fbpx Elfogy a Gangesz - Bharata Kultúrtér

Elfogy a Gangesz

India gazdasága

A Gangesz csökkenő vízszintje miatt aggódnak a hívek, ti. az uttarancsali Tehri vízerőmű építése miatt felére apadt a szent Gangesz vize.

Gangesz

Az ország különböző részeiről érkező hívők nehézségekbe ütköznek amikor a baiszakhi alkalmából szent fürdőt kívánnak venni.

„Lehetetlen itt szent fürdőt venni. Össze kell gyűjteni a vizet, ahelyett, hogy belemerülhetnénk. Így alkalmatlan a célra és egyáltalán nem tölt el minket jó érzéssel.”

– kommentálta a helyzetet Szurinder Szoni zarándok.

Haridvarban a csökkenő vízszinten túl a Har Ki Paurinál uralkodó nem megfelelő higiéniás feltételek is aggodalomra adnak okot.

„A szent folyó munkát ad az embereknek. Meg kell azt menteni. Az emberek nem létezhetnek a Gangesz nélkül. A Tehri vízerőmű körüli építkezések miatt nem megfelelő a folyó vízhozama. A hívők aggodalmát akkor értették meg , mikor megnézték a szennyezett Gangeszt. Erről március 16-án informáltuk a helyi minisztert Sivradzs Patilt is. Ebben az államban a Gangesz jelenti a mezőgazdaság és gazdaság gerincét. Ezért az élet elképzelhetetlen nélküle. Mióta nincs víz, a fejlődés is kockán forog. A miniszter úr, Narajan Dutt Tivari oly sokat beszél az állam fejlődéséről. Szeretném leszögezni, hogy az olyan alapvető szükségletek nélkül, mint a víz, semmit sem tehetünk. Most a Gangesz fejlesztése a legfontosabb.”

– Mondta Mahámandalesavar Szvámí Hanszdasz a Dzsuna Akhara tagja.

A Gangesz és Indus a világ 10 legjobban veszélyeztetett folyói között! Hamarosan nem fogják elérni az óceánt, sok millió ember megélhetése került veszélybe. Túl sok vizet használ el az ipar és a mezőgazdaság, a tápláló gleccserek visszahúzódnak, és nagyon nagy a szennyezés. A Gangesz vizének 30-40 %-át adja a Gangotri gleccser, amely a globális felmelegedés miatt gyorsabban olvad, évente 21 m-el csökken. Még nagyobb veszélyben van az Indus, ahol a víz 70-80 %-a származik gleccserekből. Túl sokat igényel a mezőgazdaság, amely nemcsak az Indus, hanem az egész vízgyűjtő terület vizének volumenét csökkenti. Ha nem védik meg sürgősen ezeket a folyókat, arra a sorsra jutnak, mint a szent Szaraszvati: eltűnnek a föld alatt.

Forrás: Hindu, fordította: Karlaky Orsolya

2 Comments

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*