fbpx Om jel, avagy az ősi Om mantra jelentése és hatása - Bharata Kultúrtér

Om jel, avagy az ősi Om mantra jelentése és hatása

Elmélet Kultúra

Az Om jel egy lelki ikon, egy magasztos hindu embléma. Az ősi Om mantra megtalálható a négy világvallásban: a hinduizmus, buddhizmus, dzsainizmus és szikhizmus kultúrkörében egyaránt. Az Om jel vizuális formában is létezik. Egyetemes, a világegyetem teljességét képviseli. A transzcendentális om szótag egy szent hang: „ez a Védák örök magja, és az összes mantra titka”. Az Om vagy AUM ősi hang, több konkrét és allegorikus értelmezés van.

Tipp: zengd velünk a Mahámantrát és más szanszkrit verseket a Bharatában >> Asrami programok

A szanszkrit hagyományban az OM az úgynevezett „Anahata nada” egy „nem teremtett” hang. Ez az ősi mantra négy elemből áll: az első három vokális hang A, U, M. A negyedik hang, nem hallható, az a csend, amely körülveszi – olvashatjuk a Mundakya Upanisadban. Az Om mantra a leggyakrabban használt mantra. Magában hordozza a Mahámantra vagy más néven Krisna Mantra lényegét.

A szanszkrit om jelet tévedésből gyakran “Ohm” jelként írják. Az ohm az elektromos ellenállás alap mértékegysége. A fizikában az ohm jele a görög abc nagy ómega betűje.

Az Om jelentése

Az Om legszebb magyarázatai megtalálhatók az ősi védikus szentírásokban. A Mundaka Upanisad szép hasonlattal él: „az Om az íj, a lélek a nyíl, és a Legfelsőbb a cél”. Annak, aki koncentrált elmével zengi, olyan lesz, mint egy nyíl. Eljuttatja a legmagasabb célig. „Az AUM az egész világ. Ami volt, ami van és ami lesz. AUM azt is jelenti, ami a múlton, a jelenen és a jövőn túl van. ” (Mándukja Upanisad)

Az om szótagot omkara vagy aumkara (maga Isten) és pranava néven nevezik. Pranava azt jelenti, hogy a pránán vagy lélegzeten át átjárja az életet. A Bhagvad-gítában az Úr Krisna kijelentette:

„Én vagyok az om szótag a védikus mantrákban.” (7.8.)

Az Om az Abszolút maga. Sat, cit, ananda, vagyis az örökkévalóság, tiszta tudás és teljes boldogság egysége. Költői megfogalmazásban az Om a nagy Igen, jelentése: Igen, amit keresel, az létezik. Tökéletes boldogságra vágysz, amit a halál sem vesz el? Igen, létezik. Aum.

Paramahansa Yogananda Egy jógi önéletrajzában ezt írta:

„Om vagy Aum a Védák szent gyökérszava. A tibetieknél Hum, a muszlimoknál Amin. Megtalálható az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak, a zsidók szövegeiben és ez a keresztények Ámenje.

Az Om szent teremtő magszó. A Bibliában olvashatjuk:

„Kezdetben volt az ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige.”

OM szimbólumok környezeted felpörgetésére

Összegyűjtöttünk neked néhány Om díszítésű terméket.

Az Om medál egy másfél centis bizsu ékszer, kövekkel kirakva. Akasztójának kialakítása egyaránt használható lánchoz, bőrhöz és egyéb zsinórral való viselethez. >> Om medál

Az Om kő medál háromféle színben kapható: rózsaszín kő medál, fekete kő medál, barna kő medál. >>Om kő medál

Az Om matrica, falidísz falra, ablakra, autóra ragasztható műanyag matrica. Kétféle méretben kapható. >> Om falidísz

Mi az OM mantra vagy AUM mantra jelentése?

Az Om a védánta filozófia esszenciája. Alap- vagy gyökérmantrának is nevezik, melyet több ima és szertartás elején recitálnak. A hindu mantrák többsége az Om hanggal kezdődik, és az Ommal végződik. Az Om kibontva AUM. Az Om három hangja: A, U, M. Ez a három hang többféleképpen is értelmezhető.

