fbpx India ipara - Bharata Kultúrtér

India ipara

India gazdasága

India a világ 6. legnagyobb gazdasága és a világ második legjelentősebb szoftvernagyhatalma. Sokszor olvashatunk arról, hogy Indiában alakult ki a második Szilícium-völgy. 2015 óta Indiában növekszik legdinamikusabban a gazdasági élet a világon. India az az ország, ahol szinte mindent gyártanak. Az ország gazdag ásványkincsekben. Mivel óriási felvevőpiacot is jelent, egyre inkább vonzza a külföldi befektetőket.

India iparát a gyarmatosítás hátráltatta

India földi kincseit hosszú ideig a gyarmatosítók élvezték. A gyarmatosítás időszakában rablógazdálkodás folyt, és India kincsei nem az anyaországot gyarapították. Az angolok a hagyományos kézműipart tönkretették. Jól ismert Gandhi mozgalma, aki ez ellen is fellépett. Az angolok a számukra szükséges ipari növények és élvezeti cikkek termesztését helyezték előtérbe. Ezzel lecsökkent a gabonafélék termesztése, mely gyakori éhínség okozója lett. Ma már India világszerte elismert gazdasági fejlődéséről, egyre inkább behozza a 200 éves gyarmati múlt lemaradását.

Az indiai textilipar világhírű.

India vezető iparágai

Az ország vezető iparága a textilipar. Nagy előnyt jelent az olcsó, nagy tömegben jelen levő munkaerő. A gyapotfeldolgozásban világelső. Ennek a területnek ipari központja Mumbai. Indiában elsőrangú a jutafeldolgozás. A juta a zsákok, kötelek alapanyaga. India gazdaságában a mezőgazdaság kiemelkedő helyet foglal el.

India fejlődő nehéziparának alapja a sok ásványkincs. A szénbányászat központja a Damodar folyó völgye. Vasércet és mangánércet a Dekkán-fennsík északkeleti részén bányásznak. Ezeken alapul a nehézipar, a kohászat és a gépgyártás. A bauxit és rézlelőhelyek is számottevőek. Kőolajban azonban behozatalra szorul. Összességében elmondható, hogy a vegyipartól az autógyártáson át az építőiparig minden területen fejlődés tapasztalható. Ugyancsak tekintélyes méreteket ölt India drágakő-feldolgozása és exportja.

A szoftvergyártás központja az „indiai Szilícium-völgyként” is emlegetett Bangalore. A high-tech szektor virágzik. Mumbai és Kalkutta pedig nemcsak ipari, hanem pénzügyi és kereskedelmi központ is. India GDP-jének felét a banki és üzleti szolgáltatás adja. A kommunikációs és szolgáltató szektor óriási hálózatot jelent. Ha Amerikában valaki felhívja a tudakozót, lehet, hogy Indiában veszi fel a telefont valaki, és ad tájékoztatást. Nem utolsó szempont az sem, hogy az USA után itt beszélik legtöbben az angol nyelvet.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*