fbpx India mezőgazdasága - Bharata Kultúrtér

India mezőgazdasága

India gazdasága

A mezőgazdaság fontos szerepet játszik az indiai gazdaságban. A vidéki háztartások több mint 58 százalékában a mezőgazdaság a megélhetés legfontosabb eszköze. A vidéki, a mezőgazdasági és a kapcsolódó ágazatok teljes összege a 2017-18-as időszakban 24 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az ország exportjának 10 százalékát a mezőgazdasági termékek adják. Ez egyben a negyedik legnagyobb export árucikkfajtát is jelenti.

India vezető mezőgazdasági iparágai

A vidéki háztartások több mint 58 százalékában a mezőgazdaság a megélhetés legfontosabb eszköze. A mezőgazdaság, valamint a halászat és az erdőgazdálkodás a bruttó hazai termék (GDP) egyik legnagyobb elősegítője.

A cukornádból frissen préselt ital mennyeien finom.

A tea termesztésében első, rizs- és cukornádtermesztésben második, gyapottermesztésben harmadik a világon. A búza, a köles és a földimogyoró termesztése is jelentős. Állattenyésztése nem fejlett, kivételt képez a szarvasmarha állománya, mely a világon a legnagyobb. Bár India eredetileg a vegetáriánus étkezésről is híres, a nyugati hatás miatt napjainkban már ez a tény nem általános. Ugyanakkor a Húsfogyasztás a világon című cikkünkben szó van arról is, hogy India az éves húsfogyasztás terén a nemzetek húsfogyasztását követő lista legvégén, a 177. helyen szerepel.

India a világ második legnagyobb gyümölcstermelője, az ország gyümölcsgazdálkodása gyorsabban fejlődött, mint a zöldségtermelése. Az agrárágazat Indiában több alszegmensre oszlik: a konzerv, tejtermék, feldolgozott és fagyasztott élelmiszerek, valamint a halászat, a hús, a baromfi és a gabonafélék választékaira. A rizs kiemelt szerepet kap.

A basmati rizs

A basmati rizs a rizsek királya, érdemes külön megemlékezni róla. Nemcsak íze, de illata miatt is közkedvelt Indiában és más országokban is. A Himalája lábainál termesztették, ma már hatalmas rizsföldek vannak délen is. A Glikémiás indexe a basmati rizsnek a legalacsonyabb, vagyis a szénhidráttartalma lassabban szívódik fel a véráramba. Ezért nagyon jó a diétás étrendben is. Könnyű megfőzni, a hosszúkás szemek nem ragadnak össze. Indiában is sokkal drágább a fehér rizsnél. India basmati évi rizs exportja 3,42-3,49 milliárd amerikai dollár körül van.

Indiai fűszerek

Az indiai fűszerek már a középkorban is keresettek voltak. Mire a karavánutakon keresztül eljutottak Európába, ugyancsak megnőtt az áruk. Ma már ismerjük az indiai fűszerek jórészét, és többet használunk közülük. A legkeresettebb a curry, kurkuma, lepkeszegmag, római kömény, asafoetida, gyömbér, fekete mustármag, valamint a fahéj. Ezek illatukkal is vonzóvá teszik az ételt, de ízviláguk mellett emésztést elősegítő hatásuk miatt közkedveltek.

Napjainkban India a fűszerek és fűszer termékek legnagyobb gyártója, fogyasztója és exportőre. Az Indiából származó fűszerek exportja 9 százalékkal emelkedett az elmúlt években.

Az indiai hagyományok szerint a főzés meditáció. A fűszereket nem csupán ízük, hanem gyógyító tulajdonságaik miatt használják. Ezek közül az egyik legfontosabb a kurkuma, India arany fűszere.

India időjárása és éghajlata

Egy földrésznyi országról van szó, így időjárása is eltérő. Más a Himalájában, az észak-indiai alföldön vagy délen, a Dekán-fennsíkon. Általánosságban elmondható, hogy India időjárását a monszun határozza meg. A tavaszi monszun négy hónapos ideje alatt megtelnek folyók és a víztározók.

Indiában a sok napsütésnek köszönhetően akár háromszor is tudnak aratni. Ma már különös gondot fordítanak a fenntartható fejlődésre, ezért a napelemek száma nemcsak ipari méretekben növekszik.

Piaci méret

India mezőgazdaság GDP-je 2017-ben meghaladja a 4,1 százalékos emelkedést, 1,640 milliárd dollárt. A másik előzetes becslés szerint India élelmiszeripari gabona termelése várhatóan 271,98 MT lesz. Az ország búza-termelése, földimogyoró exportja egyenletesen emelkedik.

Néhány nagyobb mezőgazdasági beruházás és fejlesztés: India és Brazília kétoldalú beruházási megállapodást írt alá, amelynek célja az országok közötti együttműködés előmozdítása a mezőgazdaság, a hajóépítés, a gyógyszeripar, a védelmi felkészülés és az olaj- és gázipar területén. A Mahindra & Mahindra Ltd 60 százalékos részesedést szerzett egy holland gyümölcsfeldolgozó cégnél. Egyben hozzáférést biztosít az indiai szőlőfajták európai és kínai piacához.

Kormányzati kezdeményezések

A mezőgazdasági ágazat jelentőségét figyelembe véve India kormánya a 2017-18-os költségvetésben számos lépést tervezett a mezőgazdasággal kapcsolatos fenntartható fejlődés érdekében. A Nemzeti Agrár- és Vidékfejlesztési Bank létrehoz egy mikro-öntözési alapot, 750 millió amerikai dollár értékben. A kormány azt tervezi, hogy három éven belül létrehoz egy tejtermék-feldolgozási alapot is.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*