Az OM mantra hatása

Az Om mantra hatása transzcendentális tartalmában keresendő. Az Aum a Legfelsőbbet jelenti. Ebből következik, hogy maga a meditáció az egyéni lélek Isten felé irányítása.

Minden mantrának van lelki és pszichikai hatása. Attól függ, milyen koncentrációval és tudatállapottal zengi valaki vagy meditál rajta. A spirituális hatása mellett megteremti a belső harmóniát. Az elme nyugalmát a félelemnélküliséget.

Az AUM három betűje utal a test-intellektus-lélek hármasságára. Megnyugtatja az elmét, a testet energiával tölti fel. Az elmélyülés befelé fordítja a vizsgálódást, az érzék uralma helyett egy felsőbb tudatsíkra vezérel.

Az Om spirituális hatása mágikus erővel érvényesülhet. Magasztosabb síkra emeli a szellemet, segít legyőzni gyengeséget. Az Om ünnepélyes védikus himnusz, áldást kifejező és spirituálisan felemelő hatású. Erőt, védelmet és kegyelmet hirdet. Összeköt minket a belső guru irányító erejével.

Om shanti

Az om shanti üdvözlést jelentő mantra a mindennapokban, felhangzik a jógaosztályokban vagy a különféle indiai rituálékkor. Om shanti a béke kifejezése. A shanti szanszkrit szó, amely békét jelent, de nyugalomként vagy boldogságként is fordítható. A külső és belső béke köszöntése. Annak óhaja, hogy egy másik élőlénynek is ezt kívánjuk, sőt a kozmikus béke hívószava is.

Az „om shanti, shanti, shanti” mantra a béke három formája: az elme, a beszéd és fizikai test békéjeként szimbolizálható. Az egyéni, a kollektív és az egyetemes béke reményében sokszor csoportban zengik. Az Om hétköznapi, új generációs köszönésként egyfajta tiszteletteljes jóváhagyás: úgy legyen, rendben.

Om meditáció használata

Az Om a legmélyebb vallásos meditáció tárgya. Az Om központú elmélkedés megvilágosodáshoz és halhatatlansághoz vezet. Az Om a Legfelsőbbre utal, de a gyakorló megvalósításától függően többféleképpen lehet a meditáció tárgya. Az Abszolút személytelen formájától egészen bensőséges kapcsolatig.

A szent szótag föltárja a mindenható és végtelen Legfelsőbb Lélek igaz természetét. A hármas hang, az AUM a Legfelsőbb Úr, Bhagaván, az Abszolút Igazság, Brahman és a Felsőlélek, Paramátma. (Bhagavata-purana12.6.39.) Egy másik filozofikus felosztás szerint: A – Krisna, vagyis Isten, U – Krisna párja, Rádhá, a szeretet energiájának megszemélyesülése, és M – az egyéni lélek.

A szentírások megerősítik, hogy a helyes meditáció révén a gyakorló elérheti a legmagasabb tudatállapotot. „Miként a kígyó vedli le régi bőrét, úgy szabadul meg minden bűnétől. (…) megpillantja a természet Urát, az egyéni lelkek sokaságánál magasztosabb Legfelsőbb Személyt.” (Prasna Upanisad 5.5.)

A Bhagvad-gítá is biztosítja a legmagasabb célt azok számára, akik a Mindenhatón meditálva zengik a szent OM szótagot: „Ha a jógát elsajátító és a hangok tökéletes kombinációjából eredő szent OM szótagot kimondó személy teste elhagyásakor az Istenség Legfelsőbb Személyiségére gondol, akkor minden bizonnyal a lelki bolygókra jut.” (8.13.)

Évezredek óta zengik a hívek, a szentek és a jógik az OM transzcendentális mantráját. Tudatukat a Legfelsőbbre vagy annak valamely energiájára fókuszálják.

Videó tanítások az Om mantra lényegéről a YouTube csatornánkon

Leveles Zoltán tanítása az Om mantráról:

One Comment

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*