fbpx Magyar indiai megállapodás - Bharata Kultúrtér

Magyar indiai megállapodás

India gazdasága

Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke és indiai partnere 2006. november 27-én Újdelhiben aláírta a két ország akadémiáinak újabb együttműködési megállapodását. Erre a magyar-indiai tudományos szeminárium adott keretet. Az MTA és az INSA (Indian National Science Academy) 1980-ban írta alá első tudományos együttműködési megállapodását, amely a múlt évben lépett 25. évébe. A 2005. évi budapesti World Science Forumon résztvevő indiai akadémiai vezetők és az MTA vezetői megbeszélésük során elhatározták, hogy akadémiáink megemlékeznek az évfordulóról.

Negyedszázados jubileum

A közös elhatározás szerint a negyedszázados jubileum (“Silver Jubilee Year”) alkalmából kétoldalú tudományos rendezvényeket szerveznek. Az egyiket biológiai, a másikat fizikai témában, magyarországi és indiai helyszíneken. Egyetértettek a felek abban is, hogy egy közös kiadványt jelentetnek meg az MTA és az INSA együttműködésének 25 évéről.

A fenti megállapodás értelmében szeptember 26-30. között Szegeden sikeres workshopot tartottak “Biology of Biotic and Abiotic Stress in Higher Plants” címmel, amelynek magyar részről Dudits Dénes, az SZBK főigazgatója, indiai részről S. K. Sopory, az INSA alelnöke volt a fő koordinátora. A jubileumi év központi eseményét november 27-én Indiában, Újdelhiben tartották. Ezen részt vesz Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke is. A rendezvény címe: “INSA-HAS Seminar on New Innovations in Science and Technology”.

Tudományos szekciók

A megnyitó előadások után négy tudományos szekcióban voltak indiai és magyar előadások, amelyek magyar előadói Balázs G. Lajos, a Csillagászati Kutatóintézet igazgatója, Bársony Isván, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója, Kröel-Dulay György, az Ökölógiai és Botanikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa és Ifj. Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke.

A fizika tárgykörében “Workshop on Condensed Matter Research: Liquid Crystals and Magnetic Materials” címmel folyadékkristályok témájában Éber Nándor és Krishna Prasad koordinátorok vezetésével Bangalore-ban, mágneses anyagok témájában pedig Bakonyi Imre és S. N. Kaul koordinátorok irányításával Hyderabadban tartottak workshopot az Újdelhiben szervezett központi rendezvényt követően.

Az indiai nagyvállalatok befektetései

India egyik befektetési célpontja Kelet-Európa. India az elmúlt évtizedekben a forráskihelyezés első számú nemzetközi központja lett, ám a közelmúltban Kína, a Fülöp-szigetek, Magyarország, a Cseh Köztársaság és számos latin-amerikai ország szerepe is megnőtt az outsourcing-piacon. A tengerentúli befektetők mellett maguk az indiai nagyvállalatok is igyekszenek megalapozni jelenlétüket ezekben az országokban – írta a Forbes. A vezető indiai outsourcing cég, a Tata Consultancy Services (TCS) Budapesten és a kínai Hangzhouban nyitott irodákat nemrég.

A vállalat tavaly felvásárolt egy 1300 fős outsourcing-szolgáltatót Chilében és 1500 új alkalmazott felvételét tervezi a jelenleg 458 főt foglalkoztató brazil kirendeltségébe. A TCS egyik fő vetélytársának számító Infosys Technologies Sanghajban, Mauritiusban és két cseh városban, Prágában és Brnoban állított fel központokat.

A piac harmadik legnagyobb indiai szereplője, a Wipro új sanghaji és pekingi beruházásai után hamarosan Bukarestben is megveti a lábát. Indiához hasonlóan az amerikai cégek is terjeszkednek az új outsourcing- piacokon: a Convergys a közelmúltban létesített call centereket Dubaiban és Budapesten, az IBM Global Services növeli munkaállományát Kínában, Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Brazíliában, míg az Accenture ugyanezt teszi a Fülöp-szigeteken, Kínában, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban.

Outsourcing-tevékenységek

Míg az 1980-as években Indiában a tengerentúli és európai piacokat kiszolgáló outsourcing-tevékenységek egyszerűbb feladatokra, például adatfeldolgozásra és szoftverfejlesztésre korlátozódtak, a következő évtizedben már kiterjedtek egész informatikai rendszerek működtetésére és olyan háttér szolgáltatásokra is, mint a könyvelés.

