fbpx Néhány dolog, amit érdemes Indiáról tudni - Bharata Kultúrtér

Néhány dolog, amit érdemes Indiáról tudni

India gazdasága

Interjú Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével. Abdul Kalam volt indiai elnök 2006. évi, strasbourgi parlamentbe tett látogatása kapcsán. India az EU egyre fontos partnere. Sokak számára mégis sztereotípiák alapján elképzelt, rejtélyes ország. Milyen a mai India? Pöttering elnöktől megtudhatjuk, miért is kell figyelmünket Indiára szegeznünk.

Hogyan jellemezné röviden, öt mondatban Indiát?

„Nem könnyű feladat. India a világ egyik legősibb civilizációja, közel 5000 éves. Az indiai szubkontinens sokáig történelmi kereskedelmi útvonalak és hatalmas birodalmak térsége volt. Az évszázadok során számos kulturális behatás − ideértve az arabokat, az oszmán törököket és a briteket − járult hozzá a modern indiai valóság kialakításához. A két világháborút követően, a Gandhi és Nehru erőszakmentes forradalma elhozta a függetlenséget 1947-ben. Ma India gazdag háttérrel és kultúrával rendelkező virágzó demokrácia.”

Mi a helyzet az indiai demokráciával?

„India a világ legnépesebb demokráciája, több mint 1 milliárd lakossal. Az országnak 28 állama, 7 szövetségi területe és 23 hivatalos nyelve van. Az indiai demokrácia egészséges volta jó példaként szolgálhat a térségben, az EU és India bizonyára együtt tudnak működni a demokratikus értékek Ázsiában történő előmozdítása terén.”

Az ország hamar felzárkózik

Hogyan vélekedik az ún. „indiai gazdasági csodáról”?

„India a globalizált világ egyik legnagyobb gazdasági erőműve. Éves gazdasági növekedése az elmúlt időszakban 8% volt, a feldolgozóipar jelentős növekedése mellett. De a gazdasági növekedés legfőbb forrásául a szolgáltatóipar szolgál. India gazdasági teljesítményének több mint felét ez adja. Miközben az ország munkaerejének kevesebb mint harmadát foglalkoztatják itt.

Indiában többen végeznek természettudományi felsőfokú tanulmányokat, mint Európában. Indiának saját Szilícium völgye van Bangaloreban, és világszerte exportálja szoftvermérnökeit. Amint láthattuk, a legnagyobb indiai vállalatok már európai vállalatokért szállnak versenybe. Az európai üzleti szféra egyre inkább ráébred azokra a lehetőségekre, amelyeket ez az új gazdasági helyzet kínál.”

Dinamizmusa ellenére India az ellentétek országa marad?

„India egy főre jutó GDP-je az európai átlag durván nyolcada. Lenyűgöző évi 8% os növekedésével és vállalkozói szellemével azonban az ország hamar felzárkózik. Mint általában amikor egy ország gyors gazdasági növekedést produkál, egy kis időbe telik, amíg a növekedés gyümölcseit a teljes népesség élvezheti. India esetében a lakosság 25% a él a szegénységi küszöb alatt. Az oktatásban, amíg az indiai diplomásokat világszerte keresik, a 15 év alattiak fele tud írni olvasni. Tehát az országon belül egy masszív kihívással kell szembenézni, aminek az indiai hatóságok nagyon is tudatában vannak.”

Jelentős társadalmi változások

Az új gazdasági helyzet megváltoztatja-e az indiai társadalmat?

„A gazdasági növekedés és a nagyfokú kivándorlás általában jelentős társadalmi változásokat eredményez. India demokratikus kormánya keményen dolgozik, hogy kiküszöbölje a látszatházasságok gyakorlatát és a kasztrendszerbeli megkülönböztetést. A nők jogainak kérdésköre még mindig az egyik fő téma Indiában.”

Hogyan értékeli India hozzájárulását a mindennapi kultúrához?

„Az ősi filozófia alapjai és a gazdag kulturális örökség a modern gondolkodók, művészek és tudósok állandó inspirációs forrásául szolgálnak. De India hatása a mindennapok kultúrájában is jelen van. Az indiai konyha, művészet és zene Európa valamennyi városában megtalálható. És aztán természetesen ott van az indiai filmgyártás fellegvárának tartott Bollywood, amely egyre több és több európait varázsol el. A bolywoodi filmeket az európai mozik ma már rendszeresen tűzik programjukra.”

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*