogy jó körülmények között élhet.

Greta Thunberg idézete

Szavaira akkor a brit Harry herceg is reagált. Szerinte dicsérendő, hogy ez a fiatal lány így kiállt a vezetőkkel szemben. Harry is úgy véli: vesztésre állunk, az idővel kell versenyt futnunk azért, hogy megállítsuk a klímaváltozást.

A Thunbergről alkotott vélemények megosztottak: rajongtak érte, de sok kritikát is kapott. Van, aki hisztériakeltőnek bélyegezte, zöld prófétának, vagy azzal vádolta, hogy „öko őrületet” gerjeszt. Elgondolkoztató azonban, hogy sokan nem akarnak változtatni életmódjukon, még a környezetvédelem kedvéért sem. Nem egy hatalmas, mindenki jólétéért küzdő erőfeszítést látnak, hanem extravagáns viselkedést, vagy a háttérben meghúzódható anyagi érdekeket.

Mit mond minderre a svéd kamasz? Greta először nyolcévesen hallott az éghajlatváltozásról, és sokkolta a tény, hogy a felnőttek nem veszik komolyan: „Az emberek gratulálnak nekem, elfogadom, de ezt nem igénylem. Amire valóban szükségem van, az az élhető bolygó. Azt gondoltam, nagyon furcsa, hogy sokan nem logikus módon vélekednek.”

Klímaválság − hol tartunk?

Nincs veszíteni való időnk, mondják a tudósok:

„Az éghajlati válság megérkezett, és a legtöbb tudós számításánál rohamosabban gyorsul. A vártnál súlyosabb, veszélyezteti a természetes ökoszisztémákat és az emberiség sorsát.”

A nyilatkozatot a BioScience folyóirat közölte világosan és egyértelműen.

Csak egy példa: nézzük meg a klímaválság Grönlandra gyakorolt hatását. Itt van a Föld egyik legnagyobb jégrétege A növekvő globális felmelegedés felgyorsította Grönland jégtömeg-veszteségét, az 1990-es évek 25 milliárd tonnájáról, a jelenlegi átlagos évi 234 milliárd tonnára. Ez azt jelenti, hogy a grönlandi jég ma átlagosan hétszer gyorsabban olvad, mint a vizsgálati időszak elején.

A vegán táplálkozás szükségessége

Egyre inkább a vegán táplálkozás is a figyelem központjába kerül. A klímaszakértők szerint az állattenyésztés sok üvegházhatást növelő gázkibocsátással jár. Greta Thunberg találkozott a világhírű környezetvédő aktivista Leonardo DiCaprioval is. Az Oscar-díjas színész véleménye sokakkal egyezik: a marhahús étrendből való kizárása megállítaná az Amazonasi esőerdők pusztítását.


 Greta Thunberg Leonardo Dicaprio társaságában

Greta Thunberg Leonardo Dicaprio társaságában

Az elmúlt fél évszázadban az amazonasi esőerdő 17%-át kiirtották, főleg a szarvasmarha-tenyésztés miatt. A szarvasmarha-tartással járó metánkibocsátás a világ metánkibocsátásának 37%-áért felelős. A metán a szén-dioxidnál harmincszor erősebb üvegházhatással bír. Mindenki hallott az amazonasi erdőtüzekről. Az ok sok esetben az erdőirtás mai gyakorlata, a slash-and-burn: a legszárazabb időszakban irtják a növényzetet, és felgyújtják. Az erdőirtásban a szója, mint állati takarmány is nagy szerepet játszik. Csupán hazánk évi 600 ezer tonna takarmányszóját exportál.

Remélem, hogy Greta üzenete mindenütt rádöbbenti a világ vezetőit, hogy lejárt a tétlenség ideje − írta a szintén vegán DiCaprio. − Megtiszteltetés volt, hogy egy rövid időt tölthettem Gretával. Bolygónk szebb jövője reményében elköteleztük magukat egymás támogatására.

Thunberg sikerei

2019. májusában Thunberg szerepelt a Time magazin borítóján. A lap „új generációs vezetőnek” nevezte, és a 100 legbefolyásosabb ember közé választotta. Decemberi Facebook üzenetében Greta ezt írta: „Szeretném az unokáimnak elmondani, hogy mindent megtettünk, amit csak lehetett. Értük, a következő nemzedékekért tettük.”

Greta és a világhírű természetfilmes David Attenborough skype-on beszélt egymással. Az idős természettudós elismerően nyilatkozott: úgy véli, a kamaszlány több eredményt ért el, mint ők, akik 20 éve küzdenek ezen a téren. Ráébresztette a világot a klímaválságra, általa került ennyire a figyelem középpontjába.

2019 februárjában 224 tudós nyílt levelet írt alá, amelyben kijelentették, hogy Thunberg és a sztrájkoló iskolás gyerekek cselekedetei inspirálták őket, a fiatalok meghallgatást érdemelnek. Az EU pedig több száz milliárd eurót fog a klímaváltozás megfékezésére fordítani.

Összefoglalás

Greta Thunberg többek között beszédet mondott az ENSZ-ben és a brit parlamentben is. Montrealban a város története során az eddig legnagyobb megmozdulást vezette. Több százezer ember vett részt a klímaválság elleni tiltakozásban. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is a helyszínen volt, és Thunberg röviden beszélt vele.

Greta 17 évesen már egyedül is utazhat, eddig édesapja elkísérte. Ezúton is kívánunk neki sok sikert, hiszen mindannyian a Föld gyermekei vagyunk, és felelősséggel tartozunk a környezetünkért. Legyen szem előtt az oxfordi egyetem kutatóinak tanulmánya, miszerint a vegán étkezésre való áttérés 73%-kal csökkentené az élelmiszerek szén-dioxid lábnyomát.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*