A tradicionális védikus mantra kántálás az UNESCO világörökségi listán szerepel. Nyilván nem ez adja meg a mantra-meditáció értékét, de mégis csak jóleső érzés, mikor kedvenceink ilyen elismerésben részesülnek. Így tiszteleg ez a kétperces mantra film az ősi tudomány előtt.

Mantra meditació

Mint mondják a bölcsek, a Védák mantrái a meditáló számára fontosabbá válnak, mint maga a szilárd táplálék.

Tipp: Ismerd meg a Védák tanítását és ősi rítusait>> Hindu templomi programok Budapesten

Mantra meditáció évezredeken át

A mantra meditáció egyre divatosabb. itt kell hozzátenni, hogy nem újkeletű hóbortról van szó. Ez a különös mantra meditációs gyakorlat évezredeken átnyúló örökség.
Így zengték a Mahábhárata idején, a Rámájána idején, Csaitanya Maháprabhu és Gandhi idején is.

Ha ez nem volt még elég, akkor láss csodát, pontosan ugyanígy zengik ma is.

A Mantrameditáció hatásai

Ha megnézed a ezt a rövid filmetűdöt, melyet Leveles Zoltán készített, akkor azonnal megérted, hogy mik a mantra meditáció hatásai.

Ki ne szeretne hangját hallatni? Ráadásul úgy, hogy ritmikusan, és ősi mantrákat zengsz?

Kevés, ha azt mondom, hogy a mantra meditáció stresszóldó, memóriajavító, relaxáló hatású és depresszió kezelése esetén is hatékony. Mindezek a kevésbbé fontos hatásai.

A mantra meditáció legfontosabb hatása, hogy az ember figyelmét a mindenek mögött meghúzódó Legfelsőbbre képes fókuszálni. Ez a legnagyobb misztérium és a legnagyobb siker.

Korunkban ez egyik legismertebb mantrameditációs technika a maha mantra zengése. Erről bővebben a Hare Krisna Maha mantra zengése c. írásban olvashatsz.

 

 

Mantra film Dél-Indiából

Ez a mantra film 2016-ban készült Dél-India egyik templomában. El tudod képzelni, micsoda erő rejlik egy 1000 éve folyamatosan működő templom falai között? Ráadásul olyan épületről beszélünk, ahol azóta is mantrák visszhangzanak.

Aztán van olyan púdzsa is, amikor nem zengenek mantrákat. Olyankor akár így is kinézhet egy indiai szertartás.