fbpx Kulcsfontosságú IT szolgáltató vált linuxra - Bharata Kultúrtér

Kulcsfontosságú IT szolgáltató vált linuxra

India gazdasága

A 62 milliós dél-indiai Tamil Nadu államnak IT szolgáltatásokat nyújtó, kormányzati kézben levő Electronics Corporation of Tamil Nadu Ltd. (ELCOT) úgy döntött, hogy a jövőben nyílt forrású szoftverekkel, köztük Linuxszal fog szolgáltatni. A cég azért döntött a váltás mellett, mert pénzt takarítanak meg a nyílt forrású szoftverek használatával.

Linux

Umásankar, az ELCOT ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a nyílt forrású szoftverek nem csak olcsóbbak a Microsoft és más gyártók kereskedelmi szoftvereinél, hanem azokat könnyebb üzemeltetni és biztonságosabbak. A cég szerver és desktop szinten is vált a korábbi Microsoft által gyártott szoftverekről. „Az a munkám, hogy csökkentsem a költségeket, és a nyílt forrású szoftverek ugyanazt, ha nem jobb teljesítményt nyújtanak csekély árért.” – mondta Umásankar.

A cég tárgyalt a Microsofttal, hogy az adja olcsóbban a Windows XP Home-ot, de a cég nem engedett. Az ELCOT egyben a tamil nadui kormány hardver-szoftver beszerzéséért felelős szerv. A cég vezetője szerint a teljes nyílt forrásra váltásuk hatással lehet a kormányzatra, elősegítheti annak Linuxra váltását.

Indiában a lépés nem egyedülálló, korábban más állam is jelezte, hogy népszerűsíti a nyílt forráskódú programokat. Ennek ellenére India szövetségi kormánya nem tette le voksát egyértelműen sem a nyílt, sem a zárt forráskódú fejlesztések mellett.

Forrás: HUP

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*