Portré Abdul Kalam, India államfője 2002-2007 között

India gazdasága

Miután Abdul Kalam az első indiai elnök, aki felszólal az Európai Parlamentben, portréban mutatjuk be a világ legnépesebb demokráciájának államfőjét és azt, hogyan tette a tudományt mandátumának központi elemévé. Kalam 1931 ben született Tamil Naduban. Pályafutásának nagy részét hadiipari és űrkutatóként töltötte Indiában. 2002 ben országának 11. elnökévé választják.

Abdul Kalam

Kalam a szellemi fejlődést tartja a legfontosabb célkitűzésének. Elmondta: „A gondolkodásnak kell a legfőbb tőkénknek lennie. A gondolkodás fejlődés. A nem gondolkodás az egyén, a szervezet és az ország megtorpanása.”

Az indiai elnök országát egy fejlett, „tudásalapú szuperhatalommá” kívánja tenni 2020 ra. Ebben a célkitűzésében a tudomány kitüntetett szerepet kap, amely egyszerre a gazdasági növekedés motorja, illetve az emberek gondolkodásmódjának új lehetősége is. Kalam hangoztatta: „Az ország lakosságának közel negyedét ki lehetne emelni a szegénységből, ha a kormány folytatná technológiának, mint a növekedés forrásának támogatását”.

Mielőtt elnökké választották Kalam repülőmérnöki diplomát szerzett. Ezt követően négy évig dolgozott hadiipari és űrkutatóként. 1983-tól két évtizeden keresztül ő irányította az integrált távirányítású rakéták fejlesztését. Az indiai ballisztikus és nukleáris rakétaprogram atyjaként is emlegetett Kalam irányítása alatt dolgozó csoport több műhold sikeres fellövésével is büszkélkedhet.

1992 től 1999 ig India hadügyminiszterének és miniszterelnökének tanácsadójaként tevékenykedik: az irányítása alatt folytatott atomfegyver kísérleteknek köszönhetően India belép az atomfegyver- nagyhatalmak sorába. Ez év április 23 án India fellőtte első kereskedelmi célú rakétáját Shriharikotából, csatlakozva az USA, Oroszország, Kína, Franciaország és Japán által alkotott exkluzív klubhoz.

Amikor nem politizál, akkor tengeralattjáróval és vadászrepülővel utazik, kertészkedik, verset és könyveket ír. Számos könyve közül legismertebb talán a „Tűz szárnyai” címmel megjelentetett önéletrajzi regénye, amellyel az indiai ifjúságot szerette volna ösztönözni.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*