John Meyer álláspontja az, hogy a jóga "jellegzetes amerikai kulturális jelenségként" fogható fel az Egyesült Államokban. Ez a bíró válasza a keresztény csoport által indítványozott ügyre.

yoga-school 2431538b

Egy bíró nem volt hajlandó, arra hogy megakadályozza a jógatanítást egy kaliforniai kerületi iskolában. Elutasította a szülők egy kis csoportjának követelését, akik azt szeretnék, hogy ne tanítsanak a gyerekeiknek jógát az iskolában. Úgy gondolják, a jóga a hinduizmust népszerűsíti.

A bíró, John Meyer hangsúlyozta, a jóga modern változata az USA-ban "egy jellegzetesen amerikai kulturális jelenség". Elutasította a szülők egy kis csoportjának állítását, akik úgy vélik, ez a gyakorlat "természeténél fogva vallásos".

Az Encinitas Union kerületi iskoláinak egyesülete, San Diego északi részén, 2011-ben egy jóga program kísérleti változatát vezette be kilenc iskolában. Ez az előtt történt, hogy a jóga tanítás kerületi tananyagba került volna ez év januárjában.

"A reálisan gondolkodó diák nem figyelné tárgyilagosan, hogy Encinitas kerületében lévő iskolában a jóga megalapozza, vagy hirdeti a vallásosságot," mondta Meyer, a hétfői döntésével kapcsolatban. A tananyag "gyerek-barát" kifejezéseket használ a pózokra, mint a "gorilla", "teknős" és a "páva", nem a hagyományos neveket.

Az iskola kerületében tanuló 5000 diák közül, kb. 40 -45 gyermeket kivettek a szüleik a csoportból. Az ügyet kezdeményezők mögött a National Center for Law & Policy (NCLP), egy keresztény polgári szabadságjogok csoportja áll, amely kiadott egy négy oldalas dokumentumot, hogy miért is gondolta, hogy a kerület egy vallásos tevékenységet mozdít elő.

"A vallásszabadság a szabadságjogok egyik leglényegesebb pontja, amit az amerikai állampolgárok élveznek", mondta a nyilatkozatában Dean Broyles, az indítványozók elnöke és a NCLP vezető ügyvédje. Azt nyilatkozta, hogy a jóga támogatja a hindu hiedelmeket, valamint negatívan diszkriminál más vallásokat, megsértve ezzel az állam és egyház megkülönböztetését.

A NCLP panaszai a Jois Alapítványra koncentrálódtak, egy encinitasi non-profit szervezetre, amely 533.000$ támogatást adott a kerületnek a programra. Az alapítvány szintén támogatásban részesül a virginiai és a san diegoi egyetemektől. Ahol kutatások folynak arra vonatkozóan, hogy milyen hatásai vannak a jógának a gyermekek egészségére. Az alapítvány Krishna Pattabhi Jois emlékére jött létre, aki az Astanga jóga iskolát népszerűsítette.

"Nem számít, ki nyert vagy vesztett ma. Egy valami világos: ez nem az út vége, és nem is az utolsó szó, ami elhangzott a jóga sorsáról a közoktatásban - ez csak a kezdet," mondta Broyles.

A NCLP jóga szakértője, Candy Gunther Brown, aki a vallási tanulmányok professzora, azt vallotta, hogy a jóga a hindu vallási gyakorlatra nevel, akár tudja az egyén, akár nem. Azt is hangsúlyozta, hogy a kutatás azt sugallja, hogy a jóga megváltoztatja az emberek gondolkozását. A bíró erre a következőképp reagált: "Dr. Brown nyilvánvalóan elfogult és csaknem mondható rá, hogy küldetésének tekinti a jóga elleni küzdelmet".

Így országos színtű vita kezdődött az egyház és az állam szétválasztásával kapcsolatban. Ennek részeként egy középiskolában Michiganban, betiltották a játék utáni imát a múlt héten, miután az Amerikai Polgári Jogi Unió panaszt nyújtott be a gyakorlás ellen. Az iskola focicsapata közel 11 évig vett részt a diákok által vezetett imán az Oakland Press szerint.

Forrás: www.npr.org

Fordította: Zentai Dóra

_______________________

Ha kedvet kaptál a jógázáshoz vagy kipróbálnád ingyenes online jógatanfolyamunkat, akkor látogass el a 7. kerületi vagy a budafoki Inbound Jóga Budepest jógaközpontba. 1074 Budapest 7. ker. Tivadar u. 3 +36704088108
Joomla SEF URLs by Artio