fbpx Mi a Mahábhárata lényege? [Magyar összefoglaló] - Bharata Kultúrtér

Mi a Mahábhárata lényege? [Magyar összefoglaló]

Elmélet


A Mahábhárata a bevezetőjében bátran hirdeti: „Minden itt van az igazság, a hasznosság, a szeretet és a felszabadulás kérdéseivel kapcsolatban. Ami nem áll ebben a műben, azt hiába keresnénk a világon!” Az ötödik Védaként is tisztelt Mahábhárata India világhírű történelmi eposza. Szerzője, pontosabban az összeállítója Vjászadéva, a nagy bölcs.

A Mahábhárata témái: dharma, az erkölcsön alapuló mindennapi élet, a megvilágosodáson nyugvó tudás, és az odaadásból fakadó szeretet.

A Mahábhárata címe

A Mahábhárata címe több jelentésű. A kifejezés utal Bharata nagy nemzetségére: maha=nagy, Bharata India ősi dinasztiája, mely egyben India eredeti nevét, a Bharatavarsát is adta. Erről India történelmi leírásaiban olvashatunk bővebben.

Az eposz ezért a „Hatalmas India” történetének is megfelel. Kifejezi a nagyságot terjedelmével, korszakokat átívelő idejével és témájának magasztosságával.

„Minden művelt hindu ma is még úgyszólván a Mahábháratán és a Rámájanán nevelkedik: részükre a két ősi eposz nem olyasmi, amit csupán „ismerni illik”, hanem szívükhöz forrott hagyománykincs”

– írta Baktay Ervin.

A Mahábhárata műfaja

Vjásza megjelölése szerint a Mahábhárata műfaja itihásza. A szanszkrit szó, इतिहास jelentése: „történelem”. Enciklopédia-jellegű mű, melyben a helyes cselekvés felismerését kiegészíti az odaadás. A tudás tartományában a védánta, a Védák lényege és a jóga tudománya egyaránt megtalálható.

A vallás területén Siva és a félistenek imádata mellett a vaisnava hagyomány, Krisna szeretetteljes szolgálata is bemutatkozik. A Mahábhárata egy kiegészítő címe Harivamsha − mivel a korai vaisnava teológia fontos forrása.

Emellett dharma sásztra, központi témája a dhama, az igazság és az erkölcsös élet elve. Így az ember kötelességének vagy az uralkodó feladatainak kérdéseivel is foglalkozik – mégpedig különféle szinteken.

A Mahábhárata önálló része

A Mahábhárata önálló részei közül a Bhagavad-gítá, a Magasztos éneke a legismertebb. India Bibliájának is szokták nevezni. Elhelyezése zseniális.

Mahábhárata magyarul idézet

Miként a folytatásos filmek epizódjai a legizgalmasabb résznél fejeződnek be, az eposz cselekménye is így torpan meg. A kuruksetrai csata kellős közepén, mintha kimerevedne a vetítés: elhangzik egy rendkívül filozofikus párbeszéd.

Arjuna kérdez, Krisna válaszol. Krisna nagyszerű tanárként lép fel, aki barátját, s általa az egész emberiséget oktatja. A figyelmes tanítvány az élet legfontosabb kérdéseire kap választ. A Bhagavad-gítá a modern kor számos kiemelkedő művésze és filozófusa számára is alapmű.

Néhány érdekesség

A Mahábhárata 100 000 versből áll, ezáltal a világirodalom legterjedelmesebb alkotása, nyolcszor hosszabb, mint az Iliász és az Odüsszeia együtt.

Megaszthenész görög követ a Dél-Ázsia nagy részét magában foglaló Maurya Birodalom idején, Kr.e. 320 körül járt Indiában. A Mahábhárata akkor már közismert lehetett, mert a görög utazó is idézte, hivatkozott rá.

Kiemelkedő és különálló részként is ismert Szávitri története, akit férje iránti határtalan szeretete arra késztet, hogy még Yamát, a halál istenét is meggyőzze, visszakérve tőle halott hitvesét. Ez a szakasz azért is különleges, mert a zarándokhelyek leírását is tartalmazza.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*