Amerikai hindu közösségek azoknak a pólóknak, atlétáknak, bögréknek és takaróknak az azonnali visszavonását sürgették, melyek Ganesa félistent közönséges üzleti célokra használta. Az ohio-i székhelyű ruházati és háztartási cikkeket gyártó Print Syndicate elég helytelen módon dobta piacra ezeket a termékeket.Ganésa a hinduizmus egyik kulcsfigurája


Rajan Zed, hindu államférfi egy nyilatkozatában Nevadában azt mondta, hogy az Úr Ganesa nagy tiszteltnek örvend a hinduk körében. Helytelen fogyasztási cikkek és jelszavak kereskedelmi tárgyává tenni, valamint reklámkampányban használni. Rajan Zed, a nemzetközi hindu közösség elnöke kérte a Print Syndicate felelőseit, hogy vonják vissza ezeket a termékeket, így a cég vezérigazgatója Tanisha Robinson hivatalosan is bocsánatot kért.

Anglia ellenpéldát mutat. A British Museum tulajdonában levő, 13. századi, 119 centiméter magas, Oriszában faragott Ganesa szobor hosszú vándorkiállításra indult. Ez év januárjától 2017 augusztusáig tekinthetik meg az érdeklődők 5 különböző városban.

A hinduizmusban Ganesa félisten a bölcsességéről ismert, az akadályok eltávolítójaként is tisztelik, és minden nagyobb vállalkozás kezdete előtt áldását kérik. Példamutató, hogy a hindu közösségek minden alkalommal kiállnak hitük mellett, és magasztos eszméiket megvédik a kommersz üzletpolitikával szemben.

Szívesen megnézné Ganésát Indiában, eredeti környezetében? Akkor ez még érdekelheti: Himalája, buddhizmus, Indus, hindu körmenet, Kasmír, szikhek Aranytemploma. Irány India!

Adó 1 százalék a hindu kultúra tövábbörökítésére: India Klub Alapítvány - adószám 19561383-2-43