fbpx Mi a mantra jelentése? - Bharata Kultúrtér

Mi a mantra jelentése?

Elmélet

A mantra jelentése nem a titkos tanítások részét képezi. A mantra, a mantrázás egy ősi lelki gyakorlat, mely segít a spirituális célok elérésében. Eszköz, de cél is egyben. Magasabb szinten a mantra ugyanis a szívünkhöz legközelebb álló szeretett személy odaadó szólongatása.


Mantra kirtan, púdzsa és filozófia a Bharatában szerdánként>> Spirituális estA szanszkrit mantra szó jelentése és összetétele

A mantrázás jelentése spirituális. A mantra szanszkrit szó. A mantra jelentése a következő:

man=elme | tra=felszabadítás.

A kifejezés az elme felszabadítására utal. A gyakorló nemcsak az anyagi gúzsba kötöttségből igyekszik kilépni, egyben a Legfelsőbbet szólongatja. A mantra ereje által meghívja, életének részeként tekinti.

India védikus hagyománya szerint minden szertartást valamilyen mantra segít. A leggyakoribb az Om mantra. Ezt ma már buddhista, ezoterikus, jógás csoportok is zengik.

A mantrázás jelentése

Napjainkban a köznyelvben is lépten-nyomon találkozunk a mantra, mantrázás kifejezéssel. Például: „Már annyiszor mondtad! Minek mantrázod folyton?”

Sőt már a médiában is felbukkan a szuggerálás helyett. Több, mantraként belénk vasalt tételt is megtanultunk az iskolában, sőt a szenzációhajhász hírek vagy a reklámok is a mantra, az ismétlés erejére alapoznak. Rögzíteni kívánják az információt.

A lényeg pedig ebben rejlik: milyen információt hordoz a mantra, és mi a célja a mantrázásnak? A Védák mantrái a Legfelsőbbel való kapcsolatunkat kívánják felújítani, arra inspirálnak, hogy az önmegvalósítás útján a lelki valóság felé lépjünk.

Mi a mantra jelentése és jelentősége a meditációban?

A mantra meditáció ősi gyakorlat, melyet a gyakorló egy mester felügyelete mellett kezd el.

A mantrázás nem papagájmódra ismételt szavak motyogása. Egy emelkedettebb tudatállapot tudatos jelenléte szükséges hozzá. Másképp nem fejti ki a hatását. A szavak szent fohászt alkotnak, képesek kiemelni a mindennapok illúziójából.

Összegzés

A mantra meditáció önmegvalósítási módszer. A vaisnava filozófia szerint a jelen korban a leghatékonyabb a maha mantra meditáció. Az egyik legemelkedettebb mantra ugyanis a Hare Krisna mahá mantra.

harér náma harér náma harér námaiva kévalam
kalau násztj éva násztj éva násztj éva gatir anjathá


„A nézeteltérések és a képmutatás e korszakában az Úr Szent Nevének zengésén kívül nincs más út, nincs más út, nincs más út a felszabadulásra.” (Brhan-náradíja-purána 41.115.)

A Legfelsőbb, Krisna szent nevei összefoglaló jelentéssel egy gyönyörű fohászt alkotnak:

„Uram, kérlek, tégy engem szereteted eszközévé.”

Nem titkos mantra, mindenki zengheti, mert oly hatalmas lelki töltéssel bír, hogy még a hibás kiejtése is lelki eredménnyel jár. A Beatles-fiúk is énekelték annak idején, de felhangzott a Hair c. filmben is.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*