Mára megjelentek az ezeknél is kifinomultabb szolgáltatások, köztük a kutatás-fejlesztés, valamint autó- és repülőalkatrész-, illetve csiptervezés. India mellett más ázsiai országok outsourcing-vállalatai is ellátnak összetett feladatokat: a fülöp- szigeteki SPI Technologies például egy amerikai jogi kutatócég számára végez elemzéseket.

Előrejelzések

Előrejelzések szerint továbbra is lehet számítani a nemzetközi outsourcing-piac növekedésére. A Gartner azt jósolta, hogy 2010-re a kiszervezett informatikai tevékenységek értéke 60 milliárd dollárosra, azaz a 2004-es szint négyszeresére növekszik. A kutatócég azt is előrejelezte, hogy az outsourcing-szolgáltatások következő nagy hullámát mérnöki tevékenységek és a kutatás- fejlesztés adják majd, melyek piaci nagyságrendje ugyanebben az időszakban tízszeresére növekedhet.

A McKinsey Global Institute becslései alapján az outsourcing megbízások keretében foglalkoztatottak száma az információtechnológiai, a bank- és hat további szektorban 2003 és 2008 közt megduplázódik, elérve az 1,2 millió főt. A kiterjedt nemzetközi tevékenységeket folytató vállalatok gyakran olyan szolgáltatókra bízzák feladataikat, melyek maguk is egyszerre több piachoz rendelkeznek hozzáféréssel.

A brit BT telekommunikációs vállalat például tavaly az Accenture-t bízta meg, hogy mintegy 38 országban kezelje humánerőforrással kapcsolatos feladatait. Az Accenture az Egyesült Államokon kívül az Egyesült Királyságban, Indiában és a Cseh Köztársaságban működtet kirendeltségeket. A holland ABN Amro bank tavaly szeptemberben egy 260 millió dolláros outsourcing-szerződést kötött az indiai Tatával, mely új munkaerőt vezényelt mumbai-i, bangalore-i, budapesti, luxemburgi és a brazil campinas-i központjaiba a pénzintézet szoftveres alkalmazásainak karbantartására.

Budapesten a Tata 375 dolgozót foglalkoztat, melyet további 1000 fővel szándékszik bővíteni. A cég kínai és dél- amerikai központjaiban is tervbe vette a dolgozói létszám növelését. Az összetettebb outsourcing-tevékenységek térnyeréséről tanúskodik az, hogy a Tata Consultancy és az Infosys indiai telepein tervezett és gyártott repülőszárny-alkatrészeket a Boeing és az Airbus repülőgépgyáraknak, a Tata kínai kirendeltsége pedig a kanadai Bombardier repülőgyártó számára is készít terveket. A Wipro, mely nemrég vásárolta az Ericsson indiai kutatóközpontját, évi 2,1 milliárd dolláros forgalmának 36 százalékát a külső feleknek végzett kutatásból és termékfejlesztésből nyeri. Habár az indiai nagyvállalatok is egyre nagyobb figyelmet szentelnek az ázsiai, kelet-európai és dél- amerikai piacoknak, az Egyesült Államok multinacionális cégei közt továbbra is népszerű befektetési célpont marad a délkelet-ázsiai ország.

A Forbes cikke szerint az EDS, az Accenture, a Keane és a Convergys a következő évek során megduplázzák vagy háromszorozzák az Indiában, outsourcing- szerződésben foglalkoztatott dolgozók számát, és az IBM is létszámnövelést tervez a régióban. A tengerentúli cégeket továbbra is az olcsón elérhető magasan képzett munkaerő vonzza: az indiai munkabérek egynegyedét teszik ki az amerikaiaknak. Az alacsony bérek mellett azonban kezd előtérbe kerülni a hatékonyság szempontja is. Egy magyar híváskezelő központban 25 százalékkal többe kerül egy munkás, mint Indiában, de a magasabb ár ellenében a magyar központok több idegen nyelven nyújtják szolgáltatásaikat. Budapesti humánerőforrás-központjából a Convergys 10 európai nyelven 15 ország ügyfeleit szolgálja ki.

Forrás: INFINIT Intelligence

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*