fbpx Rigvéda a lordok házában - Bharata Kultúrtér

Rigvéda a lordok házában

India gazdasága

A Rigvédára, az óind szent irodalomra tett esküt egy híresség. Az indiai eredetű Jitesh Gadhia, befektetési bankár jelenleg a legfiatalabb brit nemes, aki tagja lett a Lordok Házának. A gudzsaráti származású Gadhia az ősi könyvet, a Rigvéda egy példányát kérte hűségesküje letételéhez. A Rigvéda jelentése: versekben kifejezett tudás.

Nagy-Britanniában néhány éve az új tagok számára engedélyezték, hogy más vallási szöveget választhatnak, mint a Biblia, de még senki sem használta a Rigvédát. Az USA-ban, az indiai származású Tulsi Gabbard, kongresszusi képviselő a hivatali esküt, miként korábbi cikkünkben írtuk, a Bhagavad-gítára tette le.

Srikanth Srinivasan, amikor beiktatták az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán a Bhagavad-gítára tett esküt az USA-ban, miként Vivek Murthy, az Egyesült Államok 19. főorvosa is. Erről bővebben az Amerika a hinduizmusra esküszik című írásban olvashat.

Rigvéda, indiai spirituális irodalom

A Rigvédát tartják a világ egyik legrégebbi vallási szentírásának, mely i.e. 1500-ig nyúlik vissza.

“Szerencsés voltam, hogy találtam egy eredeti szanszkrit szövegű, 167 éves kéziratot, melyet a parlamentnek ajándékoztam a ceremónia után” – mondta Jitesh Gadhia.

A beiktatási ünnepségen az új tagok vállalják az uralkodó iránti hűséget, és aláírják a Lordok Háza magatartási kódexét. A hindu közösséget Sruti Dharma Das képviselte, aki a Krisna templom vezetője a Bhaktivedanta Manorból, és Jitubhai Patel, a csodaszép Swaminarayan Mandir elnöke. Ez a legnagyobb hindu templom Indián kívül.

Az ünnepségek után nem sokkal Gadhia találkozott Rajesh Agarwallal, London új alpolgármesterével, hogy megvitassák London pénzügyi státuszát. Rajesh Agarwal szintén indiai származású. Vállalkozó és emberbarát, támogatója számos, különösen a fiatalokra összpontosító jótékonysági kezdeményezésnek. Annak az alapítványnak is, mely szerte a világon segédkezet nyújt az özvegyeknek.

Jitesh Gadhia találkozott Shami Chakrabarti brit-indiai ügyvédnővel is, aki szintén a napokban kapta nemesi kinevezését. Chakrabarti bárónő az emberi jogok harcosa, úgy értékelték, mint aki egyike a 100 legnagyobb teljesítményt nyújtó nőnek az Egyesült Királyságban.

Jitesh Gadhia három prioritást nevezett meg. Először is, hogy segítse a brit pénzügyi szolgáltatásokat, másodszor erősíteni a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat az Egyesült Királyság és India között, és végül, de nem utolsósorban, hogy felhívja a figyelmet az 1,5 millió brit indiai lakosra, különösen a következő generáció érdekében.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*