Éretségi tétel – Földanya védelméről részletek

India gazdasága

UNEP-logo_imagefull.jpg„Elsőként biológusok figyeltek fel a változásokra, tudományos jelzésekre. Egyre több műhely bizonyította, hogy a társadalom gazdasági tevékenysége súlyos károkat okoz.” Így kezdődik a környezetvédelemről szóló tavalyi kidolgozott érettségi tétel…
Vajon elég érettek vagyunk?
A következő adatok segítenek eldönteni.

Az ENSZ 1972-től kért fel szakembereket, hogy különös gonddal vizsgálják felül a társadalom környezetre gyakorolt hatását. Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) azóta rengeteg tanulmányt jelentetett meg. A végkövetkeztetés: „A program szerint az emberiség már most jelentősen túllépi az ökológiailag fenntartható kereteket, ezért a fogyasztás visszavételére, illetve a vegetárius étrendre való átállásra is sürget.”
A politikusok szerint, ha a gazdaság nem fejlődik, akkor az gátolja a társadalmi előrehaladást. A fenntartható fejlődés elve azonban mást mond. A Közös jövőnk című Brundtland-jelentés (1987!) megállapítja:
„Kölcsönt veszünk fel a jövő nemzedékek ökológiai tőkéjéből, miközben biztosan tudjuk, hogy nem lesz lehetőségünk visszaadni azt.”
Lassan 25 év telik el attól a konferenciától, amikor Rio de Janeiróban megfogalmazták a Föld Charta nevű dokumentumot a bioszféra jogairól, de a legfőbb változás mégsem történt meg. Tudatváltás, paradigmaváltás címszóval sok szép gondolatot olvashatunk, már csak a megvalósítás hiányzik…
Láng István, az Országos Környezetvédelmi Tanács elnöke szerint: „ A jó szándék megvan, de a deklarációkat senki nem tartja be. A mostani kudarc okát elsősorban a nagy gazdasági érdekellentétekben látom. Az ipari monopóliumok érdekei és a globális illetve kormányérdekek majdhogynem kibékíthetetlenek.”
Az UNEP a század elején készített egy előrejelzést a következő harminc évre. Most a prognózis félidejében tartunk! Néhány sorát idézzük fel ébresztőként:

– Az emberi terjeszkedés tönkreteszi a Földet. Harminc éven belül az emberi tevékenység a szárazföldi területeknek (a jelenlegi 50 % helyett) már több mint 70 százalékát rongálja meg (utak, bányászat, városok, infrastruktúra, talajkizsigerelés stb.).
– A Föld talajkészletének már 15 %-a erodálódott emberi beavatkozás miatt.
– Az emberiség 40 %-a él súlyosan vízhiányos területen, ez 30 év múlva 50 % fölött (Nyugat-Ázsiában és a Közel-Keleten 90 %) lesz.
– A Föld folyóinak már kb. fele szennyezett. A szennyvíz nagy része tisztítatlanul ömlik a folyókba és óceánokba. Pl. a fertőzött halak miatt évente körülbelül 2.5 millió ember kap hepatitist.
– Az ember okozta természeti katasztrófák a nyolcvanas években átlagosan 147 millió embert sújtottak évente, a 90-es években már 211 milliót, és csak 1999-ben több mint százmilliárd dollár kárt okoztak.
A tanulmány kimondja, hogy csak azonnali cselekvéssel tudjuk megállítani a környezet pusztulását.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*