fbpx Hazatérő milliárdok - Bharata Kultúrtér

Hazatérő milliárdok

India gazdasága

Indiai állampolgár Lakshmi Mittal is, a Mittal Steel fő tulajdonosa, aki a Fortune magazin listája szerint a világ harmadik leggazdagabb embere Bill Gates és Warren Buffet után.

Indiában született, ott is végezte tanulmányait, és a kis kalkuttai családi vállalatban szerezte első acélipari munkatapasztalatait. 1976-ban viszont – huszonöt évesen – Indonéziában alapította meg első saját vállalkozását.

Első látványos akciója az volt, amikor 1989-ben egy korábban napi 1 millió dollár veszteséget termelő üzemet vett meg és tett nyereségessé Trinidadban és Tobagóban. Ezután hasonló helyzetben lévő mexikói vállalatok, majd a kilencvenes évek közepén Kanada, Németország, Írország és Kazahsztán következtek.

Az üzletember 2004-ben egyesítette különféle érdekeltségeit Mittal Steel néven; a vállalat addigra már 22 milliárd dollárt ért, és négy kontinensen voltak termelőüzemei.
A Mittal Steel legnagyobb felvásárlása az idén zajlott le. Mittal csaknem fél évig tartó csata után júliusban szerezte meg 32,5 milliárd dollárért legnagyobb versenytársát, az európai acélgyártók fúziójából létrejött, luxemburgi székhelyű Arcelort. Az így létrejött Mittal-Arcelor 320 ezer dolgozójával és mintegy 11 százalékos világpiaci részesedésével a világ legnagyobb acélgyártójává vált.

Az üzletember egyébként 1995 óta Londonban él, és noha brit állampolgársággal nem rendelkezik, Tony Blair miniszterelnökkel igen jó kapcsolatokat ápol. „Mittalgate” néven belpolitikai botrányt is kavart, amikor 2001-ben 125 ezer fontot adományozott a Munkáspártnak, majd ezt követően Blair személyesen lobbizott az üzletember egyik romániai felvásárlása érdekében.

Noha azelőtt szülőhazájában lényegében egy centet sem fektetett be, az Arcelor-felvásárlás óta Lakshi Mittal Indiában nemzeti hősnek számít. Ráadásul idén júliusban bejelentette, hogy a nyersanyagban gazdag Orissza államban 6,5 milliárd dolláros beruházással hamarosan felépíti első indiai üzemét.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*