fbpx A pozitív életszemlélet meséje - Bharata Kultúrtér

A pozitív életszemlélet meséje

Elmélet

A király és miniszterének története a pozitív életszemlélet meséje. Jól bemutatja, milyen erőt jelent az a meggyőződés, hogy nem véletlenül történnek a dolgok. Nem a szerencsén, hanem saját tetteinken múlik, mi fog történni. Ez a tanulságos indiai mese arra hívja fel a figyelmet, hogy a pozitív életszemlélet nem egy felszínes érzés, hanem egy tudatállapot.

Tipp: hasonló történetek élőben>> Spirituális tanítások

A pozitív életszemléletet

A pozitív életszemlélet alatt általában azt értjük, ha valaki optimista módon szemléli a dolgokat. Ennek egy mélyebb formája az, ha mindenben meglátja a jót. Ha a nehézségek közepette is képes egységet és harmóniát látni. Felfedezni, hogy bármely esemény csupán egy üzenet számára, amiből meg kell tanulnia valamit.

Ennél is komolyabb megvalósítás, valóban pozitív életszemlélet az, ha valaki átadja magát Istennek, és minden dolgában elfogadja az Ő akaratát. A Bibliában így olvashatjuk: „Ha Isten velünk, ki ellenünk?” A legtökéletesebb pozitív életszemlélet ez, mely nemcsak belső békét ad, de előrevisz.

A pozitív életszemlélet meséje

Élt egyszer egy király, akinek a főminisztere egyben a bizalmasa is volt. Ennek a miniszternek volt egy megrögzött szokása. Bármi is történt, mindig így reagált rá: Jól van, Isten tökéletes, bármit is tesz, az kifogástalan.

Ha valami borzasztó dologgal szembesültek a környezetében, már előre féltek attól, hogy a miniszter elmondja híres mondatát. Pedig ez a főember kifejtette nekik, hogy ami látszólag szörnyűség, az csupán az előző tettek visszahatása. A cselekedeteink utáni következmény, ami előbb utóbb utolér minket. Nem Isten okozza, hanem az isteni törvények, melyeket senki sem kerülhet meg.

Történt egyszer, hogy a király megsérült, és a kisujjának felső perce levált. Fájdalmában felkiáltott, és mérgesen nézett a jelen levő minisztere felé, aki már meg is szólalt: Ez is jól van. Isten tökéletes, bármit is hagy jóvá, az kifogástalan. A király haragjában azonnal börtönbe záratta a minisztert, és elment sétálni.

Gondolataiba mélyedve bandukolt, amikor hirtelen martalócok fogták körül, akik elhurcolták az erdőbe. A szellemeknek akarták feláldozni. A fekete mágiát űző útonállók már éppen a kést élesítették, amikor egyikük észrevette, hogy a király kisujjából hiányzik egy darab. Mérgesen elzavarták a sérült embert, mert csakis hibátlan áldozatot mutathattak be.

A király hazaérve azonnal kiengedte a börtönből miniszterét. A bocsánatáért esedezett:

– Igazad volt. Belátom, hogy a kis sérülésem megmentette az életemet. De kérlek, mondd már meg, az is jó volt, hogy te napokig a börtönben sínylődtél?
– Nagyon is, királyom! Isten tökéletes, bármit is tesz, az kifogástalan. Ugyanis ha nem záratsz be, veled mentem volna. Nekem pedig ép minden porcikám! Isten tökéletes, bármit is tesz, az kifogástalan. Megmentette mindkettőnk életét.

Következtetés

A pozitív életszemlélet nem egy műmosoly az arcunkon. Belső tulajdonság, amely felvértez. Nincsenek véletlenek, mindennek megvan a maga oka. Lehet, hogy egy jelen nehézség sokkal nagyobb későbbi gondtól ment meg minket. Az élet problémái között is védelmet ad az a tudat, hogy nem vagyunk egyedül, van valaki, aki a gondunkat viseli.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*