fbpx Európa és India - egység a sokféleségben - Bharata Kultúrtér

Európa és India – egység a sokféleségben

India gazdasága

India a világ legnagyobb demokráciája. Az utolsó negyedévi 6 százalékos gazdasági növekedés alapján az elkövetkező években India világgazdasági jelentőségének növekedése szinte kétségtelen. India jelenleg az EU „stratégiai partnere,” a legnagyobb kereskedelmi kapcsolatának számít.

A világ legnagyobb demokráciája

Abdul Kalam indiai elnök európai parlamenti látogatása kapcsán górcső alá vettük Indiát, az EU val fennálló kapcsolatait. Kína után India a Föld második legnépesebb állama és a világ legnagyobb demokráciája. India: „átjáró a Távol-Kelet és az energiahordozókban gazdag Közel-Kelet között” Egy tavaly elfogadott EP-állásfoglalás szerint:

„A fellendülőben lévő Indiának egyre komolyabb szerep jut a geopolitikai súlypontban: átjáró a robbanásszerűen fejlődő Távol-Kelet és az energiahordozókban gazdag Közel-Kelet és Közép-Ázsia között.”

India gazdasága évi 6 százalékos gazdasági növekedést produkál, legnagyobb kereskedelmi partnere az EU, és az unió a közvetlen befektetések legjelentősebb forrása is. A jó kapcsolatok ellenére akadnak azért feszültségek: az Európából származó egyes árucikkekre kivetett importvámok magasak, és India szeretné elérni a „nem tarifális akadályok” csökkentését, így a kereskedelmi védelmi intézkedések enyhítését és az állampolgárok szabad mozgásának biztosítását.

India erőssége az informatika

India különös erőssége az informatika. A világ informatikai szolgáltatásainak – beleértve az „outsourcing” (kiszervezett tevékenységek) jellegű szolgáltatásokat – 44 százalékát India nyújtja. Ebben az ágazatban a bérek évi 8000 dollár körül mozognak, szemben például a Németországi 70 000 dolláros bérszinttel.

India és az EU között szoros a kulturális kapcsolat. Hozzávetőleg 3 millió indiai (vagy indiai származású) él az EU-ban, míg mindössze 30 000 európai él Indiában. India emberi erőforrásaiban nagy lehetőségek rejlenek. 2020-ban az EU-ban az átlagéletkor 45 év lesz, míg Indiában csupán 29. Az ország bőségesen el lesz látva fiatal és jól képzett munkaerővel.

Oktatási kapcsoaltok

Erősek továbbá az India és az EU között fennálló egyetemi kapcsolatok is. Az Erasmus oktatási program és a Delhi Egyetem Európai Tanulmányok karának Jean Monnet tanszéke részvételével folyik a felsőoktatási kapcsolatok erősítése. A parlament szilárdan kiáll az EU és India kapcsolatainak elmélyítése mellett – a Dél Ázsia országaival fenntartott kapcsolatokért felelős parlamenti küldöttségnek sikerült jó kapcsolatokat kialakítania az indiai parlamenttel. A küldöttséget Neena Gill indiai származású brit EP-képviselő vezeti. A parlamenti állásfoglalás megerősítette, hogy az EP támogatna évente egy parlamenti csúcsot az EU–India csúcstalálkozó előtt vagy azzal párhuzamosan.


Miután Abdul Kalam korábbi indiai államfő leköszönt tisztségéről, az India Hangja egy korábban készült portré leközlésével fejezi ki tiszteletét a toleranciájáról és nyitottságáról ismert korábbi elnöktől. Az új államfő, Pratibha Deviszingh Patil asszony 1934. december 19-én született a Maharastra állambéli Nadgaon kösségben. India első női államfőjeként az államfői széket 2007. július 25-én vette át elődjétől, Abdul Kalamtól.

Lásd még Abdul Kalamról szóló cikkünket – a szerkesztő

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*